Delegació a Lleida

Es redueixen un 9,5% les víctimes de maltractaments en l'àmbit de la parella ateses per les unitats especialitzades dels Mossos d'Esquadra a Ponent

query_builder   8 març 2013 16:42

event_note Nota de premsa

Es redueixen un 9,5% les víctimes de maltractaments en l'àmbit de la parella ateses per les unitats especialitzades dels Mossos d'Esquadra a Ponent

Les persones detingudes per aquests tipus d’actes van disminuït el 2012 gairebé un 17% respecte de l’any anterior
 
Les víctimes de violència masclista en el si de la parella que van atendre les unitats especialitzades de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra l’any 2012 van disminuir de l’ordre del 9,5% a la Regió Policial de Ponent en relació a l’any anterior. Concretament, les víctimes ateses van passar de 758 a 686.
 
L’any passat també va decréixer el nombre de persones detingudes per efectuar maltractaments en el l’àmbit de la parella. Així, mentre el 2011 els detinguts foren 350, el 2012 es van situar en 292, un 16,6% menys.
 
Per altra banda, el nombre de denúncies presentades amb motiu d’aquest tipus de fets s’ha mantingut els dos anys al voltant de les 760.
 
Aquestes dades han estat destacades avui pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, en el transcurs de l’acte institucional unitari celebrat a Lleida per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Farré ha afirmat que “són moltes víctimes, unes dues diàries”, però també ha valorat positivament la tendència cap a la disminució de les víctimes ateses. Tot i fer una crida a no abaixar la guàrdia, Farré ha subratllat el fet que Lleida porta cinc anys consecutius sense víctimes mortals degudes a la violència masclista.
 
Entre els factors que han pogut influir en la reducció del nombre de víctimes ateses, Farré ha apuntat com a possibles la cada cop creixent conscienciació social envers aquest problema i el resultat del bon funcionament dels protocols d’informació, atenció i protecció a les víctimes que s’activen arran dels casos de maltractaments detectats i de les denúncies presentades. La confluència d’aquest factors, ha dit Farré, “ens fa tenir esperances que la tendència positiva no sigui conjuntural, sinó estructural”. 
 
Enguany l’acte institucional unitari per commemorar el Dia Internacional de les Dones ha anat dedicat a les dones del món de la pagesia. Precisament una dona pagesa, Ana Cèlia Esteve, de Sant Martí de Maldà, ha estat l’encarregada de fer un parlament en què ha explicat que poc a poc va disminuint la percepció del treball de la dona al camp com a complement de la que fan els homes. Una altra dona pagesa, Carme Roig, de l’Horta de Lleida, ha llegit el manifest de la diada. Alumnes del Conservatori Municipal de Lleida han interpretat tres peces musicals.
 
Els Grups Regionals d’Atenció a la Víctima i els Grups d’atenció de les Àrees Bàsiques Policials, unitats especialitzades els Mossos d’Esquadra, treballen per millorar l’atenció a les víctimes de violència domèstica i de gènere, acompanyant-les en el procés de denúncia i judicial i fent el seguiment dels casos amb posterioritat a la denúncia. També treballen en la prevenció de la violència en l’àmbit familiar duent a terme xerrades informatives i de difusió a les escoles i a col·lectius de risc.

1  

Fitxers adjunts

Foto de l'acte unitari institucional de la commemoació del Dia Internacional de les Dones a Lleida

Foto de l'acte unitari institucional de la commemoació del Dia Internacional de les Dones a Lleida
JPG | 893