Justícia

Conseller Gordó: "si la justícia funciona és gràcies als professionals de l'Administració de justícia i del Departament de Justícia, a més dels operadors judicials"

query_builder   11 març 2013 14:33

event_note Nota de premsa

Conseller Gordó: "si la justícia funciona és gràcies als professionals de l'Administració de justícia i del Departament de Justícia, a més dels operadors judicials"

.
El titular de Justícia, Germà Gordó, visita el partit judicial de Girona, pioner en la implementació de la nova oficina judicial, per conèixer de prop el seu funcionament i analitzar amb els diferents operadors jurídics les possibles noves necessitats

El conseller ha reiterat el compromís del Departament de posar en marxa el Centre Penitenciari Puig de les Basses

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha aprofitat la seva primera visita al partit judicial de Girona per reconèixer la tasca dels professionals de l'àmbit de la justícia. En aquest sentit, ha afirmat que "si la justícia funciona és gràcies als professionals de l’Administració de justícia i del Departament de Justícia, a més dels operadors judicials”.
 
El titular de Justícia ha destacat la necessitat de conèixer de prop el funcionament dels edificis judicials i analitzar-ne les possibles noves necessitats mitjançant el diàleg entre el Departament i els diferents operadors jurídics.
 
La primera visita del conseller de Justícia a la demarcació de Girona també ha servit per reiterar el compromís del Departament de posar en marxa el nou Centre Penitenciari Puig de les Basses. Sobre aquesta qüestió, el conseller Gordó ha precisat que, tal com va exposar en la seva primera compareixença a la Comissió de Justícia, "em vaig comprometre a presentar la planificació dels centres penitenciaris de Catalunya al Parlament així que tinguem el pressupost". 
 
La visita territorial ha començat a l'Ajuntament de Girona, on el conseller de Justícia s'ha reunit amb l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, acompanyat del delegat del Govern, Eudald Casadesús, i la directora dels Serveis Territorials, Isabel Ruiz, i ha signat al Llibre d'honor.
 
A continuació, ha visitat els Serveis Territorials del Departament de Justícia, situats a la seu de la Generalitat a Girona, acompanyat del delegat del Govern, de la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, M. Josep Feliu, i del director general de Modernització, Xavier Fabregat, i ha tingut oportunitat de saludar el personal.
 
Finalment, el conseller s’ha desplaçat al nou Palau de Justícia, que va entrar en funcionament a finals de setembre de l’any passat. Ha mantingut una trobada amb el president de l’Audiència Provincial, Fernando Lacaba; el fiscal en cap de Girona, Josep M. Casadevall; el secretari coordinador, Jaume Herraiz; els degans dels col·legis d’advocats de Girona i de Figueres, Carles McCragh, i Joan Ramon Puig, respectivament, i el degà del Col·legi de Procuradors, Carlos Caireta, entre d'altres.
 
Oficina judicial

La implementació de l’oficina judicial a Girona suposa un procés de transformació de l’Administració de justícia a Catalunya. Aquest nou model, orientat a oferir un millor servei públic, es basa, entre altres aspectes, en la compactació de funcions en serveis comuns, la millora del suport a la funció jurisdiccional, l’establiment de metodologies de treball, l’enfortiment de mecanismes de direcció i l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a instrument principal de treball.
 
En aquest sentit, s’hi han desplegat nous mòduls dels sistemes d’informació, que tenen com a objectiu agilitar els tràmits, optimitzar la gestió interna i la comunicació entre els interlocutors i millorar la qualitat de les dades.
 
Dels mòduls desplegats, en destaquen el de correus, que gestiona les comunicacions per correu postal dels òrgans judicials i que ha permès fer més de 13.600 enviaments, entre cartes ordinàries, certificades i notificacions. També els més de 6.000 tràmits que ha efectuat el servei d’actes de comunicació i execució, mòdul que permet la gestió automatitzada del registrament, la planificació i el lliurament de les notificacions i comunicacions realitzades pels òrgans judicials. Així mateix, cal destacar-ne altres mòduls desplegats i en expansió, com la transmissió telemàtica d’assumptes, que evita desplaçaments als procuradors ja que poden presentar telemàticament les demandes i els documents annexos; el registre d’escrits, que gestiona la presentació telemàtica, per part dels professionals, d’escrits de tràmit associats a procediments judicials, la utilització del qual també ha anat en augment; el mòdul de registre i repartiment, implantat ja a tot Catalunya, que permet  la gestió automatitzada del registre dels assumptes per repartir-los posteriorment, també de forma automatitzada, als òrgans judicials, i el mòdul del tribunal del jurat, que permet fer el seguiment del procés de constitució dels jurats populars amb una reducció important dels terminis.
 
Amb una major racionalització dels recursos en la nova organització i un ús generalitzat de les TIC, el Departament de Justícia aposta perquè l’Administració de justícia esdevingui més funcional i ofereixi, per tant, un millor servei a la ciutadania.
 
El partit judicial de Girona

El partit judicial de Girona compta actualment amb dues seus judicials. El Palau de Justícia està situat a la plaça Josep M. Lidón Corbío, 1 i aplega l’Audiència de Girona, amb dues seccions civils (família) i dues seccions penals –una d’elles VIDO-, i els set jutjats existents, dels quals tres són socials; tres, contenciosos administratius, i un, de menors, i totes les dependències pròpies com el servei comú general, la fiscalia de menors, el servei comú d’execució, la clínica medicoforense, etc.
 
A l’avinguda Ramon Folch, 4-6 se situen els quatre jutjats d’instrucció, els sis jutjats penals, els cinc jutjats de primera instància, el Registre Civil, els tres jutjats socials i un Jutjat de VIDO.
 
El fet de reduir a dos els edificis judicials a la demarcació de Girona ha implicat un avantatge evident, sobretot per a la ciutadania i els professionals, ja que els evita desplaçaments innecessaris, amb un estalvi d'1,3 milions d'euros l'any en lloguers.