Delegació a Tarragona

Sant Jordi 2013 a Tarragona

El delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, participarà en l'activitat "La veu em frisa" llegint texts al Centre Penitenciari de Tarragona.

query_builder   19 abril 2013 10:38

event_note Nota de premsa

Sant Jordi 2013 a Tarragona

El delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, participarà en l'activitat "La veu em frisa" llegint texts al Centre Penitenciari de Tarragona.

 
Els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona continuen per Sant Jordi ampliant l’activitat iniciada temps enrere, gràcies sobretot a la col·laboració que es va consolidant entre la Biblioteca Pública de Tarragona, el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Direcció General de Política Lingüística i Òmnium Cultural Tarragonès. Concretament, enguany, les activitats s’estructuren en quatre blocs.
 
1. “La veu em frisa” (Montserrat Abelló)
 
Actes en espais on no arriba Sant Jordi: hospitals, sociosanitaris i Centre Penitenciari de Tarragona. El Consell Comarcal del Tarragonès s’afegeix enguany a l’organització de lectures de “La veu em frisa” en municipis on no se n’han organitzat fins ara i reforçant-ne d’altres on sí que ja se n’hi fan.
 
Són lectures de textos literaris per part de lectors voluntaris, en el cas dels adults, i espectacles infantils, en el cas dels nens que es troben ingressats a les unitats de pediatria.
 
Els lectors arriben bàsicament a través d’algunes biblioteques que difonen la proposta amb la llista de llocs on hi ha lectures previstes. També contribueixen a aquesta difusió el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona (CNLT) i Òmnium Cultural Tarragonès. Enguany es comptarà amb la participació d’un bon nombre de directors de serveis territorials de la Generalitat en aquestes lectures.
 
Els textos que es llegeixen són una selecció elaborada per la Biblioteca Pública de Tarragona d’uns 30 minuts de durada, que la posa a disposició del Departament perquè en faci la gestió oportuna amb l’objectiu que tots els lectors disposin del material uns dies abans.
 
Els espais on hi haurà lectures enguany són els següents:
 
þuCentre Penitenciari de Tarragona
þuCentre Sociosanitari Ciutat de Reus
þuCentre Sociosanitari i Residència Assistida Salou
þuHospital Sociosanitari Francolí de Tarragona
þuHospital Universitari Sant Joan de Reus (Sociosanitari)
þuPius Hospital de Valls (Sociosanitari)
þuPoliclínica Comarcal del Vendrell
þuResidència Cambrils Suite
þuResidència La Ermita de Creixell
þuResidència Les Alsines de Tarragona
þuResidència Les Vinyes de Falset
þuResidència de Vila-seca
þuResidència Santa Tecla Llevant de Tarragona
þuResidència Santa Tecla Ponent de Tarragona
þuResidència Llar d’Avis Mar i Sol a Creixell
þuResidència Nostrallar als Pallaresos.
 
Alhora, també es preveuen espectacles infantils per als nens i nenes de les unitats de Pediatria dels hospitals Universitari Joan XXIII de Tarragona i Sant Joan de Reus. Concretament, els espectacles d’enguany seran Contes del teatre de fusta de la companyia La Genovesa i Omar de Xoi Mangoi, respectivament.
 
2. Actes per a nens i nenes, i nois i noies, que viuen en cases d’acollida.
 
També es faran alguns espectacles en espais públics per a nens i nenes de cases d’acollida. I enguany, per primera vegada, es farà un espectacle per a nois i noies més grans, que serà de màgia.
 
Concretament, seran els següents: divendres 19 d’abril a les 18 h, El mirall de la il·lusió de Magic Fluss al Centre Cívic Sant Pere i Sant Pau i Formigues a la cuina de La Genovesa a la Biblioteca Pública Xavier Amorós de Reus. I el divendres 26, també a les 18 h, La fada Xiela de L’invisible titelles al Centre Cívic Sant Pere i Sant Pau i Ballmanetes de  La Genovesa als Serveis Territorials de Cultura de Tarragona (Major, 14).
 
3. Revetlla de Sant Jordi
 
A partir de la proposta del Servei de Biblioteques d’obrir les biblioteques fins a les 22,30 hores el dia abans de Sant Jordi, s’organitza l’anomenada Revetlla de Sant Jordi http://www20.gencat.cat/docs/Biblioteques/Tematic/Documents/Noticies/2013/Revetlla_Jordi_2013_CARTA.pdf).
 
La programació s’iniciarà a les 19 h amb una conferència de Pere Navarro, professor de la Universitat Rovira i Virgili, especialista en dialectologia, que parlarà sobre el parlar del Camp de Tarragona. Continuarà amb accions simultànies en dos espais (tres accions en cada un), un de més teatral, amb la participació de l’ONCE, el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i VIS DE VANADI de l'IES Martí i Franquès en representació de la  20a Mostra de Teatre Jove. En un segon espai l’Associació Ariadna, Òmnium Cultural Tarragonès i l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua Catalana (APELLC) duran a terme activitats relacionades amb el còmic, els homenatges a Josep Vallverdú (sobre l’obra Catalunya visió) i Josep M. Pujol (lectura de llegendes).
 
 Acabarà amb el lliurament del premi del sorteig realitzat en el marc de l’exposició “Avancem amb el català”, que ha estat durant dos mesos al Departament de Cultura. Com a cloenda, el grup de teatre TeclaSmit oferirà una representació breu al vestíbul central de la Biblioteca d’un text de S. Espriu, Tereseta que baixava les escales.
 
4. Estand a la Rambla durant el dia de Sant Jordi
 
L’Ajuntament de Tarragona cedeix al CNLT un espai, que el CNLT ha ofert de compartir amb la Direcció General de Política Lingüística, la Biblioteca Pública de Tarragona i Òmnium cultural Tarragonès. Hi haurà materials d’aquestes entitats a disposició del públic i el CNLT hi organitzarà una activitat que consistirà a posar a disposició de les persones que vulguin participar-hi una pissarra i uns papers adhesius perquè hi puguin expressar (enganxant-los-hi) els seus desitjos per al català.
 
Més informació:                     http://goo.gl/0KtCT