Drets Socials

Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa" promouen la formació de professionals a Girona perquè intervinguin en situacions de maltractament a la gent gran

query_builder   22 març 2013 13:00

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família i l'Obra Social "la Caixa" promouen la formació de professionals a Girona perquè intervinguin en situacions de maltractament a la gent gran

S’inscriu en un pla formatiu arreu del país que impulsa el Departament encapçalat per Neus Munté conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa”
 
L’objectiu és millorar la detecció i intervenció en situacions de maltractament a la gent gran, així com reforçar la difusió del Protocol d’actuació contra els maltractaments a les persones grans
El Departament de Benestar Social i Família i Fundació “la Caixa” promouen conjuntament un programa per a millorar la detecció i intervenció en situacions de maltractament a la gent gran. Aquesta iniciativa reforça la difusió del Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, que el Departament va presentar el passat 20 de juliol de 2012.
 
El programa pretén sensibilitzar a la població i l’entorn de les persones grans, formar als i les professionals dels serveis socials i de la salut, així com proporcionar assistència a les persones grans víctimes de maltractament.
 
La formació que s’ofereix consisteix en dos cursos: el primer, de 5 hores de durada, està centrat en la detecció de maltractaments cap a les persones grans; mentre que el segon, d’una durada de 20 hores, està centrat en la intervenció en situacions de maltractament manifest. CaixaForum Girona ha acollit avui la cloenda d’un d’aquests darrers cursos.
 
La formació per a la detecció de maltractaments s’adreça al personal que manté una relació directa amb les persones grans, com ara responsables de casals de gent gran i equipaments cívics, treballadors i treballadores familiars o personal de residències i centres de dia. Per la seva banda, la formació sobre la intervenció que cal dur a terme en cas que s’hagi detectat una situació de maltractament també està dirigida a professionals dels equips directius i tècnics dels serveis socials.
 
L’Equip per a la Investigació del Maltractament de l’Ancià (EIMA), que coordina la doctora i professora de la Universitat de Barcelona, Mercè Tabueña; és l’encarregat d’impartir aquests cursos. L’EIMA ja va col·laborar molt activament amb el Departament de Benestar Social i Família en l’elaboració del Protocol marc. La formació ha arribat també a les Terres de l’Ebre, Lleida, Barcelona i properament ho farà a Tarragona i la Catalunya central.
 
Protocol marc
Aquesta formació té com a base el Protocol marc i orientacions contra els maltractaments a les persones grans. El document estableix fins a 8 eines concretes que ajudaran als professionals dels serveis socials a detectar un maltractament. Molts d’aquests recursos són qüestionaris que ajuden a esbrinar ràpidament si aquella persona entrevistada és o ha estat víctima d’un maltractament.
 
Un cop detectada una situació de maltractament, cal fer-ne una avaluació per determinar les causes, les responsabilitats, la gravetat i el pronòstic. El Protocol també dóna indicacions als professionals sobre com actuar després de la detecció d’una situació de maltractament, amb l’objectiu de protegir la víctima i respectar la seva autonomia. 
 
Prevalença del maltractament a la societat
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un 6% de la gent gran es troba en una situació de risc de maltractament en l’àmbit domèstic. La Xarxa Internacional per la Prevenció del Maltractament a la Gent Gran (INPEA, per les seves sigles en anglès) també coincideix amb aquest xifra i l’augmenta fins a un 10% de risc per a aquelles persones grans que es troben en un àmbit institucional.
`