Direcció General de Comunicació

govern

El president informa el Parlament del resultat de les cimeres per a la regeneració democràtica

query_builder   27 febrer 2013 08:01

event_note Nota de premsa

El president informa el Parlament del resultat de les cimeres per a la regeneració democràtica

•    Mas compareix davant el ple a petició pròpia
•    El Govern detalla les mesures referents a la retribució de la funció pública

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà, a petició pròpia, al ple del Parlament que s’inicia dimecres per tal d’informar del resultat de les cimeres per a la regeneració democràtica celebrades recentment. Durant la seva compareixença el president explicarà les reflexions mantingudes en les dues trobades amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), Miguel Ángel Gimeno; el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol; el síndic de Greuges, Rafael Ribó; el síndic major de Comptes, Jaume Amat, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. A més a més, detallarà les 51 propostes que recullen les aportacions i reflexions de tots els participants, que se centren en sis eixos d’actuació:


-    Transparència, accés a la informació i bon govern
-    La contractació pública (administracions i empreses) i reforma de l’Administració
-    Administració de Justícia: procediments i delimitacions de la figura de l’imputat
-    Mesures de reforçament de la transparència en la gestió dels partits polítics
-    Potenciació dels organismes de control
-    La regeneració democràtica: una responsabilitat de tots

Aquest document planteja, entre d’altres mesures, donar publicitat a totes les retribucions dels càrrecs electes o designats, la creació d’un registre únic de tot el sector públic català on garantir el rendiment de comptes i la designació d’un auditor permanent de la comptabilitat dels partits.


La compareixença del president de la Generalitat se celebrarà pels volts de les 11 del matí després de la sessió de control al Govern on l’Executiu català explicarà les mesures que pensa portar a terme per racionalitzar la funció pública. L’encarregada de fer-ho serà la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que també haurà de respondre dues interpel·lacions sobre el mateix tema. El Govern va aprovar ahir mantenir les mesures de 2012 en matèria de retribució dels empleats públics. D’aquesta manera, es manté la reducció de la retribució equivalent a una paga extraordinària, “una decisió imposada que no és agradable per a cap Govern”, segons va reconèixer el conseller i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. Aquesta mesura s’emmarca en la situació pressupostària de la Generalitat de Catalunya com a conseqüència, “lamentablement”, dels incompliments del Govern de l’Estat i de les obligacions de fer front al deute. Dins de les preguntes al Govern, Ortega també haurà de mostrar el posicionament de l’Executiu català sobre la llei de banderes.


Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, valorarà les recents inversions d’empreses anunciades a Catalunya com la de Booking.com, que crearà 250 llocs de treball a Catalunya o altres de Novartis, Casa Tarradellas, HP o Barceló. Puig explicarà els detalls de les noves inversions a Catalunya coincidint amb la celebració del Mobile Word Congress a Barcelona. A més a més, el conseller d’Empresa i Ocupació mostrarà el posicionament del Govern en matèria de comerç i prospeccions d’hidrocarburs.


La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, també prendrà la paraula en la sessió de control al Govern i ho farà per explicar el mapa de centres educatius i de línies previst per al proper curs escolar com a resposta a dues preguntes sobre el mateix tema. Rigau també haurà de respondre una interpel·lació sobre l’oferta educativa del curs vinent a Catalunya.


Finalment, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, per una banda, mostrarà el posicionament del Govern sobre els casos d’escoltes i espionatge apareguts recentment, i, per l’altra, valorarà l’estat de la seguretat viària catalana. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, respondrà  a una pregunta sobre els pressupostos de 2013 i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, parlarà del Pla pel Dret de l’Habitatge.


Un cop acabades les preguntes al Govern, serà el torn de la sessió de control al president prevista pels volts de les 10.30h.


Projecte de llei de dipòsits bancaris
Durant el ple del Parlament d’aquesta setmana se celebrarà el debat a la totalitat del Projecte de llei dels dipòsits bancaris, que no té cap esmena a la totalitat. Es tracta d’un projecte de llei nascut arran d’un decret llei del Govern en vigor i que va ser validat pel ple del Parlament el passat 23 de gener. A partir d’ara s’iniciarà la tramitació parlamentària. Val a dir que el govern espanyol, en línia amb altres decisions recentralitzadores que ha pres en els darrers temps, va portar aquest decret al Tribunal Constitucional i va demanar explícitament que se'n suspengués l'aplicació.