Direcció General de Comunicació

govern

FGC esdevé l'operador ferroviari català de referència, amb 75M de passatgers anuals i un índex de puntualitat del 99,5%

query_builder   22 abril 2013 08:00

event_note Nota de premsa

FGC esdevé l'operador ferroviari català de referència, amb 75M de passatgers anuals i un índex de puntualitat del 99,5%

Índex de satisfacció del client de les línies metropolitanes

 

  • Gestiona dues línies metropolitanes i una de regional, transport de mercaderies, funiculars i cremalleres i és propietària de 4 estacions d’esquí
 
  • La línia Barcelona-Vallès compta amb una de les millors freqüències del món, amb 32 trens per hora durant la franja d’hora punta i una freqüència de 112 segons
 
 
Amb 75 milions de passatgers, un índex de puntualitat del 99,5 per cent i una de les millors freqüències urbanes del món, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha esdevingut l’operador ferroviari català de referència. L’entitat, constituïda l’any 1979, gestiona actualment dues línies metropolitanes i una de regional, transport de mercaderies, funiculars i cremalleres i és propietària de 4 estacions d’esquí
 
Línies metropolitanes
 
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya gestiona les línies metropolitanes de Barcelona – Vallès i Llobregat – Anoia i la regional Lleida – La Pobla de Segur.
 
Les dues línies metropolitanes transporten globalment 75 milions de passatgers (53,7 milions la línia Barcelona–Vallès i 21,3, la Llobregat–Anoia), tenen un índex de puntualitat del 99,5% i la satisfacció dels usuaris està per sobre del 70 per cent. La línia Barcelona-Vallès compta amb una de les millors freqüències urbanes del món, amb 32 trens per hora durant la franja d’hora punta i una freqüència de pas de 112 segons. A més, l’índex d’incidents per milió de trens-quilòmetres operats se situa molt per sota dels resultats d’altres operadors de transport ferroviari d’àmbit mundial, gràcies a l’elevat grau de manteniment de la línia.
 
 
Dades 2012
Barcelona – Vallès
Llobregat – Anoia
Longitud
44,2 km
98,4 km (+ 40 km de ramals exclusius de mercaderies)
Tipus
Exclusiu viatgers
Mixt (viatgers i mercaderies)
Viatgers
53.673.404
21.284.702
Trens/hora i sentit en hora punta
32
15
Estacions adaptades a PMR’s
29 de 33
100%
Trens adaptats a PMR’s
100%
100%
 
Durant el 2012 les dues línies metropolitanes van assolir un índex de cobertura rècord, del 89,32%. Aquest indicador, que els últims dos anys ha millorat en 10 punts, descriu quina part dels ingressos queda coberta amb les pròpies despeses d’explotació. Així, durant l’any passat només un 10,7% de les despeses de les línies metropolitanes es van haver de cobrir amb aportacions de les administracions, cosa que  situa FGC molt per sota de la resta d’operadors ferroviaris i de transport públic, tant de l’àmbit metropolità, com d’Espanya i Europa.
 
Les dues línies es gestionen i controlen des del Centre de Comandament Integrat de forma integral. El centre inclou:
 
-       Control de Trànsit Centralitzat (CTC). Permet obtenir una visió del conjunt de les línies amb els itineraris i tots els trens. Permet el telecomandament de tots els enclavaments existents.
 
-       Centre de Supervisió d’Estacions (CSE).Coordina l’actuació del personal de les estacions i les instal·lacions que es troben en cadascuna d’elles.
 
-       Centre d’Informació al Client (CIC). Centralitza totes les tasques d’informació interactiva (megafonia, informació al client...).
 
-       Telecomandament d’Energia. Gestiona subcentrals, catenària, interruptors i sistemes de seguretat.
 
 
Índex de satisfacció del client de les línies metropolitanes
 
 
Índex de control de qualitat de les línies metropolitanes

 

Índex de control de qualitat de les línies metropolitanes

 

 

Turisme i muntanya

 
Al marge de l’activitat ferroviària pròpiament dita, Ferrocarrils ha esdevingut un dels principals operadors turístics de Catalunya. Gestiona les estacions d’esquí de Vall de Núria, La Molina, Vallter 2000 i Espot i Port Ainé, a banda del cremallera de Núria, el cremallera i els funiculars de Montserrat, el Tren del Ciment a l’Alt Llobregat i el Tren dels Llacs a la línia Lleida – La Pobla de Segur. El 2012 FGC Turisme i Muntanya va rebre 1.666.000 visitants. Destaca, en aquest sentit, el rècord absolut de visitants que es va registrar l’any passat a la muntanya de Montserrat, amb més d’1 milió.
 
L’empresa està present en 5 comarques del país (el Bages, el Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Ripollès), en alguna de les quals s’ha convertit en el principal generador d’activitat econòmica. De fet, per cada euro generat per FGC en repercuteixen 5 al territori i per cada lloc de treball propi se’n generen 7.
 
 
Transport de mercaderies
Ferrocarrils gestiona també el transport ferroviari de vehicles de SEAT entre la factoria de Martorell i el Port de Barcelona. L’any 2012 es van transportar 105.105 cotxes, gairebé el 60% dels vehicles que van arribar al port barceloní per via ferroviària. Cal tenir en compte que el transport ferroviari de mercaderies estalvia la circulació d’uns 64.000 camions l’any.