Empresa i Treball

El Gremi de Flequers de Barcelona inicia els actes commemoratius amb motiu del 25è aniversari del Pa de Sant Jordi

query_builder   15 abril 2013 13:26

event_note Nota de premsa

El Gremi de Flequers de Barcelona inicia els actes commemoratius amb motiu del 25è aniversari del Pa de Sant Jordi

El conseller Felip Puig, i el president del Gremi de Flequers, Xavier Vilamala, entre representants de Càritas Diocesana de Barcelona i de la Cooperativa d'Oli Baró de Maials.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, juntament amb el president del Gremi, Xavier Vilamala, ha presidit avui la presentació dels actes commemoratius amb motiu del 25è aniversari de la creació del pa de Sant Jordi. El programa d’actes s’estrena avui amb una iniciativa solidària amb Caritas Diocesana de Barcelona per instaurar anualment el repartiment de productes a diverses parròquies de Barcelona. L’acte ha comptat amb l’assistència del director general de Comerç, Josep Maria Recasens; el creador del pa de Sant Jordi, Eduard Crespo; i del jove flequer, Ernest Casi; i de representants de Càritas Diocesana de Barcelona.
 
El conseller Felip Puig ha felicitat el Gremi per la iniciativa com “una aposta de futur d’un país que sap lligar l’ofici amb el negoci la feina”. El titular d’Empresa i Ocupació ha insistit en la “necessitat de reforçar-se des de la tradició dels oficis i des del gremis, on també hi ha innovació i formació, i fer esforços perquè els joves hi vegin una oportunitat”.  El conseller ha agraït la iniciativa del gremi “lligada a la solidaritat, perquè en uns moments tan complexes val la pena reforçar la col·laboració entre gremis i entitats solidàries”.
 
Per la seva banda, el president del Gremi de Flequers, Xavier Vilamala, ha agraït el suport de la Generalitat de Catalunya en la celebració del 25à aniversari del Pa de Sant Jordi, i “la seva contribució a fer d’aquest producte un element més de la diada, junt amb la rosa i el llibre”.
 
25 anys del Pa de Sant Jordi
El pa de Sant Jordi va ser creat l’any 1988 pel mestre flequer Eduard Crespo, amb l’objectiu de crear un producte especial i diferenciat per a la diada.  El Pa de Sant Jordi és una varietat artesanal elaborada a partir de tres pastes diferents, (sobrassada, nous i formatge) que destaquen els colors de la senyera en el seu tall. Amb motiu de la celebració, s’ha editat un audiovisual de l’elaboració del pa que es pot visualitzar a la web del Gremi.
 
Amb motiu del 25è aniversari de la seva creació, el Gremi ha posat en marxa diverses actuacions de promoció per impulsar la comercialització d’aquesta especialitat flequera com un element  més de la festivitat, junt amb la rosa i el llibre. Amb aquest objectiu, es distribuiran un miler de díptics i cartells als establiments flequers agremiats per promocionar la seva venda, i es lliuraran bosses de pa amb el logotip commemoratiu. També es realitzaran degustacions d’aquesta especialitat a les sortides de les funcions dels teatres Victòria i Poliorama.
 
El pa, aliment bàsic
El Gremi de Flequers de Barcelona ha acordat amb Caritas Diocesana de Barcelona el repartiment de 200 pans de pagès i de 50 Pans de Sant Jordi que es distribuiran a diverses parròquies de la ciutat  mitjançant el programa de distribució solidària d’Aliments (DISA). La voluntat del Gremi és instaurar anualment aquesta acció coincidint amb la proximitat de la diada i proveir a famílies necessitades de Barcelona d’aquest aliment bàsic per a l’alimentació i salut de les persones.
 
El programa DISA és un projecte d’iniciativa social promogut per les parròquies de l’Arxiprestat Trinitat-Roquetes, i que compta amb el suport de Càritas Diocesana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Des del centre, ubicat al districte de Nou Barris, es realitza el repartiment d’aliments bàsics per a famílies i persones ateses per Càritas amb dificultats econòmiques a un total de 8 parròquies de la ciutat.
 
La iniciativa compta enguany amb la col·laboració de la Cooperativa d’Oli de Baró de Maials que donarà un centenar d’ampolles d’oli a Càritas Diocesana de Barcelona.
 
Flequer, una professió  de futur
El Gremi de Flequers de Barcelona, mitjançant l’Escola de Forners, du a terme diverses accions formatives i d’estudi sobre l’ofici de forner per a la millora contínua del sector i l’atracció de nou talent a la professió. En aquest sentit, s’impulsa un ensenyament que combina l’ús de les tècniques més tradicionals amb les noves tecnologies per tal d’avançar en la innovació del sector i impulsar l’elaboració de productes de qualitat i saludables, adaptats a les noves necessitats del consumidor. També es realitzen accions formatives adreçades a millorar la gestió empresarial de les empreses, de tècniques de venda i d’atenció al client.
 
Actualment, les sortides professionals estan relacionades amb les funcions empresarials de  producció, comercial i direcció en empreses de fleca i pastisseria artesanal i també industrials.