Oficina del President

El president intervenint en la sessió de control al Parlament

President Mas: "L'Estat és qui més apuja els impostos i qui menys fa per reduir la despesa"

query_builder   13 març 2013 14:40

event_note Nota de premsa

President Mas: "L'Estat és qui més apuja els impostos i qui menys fa per reduir la despesa"

  • Durant la sessió de control al Parlament, el president revela que “el 71% de tota la reducció del dèficit de l’Estat del 2012 el van fer les comunitats autònomes”
  • El cap de l’Executiu adverteix que, “si tinguéssim un dèficit fiscal un terç inferior al que tenim, no hauríem hagut de fer ni una sola retallada”
  • El president ha demanat a les formacions polítiques que posin l’interès general per sobre del partidista en la cimera Econòmica i Social de dissabte i ha advertit que, si no ha de ser així, la suspendria
El president intervenint en la sessió de control al Parlament
El president intervenint en la sessió de control al Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha revelat aquest matí, durant la sessió de control al Parlament, que l’any passat “el 71% de tota la reducció de dèficit que es va fer a l’Estat el van fer les comunitats autònomes, que tenen un pes de només el 33% de la despesa pública”. Artur Mas ha advertit que aquest “ajust del dèficit s’està fent sobre la sanitat, l’ensenyament i els serveis socials, l’habitatge, i el transport públic”, i ha denunciat que “l’Estat és qui més apuja els impostos i qui menys esforç fa per reduir la despesa”.
 
El cap de l’Executiu ha apel·lat a “la maduresa política i al sentit de país” de les formacions polítiques perquè, en aquests moments, a la Generalitat “no som amos de la nostra tresoreria, com ho havíem estat en èpoques anteriors”. En aquest sentit, el president ha explicat que “avui els pagaments depenen del Govern espanyol” i ha advertit que “a Catalunya es podria pagar bé si l’Estat fes les coses bé”.
 
 
“Objectiu de dèficit absolutament insuportable”
Respecte a l’objectiu de dèficit per enguany, el cap del Govern ha avisat que “no es pot fer un pressupost amb el 0,7% de dèficit”, que seria “absolutament insuportable, perquè destrossaríem temes bàsics de l’estat del benestar i això no ens ho podem permetre”. En aquesta línia, i en resposta a preguntes del PP, el president ha dit que si el ministre Montoro vol parlar amb les comunitats autònomes sobre la flexibilització de l’objectiu de dèficit, “ho celebro, perquè l’any passat va ser impossible, el va imposar, sense consens,” i ha afegit que si aquesta vegada “rectifica i vol diàleg, potser hi serà, però depèn d’ell”. El president ha insistit que “em sembla que és millor esperar algunes setmanes més per portar els pressupostos al Parlament a conèixer com es flexibilitza l’objectiu de dèficit”.
 
En relació amb els ajustaments que s’han hagut de fer el 2011 i el 2012 i els que s’hauran de fer enguany, el president de la Generalitat ha recordat el dèficit fiscal de 15.000 milions d’euros anuals que té Catalunya amb la resta de l’Estat i ha dit que, “si en un any només haguéssim tingut un dèficit fiscal un terç inferior al que hem tingut, no hauríem hagut de fer ni una sola retallada”. “Aquest és el problema que tenim, i d’això s’ha de parlar i hem d’arribar a acords, perquè és on ens juguem tots el ser o no ser, no només de la identitat d’un país i les seves institucions, sinó de les polítiques socials”, ha reblat.
 
 
Cimera Econòmica i Social
El president s’ha referit en diferents moments de la sessió de control a la cimera Econòmica i Social que tindrà lloc dissabte vinent al Palau de Pedralbes. Ha anunciat que avui mateix el Govern farà arribar un document amb les seves propostes a les diferents formacions polítiques i ha demanat a tots els grups que “no posin l’interès partidista per sobre de l’interès general”. Artur Mas ha advertit que “si la cimera no ha d’anar bé, i en tinc consciència abans que es faci, la suspendré”.
 
El cap de l’Executiu ha indicat que en el primer punt de la cimera el conseller d’Economia i Coneixement explicarà la situació de la tresoreria de la Generalitat, perquè “no podem negar la realitat, tots volem transformar-la en positiu, però no la podem ignorar, perquè la situació és la que és”.
 
 
Ajuts a les entitats del tercer sector
En relació amb les entitats del tercer sector, i en resposta al grup del PP, el president de la Generalitat ha dit que “hi ha un munt d’entitats d’aquest país que vostès volen esborrar del mapa des del punt de vista dels ajuts del 0,7% de l’IRPF”. Artur Mas ha explicat que “com que el Tribunal Constitucional tomba l’estratègia del Govern espanyol de torn, sigui del PSOE o el PP, respecte al 0,7%, el que faran és canviar les bases del concurs per intentar eliminar totes aquelles entitats que no tinguin caràcter estatal, que són la majoria”. “Si ens volen fer un favor, que el 0,7% es pugui distribuir tal com diuen reiteradament les sentències del TC per part dels governs autonòmics”, ha demanat.
 
En un altre moment de la sessió de control, en resposta al grup d’ICV, el president ha recordat que el 2009 va ser l’any que més ocupació es va destruir i a Catalunya governaven les esquerres i a Espanya, el PSOE, i ha assenyalat que “el problema era la recessió econòmica, no qui governava”.
 
El president també s’ha referit al camí de Catalunya en la línia del dret a decidir i ha dit que “volem fer la consulta perquè considerem que el poble té dret a ser consultat” i que “quan es fan consultes se sap on són les majories”. En aquest sentit, ha posat com a exemple de “països civilitzats” el Regne Unit i el Canadà, que “seuen a negociar i permeten que altres nacions es puguin expressar, que aquest és el fonament de la democràcia”.

1  

Imatges

Sessió de control al Parlament

Sessió de control al Parlament 632