Cultura

Proposta d'activitats culturals per a les vacances de Setmana Santa

Entre les activitats hi ha visites guiades i tallers familiars a exposicions, jaciments arqueològics i museus, així com sessions de cinema i espectacles teatrals

query_builder   22 març 2013 11:46

event_note Nota de premsa

Proposta d'activitats culturals per a les vacances de Setmana Santa

Entre les activitats hi ha visites guiades i tallers familiars a exposicions, jaciments arqueològics i museus, així com sessions de cinema i espectacles teatrals

El Departament de Cultura, a través dels diversos equipaments culturals, organitza activitats per a les vacances de Setmana Santa. A continuació es detallen les activitats que ofereixen durant aquest període el Museu d’Arqueologia de Catalunya (seus de Barcelona, Empúries, Olèrdola i Ullastret), el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, Arts Santa Mònica, la Filmoteca de Catalunya, el Teatre Nacional de Catalunya i les exposicions itinerants del Departament de Cultura.
 
 
MUSEU D'ARQUEOLOGIA DE CATALUNYA
 
El Museu d’Arqueologia de Catalunya organitza diverses activitats a les seus de Barcelona, Empúries, Olèrdola i Ullastret:
 
BARCELONA
 • Taller La prehistòria en família(dissabte 30 de març a les 11 h i a les 12.15 h i diumenge 31 de març a les 11 h): Activitat per conèixer la vida quotidiana a la prehistòria: encendre un foc com ho feien els homes prehistòrics, fer anar una eina de sílex, etc. Cal inscriure-s'hi prèviament al telèfon 93 423 21 49 o bé a través del correu electrònic infomac@gencat.cat.

 

 • Visita dinamitzada a l’exposició “Històries de Tocador” (diumenge 31 de març a les 12.15 h): Una visita per conèixer les històries de tocador de grecs i romans i els seus secrets de bellesa i cosmètica: Oli de rosa per a l’aigua del bany o Metopion, un dels millors perfums d’Egipte? La millor mascareta per embellir el rostre? Calb o amb postís? Khöl per ressaltar o protegir els ulls? Activitat inclosa en l’entrada al Museu
 
EMPÚRIES
 • Visita romana (diumenge 31 de març, a les 12h): Una visita pensada per a tota la família. La Iulia Domitia, una antiga emporitana mostra com era la seva ciutat al segle I dC: com eren les cases, les places, el mercats, els temples... com s’hi vivia... Cal inscriure-s'hi prèviament al telèfon 972 775 976. Preu: 4 € (inclou l'entrada al jaciment). Menors de 7 anys gratuït.

 

 • Visites guiades. Durant tres dies, s’ofereixen visites guiades en català, castellà i francès, per conèixer a fons aquest bressol de cultures i trepitjar els mateixos carrers que van trepitjar grecs i romans fa més de 2000 anys. Preu: 4 € (inclou l'entrada al jaciment). Menors de 7 anys gratuït. Cal inscriure-s'hi prèviament al telèfon 972 775 976.
 
Divendres 29 i dissabte 30 de març a les 12 h
català i castellà
Divendres 29 i dissabte 30 de març a les 16 h
català i francès
Diumenge 31 de març a les 16 h
català i francès
  
OLÈRDOLA
 • Olèrdola, la ciutat medieval del segle XI (diumenge 31 de març a les 11h): La visita descobreix la ciutat medieval d'Olèrdola, on Mir Geribert, el gran magnat feudal de la frontera que al segle XI separava cristians i musulmans, s'autoproclamà Príncep, encapçalant una revolta contra el comte de Barcelona. Activitat gratuïta per a menors de 4 anys. Nens entre 5 i 12 anys: 2,50 €. Adults: 3 €. Entrada reduïda (Cercle d'Amics dels Parcs Naturals, majors de 65 anys): 2,70 €. Cal inscriure-s'hi prèviament al telèfon 93 817 28 68 o bé al correu electrònic info@triadecultural.com
 
ULLASTRET
 • Fes d’arqueòleg (dilluns 1 d’abril a les 11.30h): Una activitat per experimentar la feina dels arqueòlegs en un dels jaciments ibèrics més emblemàtics de Catalunya. Activitat gratuïta.
 
