Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Comencen els treballs del projecte LIFE Taxus, per a l'estudi de les teixedes de Catalunya

query_builder   3 abril 2013 15:02

event_note Nota de premsa

Comencen els treballs del projecte LIFE Taxus, per a l'estudi de les teixedes de Catalunya

Fotografia d'un teix
Aquests arbres es consideren hàbitat de conservació prioritària a nivell europeu
 
Les principals actuacions es faran a l’Alta Garrotxa, el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, la serra de Llaberia i la serra de Cardó
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  participa en el projecte sobre l’estudi de les teixedes de Catalunya, aprovat pel Comitè LIFE de la Comissió Europea. Amb el títol ″Improvement of Taxus baccata conservation status in north-eastern Iberian Peninsula”, està liderat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la participació també com a socis del Consorci de la Serra de Llaberia, l’Ajuntament de Rasquera i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i el Consorci de l’Alta Garrotxa.
 
El projecte té l’objectiu de millorar de manera significativa les teixedes de Catalunya. És un hàbitat de conservació prioritari a escala europea i també a Catalunya, on l’espècie més característica és una petita conífera, el teix, propi de les muntanyes mediterrànies i centreeuropees calcícoles. El teix, com a arbre, estàs escampat al llarg de zona pirinenca, la serralada prelitoral i el sistema Ibèric. No obstant això, en forma de bosc només es troben espais molt puntuals i la majoria són molt petites, situació que les fa molt vulnerables a qualsevol alteració natural o antròpica.
Les principals actuacions es faran a l’Alta Garrotxa, el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, la serra de Llaberia i la serra de Cardó.
Per tal de poder millorar l’estat de conservació de les teixedes, caldrà solucionar quatre problemes bàsics: la manca de regeneració, de producció i dispersió de llavors; l’herbivorisme; les malalties i plagues, i la indefensió contra el foc.
 
El projecte
Els objectius principals del projecte són millorar l’estructura, la resiliència i la funcionalitat ecològica de les teixedes de Catalunya, un hàbitat d’interès de conservació prioritari a la Unió Europea, amb molt poques mostres arreu del continent. Per aconseguir-ho, s’aplicaran tractaments silvícoles per alliberar els teixos de la competència d’altres plantes i per eradicar les malalties fúngiques; es restauraran les teixedes amb la plantació de plançons de teix i altres plantes típiques de l’hàbitat; s’afavoriran els ocells i altres animals que dispersen les llavors del teix; es faran tractaments de prevenció d’incendis i es regularà la pastura del bestiar, que es menja els brots tendres dels plançons.
El LIFE Taxus actuarà sobre els boscos de teix més representatius de Catalunya durant els anys 2012 i 2016, entre les quals destaquen les teixedes de l’Alta Garrotxa, la teixeda del barranc del Tillar (Reserva Natural Parcial del Tillar) i la teixeda de la Baga de la Pena del bosc de Poblet, les teixedes de la serra de Llaberia i la teixeda de Cosp a la serra de Cardó, dins el municipi de Rasquera.
La direcció tècnica del projecte corre a càrrec del Grup de Biologia de la Conservació (BAC lab) i del Grup d’Ecologia i Gestió de Sistemes Silvopastorals del CTFC.
 
L’espècie
El teix és una conífera molt primitiva, de port discret, que es dispersa principalment pels ocells gràcies als seus fruits vermells (arils). Moltes teixedes sobreviuen en barrancs, però quan creix dins el bosc en contacte amb altres espècies arbòries i arbustives més competitives, té dificultats per establir-se. Alhora, les teixedes són molt vulnerables als incendis forestals i al bestiar, que es menja els brots tendres dels plançons de teix. Tot i ser una planta tòxica, a excepció del fruit, comestible i atractiu per als ocells, la toxina del teix (la taxina) és tolerada pels ungulats, com les cabres. En contrast, del teix se n’extreu el taxol, una essència molt eficaç en tractaments contra el càncer.
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia d'un teix

Fotografia d'un teix
JPG | 7915

Detall d'un Teix

Detall d'un Teix
JPG | 1349