Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Jornada 'El conreu de la pomera a La Cerdanya'

query_builder   28 febrer 2013 18:52

event_note Nota de premsa

Jornada 'El conreu de la pomera a La Cerdanya'

Un moment de l'acte
Un moment de l'acte
 
 
El Director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, inaugurarà demà la Jornada tècnica del PATT “El conreu de la poma a la Cerdanya”, que tindrà lloc al municipi ceretà de Prullans i en la que en la presentació hi participarà també l’alcalde de l’Ajuntament de Prullans, Il·lustríssim Sr. Daniel Górriz.
 
La Jornada comptarà amb la presència del Dr. Ignasi Iglesias, responsable del programa d’avaluació de noves varietats de l’IRTA, qui té previst exposar l’experiència que s’està portant a terme en el marc del projecte Ribagorça Romànica, en la producció de poma.
 
Tot seguit s’encetarà un col·loqui en el que s’exposaran diverses experiències en la producció de poma de muntanya, concretament de les comarques de l’Alt Urgell, Cerdanya i Solsonès, mentre que per la tarda es realitzaran sengles visites a explotacions de pomera de la comarca de l’Alt Urgell.
 
La jornada del PATT s’emmarca en la difusió d’experiències de cultius tradicionals recuperables que el DAAM està portant a terme a través de projectes com el Pla de Biodiversitat Cultivada, i en els que l’objectiu és poder recuperar determinades varietats de fruita i d’altres cultius que es estaven força arrelats en territoris de muntanya.
 
Val a dir que actualment, las crisi econòmica que afecta el conjunt de l’economia, i que sovint té una repercussió important en determinats sectors que s’ubiquen a les zones de muntanya, pot afectar a la rendibilitat d’aquestes, amb la qual cosa el foment de la recuperació d’aquests cultius esdevé a la vegada una alternativa viable i econòmica o un complement de la renda.
 
La recuperació de cultius com la pomera, que s’han fet des de sempre a la Cerdanya, gaudeixen d’entrada d’un potencial considerable en relació a les qualitats organolèptiques, i per tant, d’una demanda potencial de consum des del punt de vista de la diferenciació que es persegueix en la qualitat d’aquests productes. Si bé la producció en zones de muntanya no pot esperar les rendibilitats de les plantacions convencionals, en les que el regadiu i les condicions edafoclimàtiques són molt diferents, el fet que a les zones de muntanya es disposi d’altres condicionants, com la temperatura, la insolació, i el retard que es produeixin en les produccions, permet una segmentació en el mercat que també esdevé força apreciada.