Direcció General de Comunicació

Esports d'hivern

El Govern impulsa el Pla Estratègic dels Esports d'Hivern per situar Catalunya al mapa en les disciplines de neu i gel

query_builder   12 abril 2013 15:26

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa el Pla Estratègic dels Esports d'Hivern per situar Catalunya al mapa en les disciplines de neu i gel

•   El Pla vol consolidar i incrementar la pràctica dels esports de neu i de gel al país, amb un horitzó de 10 anys

•   El treball pretén posicionar el Pirineu català a nivell internacional com a territori de referència en l’oferta d’oci esportiu en esports d’hivern

La Secretaria General de l’Esport, a través del Consell Català de l’Esport, ha impulsat l’elaboració del Pla Estratègic dels Esports d'Hivern per disposar d’una guia que contempli tots els elements bàsics estructurals necessaris per consolidar i incrementar la pràctica dels esports de neu i de gel, en un horitzó de 10 anys. Un altre objectiu és posicionar el Pirineu català a nivell internacional en l’oferta d’oci esportiu en esports d’hivern així com a referent de qualitat en l’organització de grans esdeveniments.
 
El Pla mostra la situació actual dels diversos esports d’hivern al nostre país i planteja quines han de ser les pautes i actuacions a seguir en aquest camí de promoció i millora. L’elaboració del Pla Estratègic és una eina que ha de permetre disposar d’una guia que contempli tots els elements bàsics estructurals necessaris per aconseguir una major i millor pràctica d’aquests esports.
 
L'estudi és integral i recull totes les manifestacions esportives d'hivern, neu i gel, així com aquelles disciplines d'esports d’hivern adaptats per a persones amb una discapacitat. Els plantejaments per esports de neu i de gel són estudiats i valorats de forma separada, tant a nivell d’anàlisi inicial com de proposta estratègica, ja que es parteix de realitats molt diferents.

Procés participatiu i coordinació públic-privat
Les conclusions d’aquest procés són el resultat de la participació de més de 40 àmbits diferents del sector dels esports d’hivern, que de forma voluntària i proactiva han debatut i aportat els seus coneixements, experiència i propostes. El comitè de treball que ha coordinat l’elaboració i redacció d’aquest Pla ha estat format pel Consell Català de l’Esport, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, l’Ajuntament de Barcelona i l’Oficina de la Candidatura Barcelona Pirineu 2022. Hi han participat més de 90 experts de tots els àmbits dels esports d’hivern. S’han establert 19 línies estratègiques i 51 plans d’actuació, i cada línia estratègica assenyala els agents implicats i una proposta de temporització. En tot el plantejament, s’apunta la importància d’una coordinació i sinèrgia de tots els agents públics i privats així com la necessitat de clarificar els processos i els programes esportius i d’impuls de les diverses disciplines dels esports d’hivern.

 
Els objectius que han guiat l’elaboració del PEEHC han estat, per una banda, promocionar la pràctica esportiva dels esports d'hivern a Catalunya, tant els de neu com els de gel, i posicionar el Pirineu català a nivell internacional com a territori de referència en l’oferta d’oci esportiu en esports d’hivern així com a referent de qualitat en l’organització de grans esdeveniments.
 
Suport a Barcelona-Pirineu 2022
 D’altra banda, el Pla ha d’ajudar tant a la promoció de l’esport de base i de lleure com als processos de tecnificació i alt rendiment dels esports d’hivern,  amb la perspectiva d’aconseguir esportistes amb possibilitats d’obtenir els millors resultats possibles en les competicions nacionals i internacionals d’alt nivell. “Per tant, també ha de reforçar els diversos treballs i projectes de la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineu 2022”, ha afegit Ivan Tibau.