Interior

Càrrecs electes i tècnics municipals reben formació sobre l'operativa de protecció civil a Catalunya

query_builder   22 març 2013 19:00

event_note Nota de premsa

Càrrecs electes i tècnics municipals reben formació sobre l'operativa de protecció civil a Catalunya

  • El programa de formació és fruit d’un conveni de col·laboració entre l’ISPC i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC)
  • Les jornades es duen a terme a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), a Mollet del Vallès, i hi han assistit prop de 200 participants
 
Dins el Cicle de Jornades sobre el sistema de seguretat pública de Catalunya organitzat pel Departament d'Interior a l’ISPC i dirigida als càrrecs electes municipals que participen en la gestió del sistema de seguretat pública de Catalunya, aquesta tarda la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha explicat la gestió integral de les emergències. El Director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, ha destacat en la presentació de la jornada “la importància i el valor del paper dels municipis en la Protecció Civil a Catalunya” i els ha agraït la tasca que duen a terme.
 
A continuació, el subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències Sergio Delgado, la cap del Servei de Gestió d’Emergències, Montse Font, i la cap del Servei Logístic i Operativa Territorial, Rosa Mata, han explicat l'operativa de Protecció Civil a Catalunya. Els assistents han conegut com s’articula la Sala de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT i els recursos que aquesta facilita als ens locals, així com la seva funcionalitat durant una emergència.
 
També cal destacar l’explicació de la funció que Protecció Civil de la Generalitat, que té per mandat legal d’interlocutor amb la ciutadania a l’hora d’informar dels riscos existents i de les mesures d’autoprotecció a prendre. En concret, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en marxa diferents serveis amb els sistemes que les noves tecnologies proporcionen, com ara el compte de la xarxa social Twitter @emergenciescat, que ja té més de 32.000 seguidors, o el nou canal de protecció civil de l’aplicació per a mòbils intel·ligents Gencat, que permet l’enviament de missatges push, és a dir, alertes que reben els propis usuaris als seus telèfons intel·ligents dels perills o emergències que tenen lloc al territori que han seleccionat prèviament en l’aplicació. Un altre dels serveis de Protecció Civil que s’ha explicat als càrrecs electes és el sistema de trucades de veu massives fa des del CECAT que permet alertar, mitjançant missatges de veu, en pocs minuts i de forma simultània, a tots els alcaldes o altres autoritats locals del territori afectats per un risc.
 
Els assistents a la jornada també han pogut visitar la Unitat Mòbil del Protecció Civil de la Generalitat, un camió amb tracció 6x6 equipat amb les últimes tecnologies i que permet disposar de comunicació satèl·lit, rebre les imatges de càmeres dels helicòpters de Mossos d’Esquadra, de Bombers de la Generalitat, del Servei Català de Trànsit i dels Agents Rurals; també disposa d’una sala de reunions i d’una sala d’operacions amb posicions per efectius de Protecció Civil de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, SEM i Agents Rurals. Aquesta Unitat Mòbil ja ha estat operativa funcionant com a centre de comandament avançat en els incendis de Rasquera i de l’Empordà de l’any passat i altres emergències de gran abast. Durant la visita a la Unitat Mòbil s’ha recordat als assistents que és un recurs que la DGPC també posa a disposició dels municipis en situació d’emergència per a la gestió de qualsevol afectació gran que pateixi el municipi.
 
En acabar han pogut conèixer de la mà del cap de la Divisió de la Sala Central de Bombers de la Generalitat les eines tecnològiques dels bombers i la tasca i el servei que proporcionen les sales i els centres de control i comandament de Bombers de la Generalitat.
 
El Departament d’Interior ha organitzat el Cicle de Jornades sobre el sistema de seguretat pública de Catalunya amb l’objectiu de dotar càrrecs electes municipals i als tècnics de seguretat dels ajuntaments de Catalunya d'una formació sobre temes que els seran de gran utilitat en la seva feina, tal i com va explicar la Directora de l’ISPC, Núria Aymerich, en la inauguració del cicle, especialment en un àmbit on la col·laboració i cooperació entre els diferents operadors del sistema és essencial per a una bona gestió de la seguretat i les emergències; en aquest context, els ens locals tenen un paper molt important.
 
Aquesta formació és fruit d’un conveni entre el Departament d'Interior i les associacions d'ens municipals, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) perquè el Departament imparteixi formació als càrrecs electes i els ens locals en l’àmbit de la seguretat i emergències. El cicle de jornades, que ha comptat amb uns 200 participants fins ara, s'allargarà fins l'abril i ha estat definit de forma conjunta entre les tres entitats; el programa inclou una aproximació generalista sobre el sistema de seguretat pública a Catalunya i l’aplicació de la normativa en relació a la seguretat pública i sobre aspectes concrets relacionats amb la policia de Catalunya, els bombers, la protecció civil o el trànsit. Els cursos es duen a terme a l’ISPC, que és el responsable de la gestió acadèmica, del desenvolupament didàctic, de la selecció del professorat i de l’organització de cadascuna de les sessions.
 
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 4059

Fotografia 3

Fotografia 3 4715

Fotografia 2

Fotografia 2 3730