Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El DAAM col·labora en el disseny d'un controlador electrònic per l'aplicació de purins

query_builder   13 març 2013 18:52

event_note Nota de premsa

El DAAM col·labora en el disseny d'un controlador electrònic per l'aplicació de purins

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha col·laborat en l’organització d’una jornada de demostració de maquinària d’aplicació de purins, a la qual ha assistit avui, a Montgai,  el subdirector general d’Agricultura, Joan Gódia.
 
La maquinària d’aplicació de fems, purins i altres matèries orgàniques juga un paper important en la millora de la gestió de les dejeccions ramaderes, optimitzant la seva aplicació a les necessitats del cultiu i evitant així la contaminació per nitrats de les aigües i l’emissió de gasos amb efecte hivernacle a l’atmosfera.
 
La jornada ha estat  organitzada per l’Associació de Fabricants i Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya (FEMAC), MAQCENTRE, ILERCIM SL, Tallers GILI i Tallers Compar, per presentar un sistema de dosificació controlat de purins que permet optimitzar l’aplicació per poder aconseguir una correcta fertilització del sòl ajustant les dosis a les necessitats de nutrients dels cultius.
 
El seu funcionament és senzill: es mesura el contingut de nutrients del purí i, segons la dosi objectiu a aplicar, el sistema regula el cabal de sortida del purí, tenint en compte la velocitat d’avançament de la cisterna.
 
Per realitzar aquesta operació el sistema  disposa d’un conductímetre, que instal·lat a la cisterna  analitza la quantitat de nutrients del purí en base a unes taules elaborades pel DAAM,  que relacionen conductivitat elèctrica amb contingut de nitrogen . El sistema també disposa d’un sensor de velocitat i d’un cabalímetre a la cisterna, que van connectats a una consola instal·lada a  la cabina del tractor que és  des d’on es realitza el control.
 
L’aplicador només caldrà que especifiqui a la pantalla de control la quantitat de nitrogen que vol incorporar al sòl per hectàrea i l’amplada de treball de l’aplicador. El controlador regularà el cabal de sortida del purí de la cisterna en funció  de la velocitat d’avançament, la concentració de nutrients del purí i la dosi programada.
 
Amb aquest tipus de col·laboració, el DAAM treballa per a fomentar la innovació en la fabricació de maquinària d’aplicació de dejeccions ramaderes per aconseguir una correcta dosificació, i a divulgar i facilitar al sector eines per a la regulació de la maquinària existent.