Territori

L'Agència de Residus presenta cinc candidats al IV Premi Europeu de la Prevenció de Residus

S'han triat entre els participants en les activitats organitzades durant la passada edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

query_builder   8 març 2013 12:08

event_note Nota de premsa

L'Agència de Residus presenta cinc candidats al IV Premi Europeu de la Prevenció de Residus

S'han triat entre els participants en les activitats organitzades durant la passada edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Premi europeu de la Prevenció de Residus.
L’Agència de Residus de Catalunya ha triat cinc representants catalans per al Premi Europeu de la Prevenció de Residus. Aquest guardó vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que es va celebrar el passat mes de novembre a 23 regions, gràcies a la participació de 35 organitzadors, amb unes 10.800 activitats arreu d’Europa. El veredicte del jurat del Premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a finals d’aquest primer semestre.
 
Els candidats que presenta Catalunya són, per les diferents categories:
  • Administracions: l’Ajuntament de Navàs per la «Reutilització de Butlletes Electorals per crear blocs de notes» una activitat d’alt caràcter pedagògic per als ciutadans, aplicada sobre un residu amb alta visibilitat, i que a partir d’ara es realitzarà en totes eleccions.
  • Associacions: l’Associació Espai Ambiental pel projecte «De menjar no en llencem ni mica!», per crear un conjunt de recursos comunicatius sobre malbaratament alimentari: concurs on line, tallers per a l’aprofitament de fruita caduca, punts informatius dinamitzats, etc.
  • Institucions escolars: l’Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues de Llobregat pel projecte «Paper Alumini Zero» amb la introducció de la prevenció de residus a nivell curricular en diferents nivells formatius, i l’exemplaritat mitjançant la implicació de tota la comunitat escolar.
  • Empresa: Taurus Electrodomèstics pel projecte «Ecodisseny de l’embalatge de la Batedora BAPI 7.0 Capsule» en el qual s’ha substituït l’envàs de cartró per dos vasos portants, que deixen de ser embalatge per passar a ser part del producte, i la creació del dispensador del producte a les botigues a partir del material de transport.
  • Altres: El Parc Zoològic de Barcelona pel projecte «El Zoo millora la Terra» que promou la gestió dels seus residus orgànics a través de compostadors ubicats al propi parc a fi de crear un ric compost d’ús intern a les zones enjardinades i la seva comunicació als visitants i implicació activa dels treballadors.
Els candidats s’han escollit tenint en compte la relació de l’activitat amb els cinc eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (sensibilitzar sobre l’excés de residus; produir millor; consumir millor; allargar la vida dels productes, i llençar menys residus), l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 16 al 24 de novembre.
 
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d’un projecte de 3 anys amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'edició de l’any passat va tenir lloc sota el patrocini de Janez Potočnik, comissari europeu del medi ambient. Totes les activitats van adreçades a:
 
•         Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
•         Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
•         Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
•         Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).
 
Podeu consultar el vídeo resum de les activitats catalanes a www.arc.cat/setmanaprevencio, al Catàleg d’Accions, i al canal youtube del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
Més informació a: www.arc.cat/setmanaprevencio.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 213

`