Drets Socials

Inauguració Oficina Jove Urgell

La consellera Neus Munté inaugura a Tàrrega l'Oficina Jove de l'Urgell

query_builder   16 febrer 2013 12:45

event_note Nota de premsa

La consellera Neus Munté inaugura a Tàrrega l'Oficina Jove de l'Urgell

Ubicat a l’antic escorxador, el nou equipament és el quart d’aquest tipus  a la demarcació de Lleida
 
El servei ofereix informació i assessorament per a l’emancipació dels 9.349 joves de la comarca
Inauguració Oficina Jove Urgell
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada per l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha inaugurat aquest matí l’Oficina Jove de l’Urgell a Tàrrega. A l’acte també hi han assistit el director general de Joventut, Toni Reig; el regidor de Joventut de Tàrrega, Isaac González, i la coordinadora territorial de Joventut, Anna Feliu.
 
El nou equipament agrupa en un sol espai diferents serveis públics per a joves de la comarca de l’Urgell. L’oficina, ubicada al carrer de la Solana (antic escorxador), ofereix un servei pròxim, integral i personalitzat als 9.349 joves de la comarca per abordar qualsevol dels temes que afecten a la seva emancipació.
 
Entre d’altres, ofereix serveis com una borsa jove d’habitatge, assessorament sobre emprenedoria i aspectes jurídicolaborals, intermediació en el mercat de treball a Catalunya i a l’estranger, formació per a la recerca de feina, un punt d’informació juvenil, així com serveis de salut i dinamització cultural juvenil. A més, l’equipament integra l’Espai Jove de Tàrrega, un espai de trobada de les agrupacions de joves del municipi, i el Punt Jove.
 
La seva obertura ha estat possible gràcies a la col·laboració institucional entre l’Ajuntament de Tàrrega i la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família.
 
Amb aquesta oficina ja són quatre les seus de la Xarxa Nacional per a l’Emancipació Juvenil (XNEJ) a la demarcació de Lleida, després de les oficines joves de l’Alt Urgell, les Garrigues i la Noguera. Forment part del nou model d’equipaments i serveis per a la joventut que el Departament està estenent arreu del país, d’acord amb dues de les prioritats de la Direcció General de Joventut: l’emancipació juvenil i la territorialització dels serveis.
559.000 consultes al llarg de 2012
 
Durant el 2012 els 310 Punts d’Informació Juvenil i les 14 Oficines Joves repartides per Catalunya integrades a la Xarxa Nacional per a l’Emancipació Juvenil van atendre més de 559.000 consultes. Les qüestions més demanades pels usuaris van ser les relacionades amb l’oferta formativa i educativa existent a Catalunya, amb un 26 % del conjunt de les consultes.
 
Les consultes sobre educació i formació han experimentat un creixement a la XNEJ des del 2008, en què el percentatge era del 20%, fins al 26% actual. Aquesta evolució coincideix amb l’augment dels joves de 16 a 29 anys que estudien, que van passar del 29% el 2008 al 37% el tercer trimestre del 2012, segons dades de l’Enquesta de Població Activa.
 
La cerca d’informació i assessorament sobre el mercat laboral va ser la segona qüestió més sol·licitada, amb un 18% del total de consultes. Els períodes prevacacionals van ser els més actius en aquest sentit. Així, tant el període maig-juny com el de novembre-desembre van concentrar un 21% de preguntes sobre recursos per trobar feina.
 
L’estadística d’activitat de la Xarxa Nacional per a l’Emancipació Juvenil situa el lleure i la cultura com les dues temàtiques següents en nombre consultes, amb un 10% cadascuna, seguides de la salut i esports (9%), les tecnologies de la informació i la comunicació (8%), el turisme (6%, percentatge que es dispara al 18% els mesos d’estiu), habitatge i aspectes relacionats amb la participació juvenil (5%), la cohesió social (3%), la solidaritat i les relacions internacionals (1%), i el medi ambient (menys de l’1%).
 
Pel que fa al perfil d’usuari aquest correspon a un noi de 25 anys o menys amb l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) acabada. Per sexes, els nois han suposat el 54% de les consultes davant un 46% de les noies.