 
MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA
 
A més de la visita a l’exposició permanent, el Museu d’Història de Catalunya ofereix les activitats següents: 
 
 • Visita guiada al museu: Diumenge 31 de març i dilluns 1 d’abril,  a les 12h del matí.
 • Activitat per a famílies “Temps de llegendes” (diumenge 31 de març, a les 11.30 hores): Edat recomanada: de 6 a 12 anys. L’època moderna és plena de llegendes i personatges mítics com els bandolers i les bruixes, que sorgiren en l’imaginari col·lectiu producte de la por i les situacions conflictives pròpies d’aquests temps. Al Taller de l’historiador, construirem entre tots una història amb personatges de llegenda! Cal fer reserva prèvia al telèfon 93 225 42 44 o a l’adreça mhcvisites.cultura@gencat.cat
 • Cicle de Musica Sacra de Cardona. La Col·legiata de Sant Vicenç, al Castell de Cardona, monument que pertany a la xarxa que gestiona el Museu d’Història de Catalunya per encàrrec del Departament de Cultura, acull per 9è any consecutiu una nova edició del cicle: 
Diumenge 24 de març, 19h
Obres de J.S.Bach, T.L. de Victoria, J. Rheinberger; M. Lauridsen i P. Casals, entre d’altres. Amb Polifonia Sacra, Coral Cantiga i direcció de Josep Prats
Dissabte 30 de març, 19h
Selecció d’àries d’El Messies de G. F. Haendel; del Glòria d’A. Vivaldi i del Magnificat de J.S. Bach. Sonata la Crucifixió d’ H. Biber i sonata da Chiesa K336 de W.A. Mozart. Quartet de la Filharmonia de Barcelona; Julia Sesé, soprano solista; Joan Espina, violí solista; Jordi Reguanrt, orgue solista i continu, i Josep Maria Sauret, director.
 
 
 
MUSEU NACIONAL DE LA CIÈNCIA I LA TÈCNICA DE CATALUNYA (mNACTEC)
 
A més de la visita a l’exposició permanent, el mNACTEC proposa diverses activitats:
 
 • Tallers de Setmana Santa. Vacances al Museu (25-27 de març): Es desenvoluparan activitats per a nens i nenes de 5 a 12 anys relacionades amb tres eixos: El camí de l’aigua, Jocs tradicionals a Catalunya i Què hi ha a l’Univers. Inscripció obligatòria i limitada a serveiseducatius.mnactec@gencat.cat  
 • Demostració de la maqueta ferroviària (28 de març, durant el matí.): Activitat gratuïta inclosa en el preu d’entrada al museu.
 • Visites teatralitzades (31 de març, a les 12h): Juguem amb el Cos, i a les 13h, 1910. un passeig per la fàbrica. Visites amb aforament limitat, demanar inscripció a la recepció del museu. Visites gratuïtes, incloses en el preu d’entrada al museu.
 • Visita a la exposició temporal “El Pallars Il·lumina Catalunya”: la mostra, que descriu l´aportació del Pallars a la industrialització de Catalunya a través de la hidroelectricitat, es pot visitar fins al 2 de juny.
 
 
ARTS SANTA MÒNICA
 
Arts Santa Mònica presenta les exposicions següents: 
 • “Jordi Benito. Interiorisme / Accionisme”: Exposició que mostra la faceta desconeguda de dissenyador, interiorista i moblista de Jordi Benito (1951-2008), artista conegut per les seves accions, instal·lacions i performances radicals que va desenvolupar, sobretot, a la dècada dels setanta i vuitanta.
 • “From Here On. La postfotografia a l’era d’internet i la telefonia mòbil: Mostra que reflexiona sobre com el pas de la imatge analògica a la imatge digital i l’extensió d’Internet i de la telefonia mòbil han canviat radicalment el món de la fotografia. Constitueix la primera gran exposició internacional que presenta el fenomen de la postfotografia en tota la seva complexitat i diversitat.
 
 
EXPOSICIONS ITINERANTS DEL DEPARTAMENT DE CULTURA 
 
 • “A través del mirall. Joan Fontcuberta” - Can Palauet, a Mataró: Comissariada per Joan Fontcuberta i Ramon Parramon, l’exposició indaga en com la ubiqüitat dels aparells fotogràfics multiplica de forma exponencial les situacions que són registrades fotogràficament i la quantitat d’imatges efectuades. La fotografia, doncs, es desritualitza, ja no es reserva per als moments solemnes.
 
 
FILMOTECA DE CATALUNYA 
 
 • Cicle “El film a l’agulla: cinema i moda”: traça un retrat de les relacions entre el cinema i la moda a partir de la identificació d’una trentena pel·lícules on la imatge –el vestuari, l’estètica, la indumentària– té un paper cabdal en la representació fílmica. Dins del cicle, es pot visitar la mostra “El film a l’agulla: cinema i moda” fins al 30 de març, de dimarts a diumenge, de 16 a 21h. Amb la compra d’una entrada per a la mostra, la Filmoteca regala una entrada de cinema per qualsevol sessió de cinema.
 
