Educació

Rigau

La consellera d'Ensenyament signa un conveni per promoure l'escola rural

query_builder   12 abril 2013 19:48

event_note Nota de premsa

La consellera d'Ensenyament signa un conveni per promoure l'escola rural

  • La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha signat aquesta tarda l’acord corresponent amb l’Ajuntament de Verdú i la Universitat de Lleida durant una visita territorial a Lleida
  •  Rigau també ha estat a l’Institut Josep Vallverdú a Les Borges Blanques i ha inaugurat l’Escola La Mitjana i l’Institut La Mitjana a Lleida
Fotografia
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha signat aquesta tarda a Verdú, durant una visita territorial a Lleida, un conveni per promoure l’escola rural amb l’Ajuntament de Verdú i la Universitat de Lleida (UdL), a través de la Coordinació dels Estudis i la Innovació de l’Escola Rural. La titular d’Ensenyament també ha inaugurat l’Escola La Mitjana i l’Institut La Mitjana a Lleida i ha visitat l’Institut Josep Vallverdú a Les Borges Blanques.
 
La CEIER (Coordinació dels Estudis i la Innovació de l’Escola Rural) ha d’impulsar i difondre la coordinació dels estudis, la  interpretació i la innovació de l’escola rural. També vol difondre’n els recursos, organitzar activitats formatives adreçades a la seves comunitats educatives i per a la seva pròpia projecció.
 
El Departament d’Ensenyament, a través d’aquest acord, facilitarà la col·laboració i suport dels Serveis Educatius, especialment de l’Urgell i de la resta de la demarcació dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, per a la implementació i desplegament dels objectius de la CEIER.
 
L’Ajuntament de Verdú cedirà els espais on es durà a terme el desenvolupament de la CEIER, que també ha visitat avui la consellera. La UdL, per la seva banda, establirà i gestionarà l’arxiu, custòdia i suport documental relatiu a les activitats del programa. Ambdues institucions, conjuntament amb el Departament d’Ensenyament, col·laboraran en l’elaboració de les guies i material docent.
 
La consellera Rigau ha signat els convenis corresponents al Casal Municipal de Verdú amb  l’alcalde de Verdú, Josep Riera, i amb el rector de la UdL, Roberto Fernández. Prèviament la titular d’Ensenyament ha visitat  l’exposició dels “Mestres de la República” situada en aquest casal.
 
La titular d'Ensenyament, en referència al compromís que representa l'acord amb l'escola rural, ha destacat que "quan estàs en un lloc de responsabilitat no ho pots fer tot, però no pots deixar de fer el que forma part de les teves arrels i del teu origen: és a l’escola rural on vaig aprendre a fer de mestra". Ha assenyalat també que "en aquest conveni coincideixen les dues puntes del sistema: la universitat i la petita escola rural. Hem sigut capaços de mantenir les escoles rurals i hem sabut distribuir les universitats pel territori, més enllà de la capital". Ha afegit que la iniciativa "posarà un nou esglaó de qualitat a l'oferta de l'escola rural". Rigau ha ressaltat  que “el més important d'aquestes escoles és que el compromís directe és amb la persona. I a més a més, la personalització de l'ensenyament apareix quan és parla de la solució al fracàs escolar i l'escola rural n'és un model. L'escola rural ha tingut èxit perquè al darrere hi han hagut grans persones”.
 
Tal com ha explicat el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, "vol ser un centre de referència per a tot Catalunya perquè Lleida és on hi ha més zones rurals i també on van començar a desenvolupar-se". Ha afirmat que "permetrà que els que no ho vam viure de prop, puguem valorar aquest model d'escola".
 
Visita a Les Borges Blanques
La consellera Rigau ha començat la visita a les terres de Lleida  aquest matí a l’Institut Josep Vallverdú de Les Borges Blanques, on ha conegut de primera mà l’aulABP del centre. Es tracta d’una aula d’informàtica innovadora que es va crear l’abril de l’any passat amb el propòsit de ser un espai d’aprenentatge per potenciar les competències dels alumnes. L’aula disposa de diferents zones de treball en grup, de treball individual i d’exposició.
 
La consellera ha destacat que és una "iniciativa innovadora que ha de servir de referència per al desenvolupament de les futures aules del país".  També ha remarcat que "Catalunya viu una situació molt crítica i hem d'identificar què cal mantenir i prioritzar per sobre de l'interès nacional, com és el cas de la formació". Ha afegit que "hem d'educar en el respecte per no posar en perill la cohesió i la convivència del país".
 
Francesc Solans, responsable del projecte, ha explicat que té com a objectiu que l'alumne "s'impliqui, col·labori, gaudeixi i aprengui". Ha parlat del seu origen, inspirat en països com Finlàndia o Dinamarca: "L’any 2006 vam veure que les noves tecnologies no ens ajudaven prou i que necessitàvem un espai innovador, diàfan, funcional, adaptable i amb metodologia adient". Al final de la visita, s'ha exposat un vídeo on es mostra com els alumnes utilitzen l'aula.
 
Inauguracions a Lleida
La consellera Rigau ha inaugurat aquest migdia els edificis de l’Escola La Mitjana i de l’Institut La Mitjana a Lleida, que ha pogut conèixer després de fer-ne un recorregut acompanyada de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. L’Escola es va crear el curs 2008-2009 i l’institut, el curs 2010-2011. Ambdós centres comparteixen les noves instal·lacions que han estrenat aquest curs. 
 
Durant els parlaments, Rigau ha afirmat que "des del Govern una de les grans prioritats és aixecar l'economia i l'altra la formació". Ha afegit que "ara es torna a donar valor a la formació i el país, per tirar endavant, necessita la moral de l'esforç".
 
La consellera ha agraït "el dia a dia als professors i els ha animat que vegin el vas mig ple". "Estem vivint una situació difícil i demanem que es donin eines als alumnes per a créixer en l'adversitat però també en l’optimisme. Perquè l'educació és un acte d'optimisme".
 
 
12 d’abril de 2013
 
 

2  

Imatges

Foto Lleida

Foto Lleida 160

Foto Verdú

Foto Verdú 206