Protecció Civil

Protecció Civil rebaixa les alertes dels plans PROCICAT i INUNCAT tot i que encara hi haurà fins demà al matí fort vent i onatge en alguns indrets

query_builder   14 març 2013 20:46

event_note Nota de premsa

Protecció Civil rebaixa les alertes dels plans PROCICAT i INUNCAT tot i que encara hi haurà fins demà al matí fort vent i onatge en alguns indrets

 • El pla PROCICAT per forts vents queda en prealerta per la previsió de fortes ratxes de vent a les comarques del Pirineu i Prepirineu fins demà al matí
 • El pla INUNCAT per estat de la mar queda en prealerta per la previsió de fort onatge a l’Alt i Baix Empordà fins demà al matí
 • Per demà, la probabilitat dels fenòmens de vent i onatge és menor que la d’avui
 • Està previst que la prealerta del pla NEUCAT finalitzi aquesta nit/matinada per la millora de les previsions meteorològiques
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha rebaixat a fase de prealerta els plans de protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, i el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT, per mal estat de la mar per la millora de les previsions meteorològiques. Amb tot, fins demà al matí poden continuar les fortes ratxes de vent al Pirineu i Prepirineu, però amb menor intensitat. Pel que fa a l’estat de la mar, fins demà al matí hi haurà fort onatge a l’Alt i Baix Empordà.
 
PROCICAT per vents
Segons informació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) les properes hores i fins demà el matí continuarà el vent de component nord afectant Pirineu i Prepirineu. Les ratxes màximes més importants s’assoliran a cotes elevades que poden superar el llindar dels 90 km/h.
 
Algunes dades significatives registrades durant aquest episodi són: a Núria (95,5 km/h), Portbou (173 km/h), Das (108 km/h), Berga (Santuari de Queralt, 108 km/h) i Mas de Barberans (115 km/h).
 
INUNCAT per estat de la mar
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) continua l’episodi d’estat de la mar durant el dia d’avui i fins demà divendres matí, afectant a les comarques de l’Alt Empordà i Baix Empordà amb onades que poden superar els 2.5 metres (maregassa).
 
D’altra banda continuen les maniobres de desembassament a:
 • Riba-roja 850 m³/s
 • Flix 950 m³/s
 • Mequinensa 900 m³/s
 • Riudecanyes a causa del vent es troba sobreeixint aigua cap a la Riera a raó d’uns 100 l/s
 • Foix continua sobreeixint
 
La prealerta del pla NEUCAT està previst que finalitzi aquesta matinada per la millora en les previsions meteorològiques.
 
Incidències derivades de l’episodi de meteorologia adversa dels darrers dies
El telèfon d’emergències 1-1-2 de Catalunya ha rebut, des de l’inici de l’episodi fins a les 20.00 hores, un total de 161 trucades relacionades amb els efectes del temporal.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, a hores d’ara, la BV-4024 està tallada entre Bagà i Coll de Pal per la neu. Pel mateix motiu, es necessiten cadenes per circular per la C-142b per accedir al Pla de Beret i per la C-28 a l’altura del Port de la Bonaigua. A més, a la N-230 s’ha prohibit el pas als camions articulats entre Vielha i Vilaller.
 
Els Bombers de la Generalitat, des de les 13.00 i fins les 19.00 hores d’avui, han rebut 36 avisos derivats del fort vent. En la majoria dels casos els Bombers han estat requerits per retirar o assegurar elements de la via pública (arbres, planxes, rètols, canonades...) i algun sanejament de façana.
 
Per regions d’emergència
 • RE Girona: 6
 • RE Lleida: 2
 • RE Metropolitana Nord: 10 (8 al Vallès Occidental)
 • RE Centre: 5
 • RE Metropolitana Sud: 13 (7 al Baix Llobregat)