Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat manté les prealertes per l'episodi de neu, pluges, onatge i forts vents

query_builder   13 març 2013 12:49

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté les prealertes per l'episodi de neu, pluges, onatge i forts vents

  • Protecció Civil manté la prealerta del pla NEUCAT, l’INUNCAT per intensitat de pluges i estat de la mar i el PROCICAT per forts vents
  • Extremeu les precaucions en la mobilitat i en la pràctica d’activitats a l’aire lliure en les zones afectades per l’episodi de mal temps, sobretot, pel temporal de mar i el fort vent
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT d'acord amb les previsions meteorològiques emeses i per les afectacions que se'n poden derivar.
 
Segons la informació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a partir de la tarda, les comarques més afectades per possibles nevades són Selva, Vallès Oriental, Bages, Anoia, Alt i Baix Camp. També podrà nevar a l’Alt Pirineu, Osona, Segarra, Conca de Barberà, Priorat i Terra Alta.
 
Hores d’ara s’han acumulat 10 cm de neu a Puigcerdà i 2 cm a Collsuspina (900 m) (Osona) i també a Pujalt (730 m) (Panadella).
 
A partir del vespre i fins demà dijous a la nit, les nevades es restringiran a la zona de l’Alt Pirineu. Protecció Civil recomana mantenir-se informat de les possibles afectacions en el trànsit de cara a la mobilitat de primeres hores, com ara el transport escolar.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments com a conseqüència de la neu cal circular amb cadenes per la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua, a la C-142b, entre Vaquèira i Pla de Beret i també a la L-500 i la L-501 a la Vall de Boí. A més, a la N-260, hi ha el pas restringit a vehicles pesants de tercera categoria a la Collada de Toses (Planoles).
 
Tingueu presents també els consells de Protecicó Civil davant nevades (www.gencat.cat/interior/nevades).
 
Prealerta del Pla INUNCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), d'acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, manté la PREALERTA del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT, per risc de pluges i mal estat de la mar.
 
S’espera que l’episodi de pluges finalitzi aquest mateix vespre i ja afecta, hores d’ara sense incidències destacables, les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i sud de Girona. Les precipitacions localment podran anar acompanyades de tempesta, calamarsa o calabruix i el llindar que es pot superar és el de 20 l/m2 en una hora.
 
Aquesta tarda hi haurà fort onatge a l’Empordà amb onades que poden superar els 2,5 metres (maregassa) i al vespre s’intensificarà en aquesta zona, pel fort vent, i s’afegirà la Selva. Durant tot el dia de demà les onades seran més fortes i poden arribar a superar els 4 m (mar brava).
 
Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la zona afectada pel fort onatge i abstenir-se d’acostar-se a les esculleres i espigons, recordeu que una onada pot arrossegar una persona a l’aigua.
 
També es demana precaució en la mobilitat i la pràctica d’activitats a l’aire lliure en la zona afectada per pluges, fort onatge, vent i neu.
 
Seguiu les informacions meteorològiques i tingueu presents els consells d’autoprotecció en cas d’inundacions. (Consells per a l'autoprotecció en cas d'inundacions).
 
Prealerta del Pla PROCICAT per forts vents
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la PREALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per forts vents que, segons les previsions meteorològiques, començaran aquesta tarda i s’allarguen fins demà.
 
El vent començarà al terç nord i sud del país amb ratxes de component nord que poden superar els 90 km/h. A primera hora de demà i fins al migdia, les ventades s’intensificaran a les comarques del Pirineu Occidental. Amb el pas de les hores, el vent s’estendrà a les comarques de Ponent i afectarà tota la meitat est del país i l’Empordà.
 
Protecció Civil recomana extremar les precaucions en els desplaçaments de primera hora del matí, sobretot a les zones més afectades pel vent intens, així com seguir l’actualització meteorològica (@meteocat) i del trànsit (@transit). Recordeu els consells d’autoprotecció que hi ha al web www.gencat.cat/interior/ventades.
 
Davant les inclemències meteorològiques de neu, pluja i vent l’SCT demana els conductors que extremin al màxim les precaucions en la conducció i que adaptin la velocitat a les circumstàncies.
 
  Protecció Civil de la Generalitat recorda:
 
  • Fer seguiment de possibles incidències al twitter @emergenciescat
  • fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació i del twitter @meteocat. Davant del fred intens, recordeu també els consells per a l’ús correcte d’estufes i calefactors
  • Extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través del twitter @transit
  • Davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions
  • trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència