Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura organitza la jornada 'Els ajuts directes a la nova PAC 2014-2020', en el marc del Mercat del Ram de Vic

query_builder   20 març 2013 11:16

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura organitza la jornada 'Els ajuts directes a la nova PAC 2014-2020', en el marc del Mercat del Ram de Vic

 
 
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, ha presidit aquest matí, en el marc del Mercat del Ram de Vic, la presentació de la jornada ‘Els ajuts directes en la nova PAC 2014-2020’, organitzada pel Departament, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, i en què també hi participa la subdirectora general de Gestió i Controls d’ajuts directes, Esther Peña, i el cap del Servei de Coordinació d’Ajuts i Registre del DAAM, Antonio Solares.
 
La nova Política Agrària Comuna (PAC) es presenta com una política d’importància estratègica per a la seguretat alimentària, el medi ambient, i l’equilibri territorial. Els punts claus de la reforma ja estan fixats, però falta el consens en qüestions que poden canviar de manera important aspectes de la seva aplicació.
 
El Departament d’Agricultura ha participat activament en el procés de definició de les noves propostes de Reglaments de la nova PAC i, a través de la Comissió de Seguiment de la reforma de la PAC, constituïda per representants del DAAM, de les organitzacions agràries, sectorials i cooperatives, i dels partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya, es va consensuar  el document base amb les línies vermelles per a la defensa dels interessos del sector agrari català. Aquestes línies vermelles són les que s’han defensat davant del Parlament Europeu, la Comissió, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), i a  través de lobbys europeus en els quals participa el DAAM (4 motors d’Europa, CRPM, AREPO, ARELPH).
 
En aquests moments, les negociacions van avançant i s’està acabant de perfilar els detalls de la futura PAC 2014-2020. Un cop aprovats el Marc Financer Plurianual 2014-2020 pel Consell i el paquet d’esmenes a les propostes de Reglaments per part del Parlament Europeu s’està ultimant els debats a nivell de la Comissió, el Consell i el Parlament Europeu sobre les propostes de Reglament relatives a la nova PAC. Les previsions són que a finals del primer semestre es consensuï els textos finals per part del Consell, la Comissió i el Parlament, i es publiqui els Reglaments i els actes d’execució.
 
Un dels Reglaments que més impacte econòmic té en les explotacions agràries catalanes és el de Pagaments Directes. El nou sistema de pagaments directes comportarà canvis importants respecte al sistema actual: desaparició dels actuals drets de pagaments únic i assignació de nous drets de pagament base, l’aplicació d’una tarifa plana per hectàrea el 2020, un pagament verd condicionat al compliment d’uns requisis mediambientals, un ajut directe als joves i un a les explotacions en zones desafavorides, i la possibilitat d’establir uns ajuts connectats a la producció encara per definir. A partir de 2015 els ramaders i agricultors catalans hauran d’adaptar-se a aquest nou sistema de pagaments directes.
 
Així, l’objectiu de la jornada d’avui és explicar el nou model de pagaments directes, així com l’estat de les negociacions dels punts que encara estan per decidir i els principals punts de debat, que permetin començar a veure com quedaran definits els pagaments directes i els principals aspectes de canvi respecte al sistema actual.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.