Meet Me in St. Louis / Cita en San Luis (Vincente Minnelli . 1944). 
Dimecres 27 de març -  17:00 h.
Moulin Rouge (John Huston, 1953)
Dimecres 27 de març - 20:00 h.
 
 
 • Cicle “La Nikkatsu, una història japonesa”: Retrospectiva sobre la productora nipona Nikkatsu, fundada el 1912 i que, cent anys després, segueix viva. A través de la seva trajectòria no tan sols podem resseguir una estratègia industrial o l’evolució d’uns plantejaments estètics, sinó també els canvis que ha viscut la societat japonesa al llarg de tot aquest període. Destaquen els tres llargmetratges de Tatsumi Kumashiro, bons exemples de l’etapa del “Roman Porno”, en què el director narra des del negoci de l’striptease fins la vida de les prostitutes de Tòquio un dia abans que al 1950 es decretés l’ordre de tancar els bordells.  
 
Els desigs humits d’Ichijo, Tatsumi Kumashiro , 1972
Diumenge 24 març – 19.00 h
Tamanoi, el carrer del plaer, Tatsumi Kumashiro, 1974
Divendres 29 març – 19.30 h
Dissabte 30 de març – 21.30 h
L’èxtasi de la rosa negra, Tatsumi Kumashiro, 1975
Diumenge 31 març – 20.00 h
 
 
 • Cicle "La romería del pecado": La Filmoteca programa del 28 al 31 de març el cicle “La romería del pecado”, que inclou sis pel·lícules prohibides durant la dictadura franquista. El cicle projectarà films de directors emblemàtics com Roman Polansky, Charles Chaplin, Woody Allen, Ken Rusell, Stanley Kubrick i Bernardo Bertolucci. Les pel·lícules són: L'últim tango a París; El Gran Dictador; La naranja mecànica; Los demonios; ¿Qué?, i Todo lo que usted siempre quiso saber sobre el sexo y nunca se atrevió a preguntar.
 
TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA
 
El Teatre Nacional de Catalunya té en cartell aquests dies dos espectacles: 
 • Una història catalana, de Jordi Casanovas: Estrenada a la Sala Tallers dins el marc del Projecte T6 la temporada 2010/201, aquest relat ambiciós que recorre dues dècades de la història del nostre país (de la transició a la Barcelona postolímpica) arriba ara a la Sala Gran, reescrita per l'autor i amb un repartiment amb cares noves, perquè el públic que es va quedar fora tingui una nova possibilitat de veure l'espectacle i perquè els qui ja van veure aquest intrèpid western català puguin tornar-se a endinsar en una trama amb noves sorpreses. Una reflexió àcida, divertida i punyent de la història de la Catalunya preolímpica, de la corrupció urbanística, de les traïcions, de l’especulació, del poder i de les relacions territorials i humanes.
 • La dona vinguda del futur, de Marc Rosich i Guille Milkyway: Partint d’una mirada plena d’ironia sobre una de les imatges icòniques dels nostres temps (l’alienació davant del televisor), La dona vinguda del futur és un musical que barreja els talents del dramaturg Marc Rosich (Mort de dama, Pedra de tartera, Mequinensa) i del músic Guille Milkyway, ànima de La Casa Azul, un dels grups capdavanters de l’escena del pop alternatiu. Marta Puig (Lyona), autora de videoclips per a grups com Love of Lesbian o Amaral, s’encarrega de la imatge de l’espectacle. I a escena, un repartiment encapçalat per Beth Rodergas. Promoció pels dies 23, 24, 30 i 31 de març: 2x1 per La dona vinguda del futur. Consulteu la promoció aquí.

 

CINEMA EN CATALÀ

Al web de Cinema en català del Departament de Cultura es poden trobar les pel·lícules en cartell actualment amb versió catalana. Destaquen:

 • Estrenes: Els Croods i The Host. Els Croods és una comèdia d’animació dirigida per Kirk DeMicco i Chris Sanders. El film narra l’aventura prehistòrica d’una família de cavernícoles que, a causa d’un terratrèmol, ha de deixar la cova on vivia i emprendre un viatge a la recerca d’una nova llar. The Host (L’hoste), és  una pel·lícula d’intriga basada en la novel·la homònima d’Stephenie Mever i dirigida per Andrew Niccol. La terra ha estat ocupada un enemic invisible que s’apodera dels cossos dels éssers humans i els esborra els records, però la Melanie Stryder es nega a desaparèixer i lluita per conservar la seva ment omplint-la de records de l’home que estima.

 

 

 • El documental del mes: Kuchu. "Kuchu" és el terme popular per denominar el col·lectiu lèsbic, gai, bisexual i transsexual (LGBT) a Uganda. Un documental de Malika Zouhali-Worrall i Katherine Fairfax Wright.