Institut Català de les Dones

L'Alt Pirineu i Aran compta amb un nou model d'intervenció per atendre a les dones en situació de violència masclista

query_builder   25 abril 2013 14:34

event_note Nota de premsa

L'Alt Pirineu i Aran compta amb un nou model d'intervenció per atendre a les dones en situació de violència masclista

Taula institucional del Circuit per a l'abordatge de la violència masclista a l'Alt Pirineu i Aran
Taula institucional del Circuit per a l'abordatge de la violència masclista a l'Alt Pirineu i Aran
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, han presidit aquest matí a Tremp la reunió de la Taula institucional del Circuit per a l’abordatge de la violència masclista a l’Alt Pirineu i Aran on s’ha aprovat el Protocol per a l’abordatge de la violència masclista d’aquestes comarques.
 
El Protocol és el document marc que defineix el model d’intervenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista i concreta les competències de cada institució i servei, tot donant compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Recull el treball unitari del Govern de la Generalitat, l’administració local, el teixit associatiu i la societat en el seu conjunt i estableix la xarxa de coordinació interprofessional, l’itinerari territorial d’atenció, els estàndards de serveis que determinen els criteris d’actuació que s’han d’aplicar en qualsevol intervenció i la relació de serveis implicats.
Montse Gatell ha subratllat en la seva intervenció “la necessitat que totes les institucions i la societat civil unim d’esforços per eradicar la violència masclista i millorar la resposta que donem a les dones que travessen situacions de violència masclista”.  I ha destacat que “només si fem treball en xarxa i coordinat en la prevenció, la sensibilització, l’atenció a les dones, la seva recuperació i la dels seus fills i filles, podrem anar desintegrant tots aquells elements que permeten o faciliten que actualment a la nostra societat encara es produeixi aquesta violència”.
 
El Protocol ha estat redactat pel Circuit per a l’abordatge de la violència masclista a l’Alt Pirineu i Aran. Cada circuit territorial per a l’abordatge de la violència masclista desenvolupa els seus propis itineraris d’atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. En la seva elaboració participen àmpliament els ens locals, els grups de dones i les persones professionals implicades en l’abordatge de la violència masclista de cada territori. Els circuits organitzen un veritable treball en xarxa que ha de servir per evitar la revictimització de les dones que viuen situacions de violència masclista.
 
Els objectius dels circuits són contribuir decisivament a l'eradicació de la violència masclista a partir d'un model d'intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció, donar una resposta social i institucional integrada i satisfactòria a les dones afectades per violència masclista i establir una xarxa territorial i coordinada que vetlli pel desplegament i la millora d'un model d’intervenció integral. A més del Circuit a l’Alt Pirineu i Aran, existeixen circuits a la Catalunya Central, el Camp de Tarragona, les comarques de Lleida i les Terres de l’Ebre. Cada circuit compta amb una Taula institucional (màxim òrgan de representació i decisió), una Comissió tècnica (òrgan gestor), Equips tècnics referents (comarcals) i plenaris (comarcals). Un cop constituïts desenvolupen, entre d’altres, el Mapa de recursos i dissenyen i implementen Plans formatius específics per als diversos cossos professionals en relació a la lluita contra la violència masclista.

1  

Imatges

Taula institucional del Circuit per a l'abordatge de la violència masclista a l'Alt Pirineu i Aran

Taula institucional del Circuit per a l'abordatge de la violència masclista a l'Alt Pirineu i Aran 1078