Salut

L'Hospital Clínic, l'Hospital de Bellvitge i l'Hospital Carlos Haya de Màlaga realitzen una cadena de trasplantaments creuats a tres pacients

query_builder   26 abril 2013 12:58

event_note Nota de premsa

L'Hospital Clínic, l'Hospital de Bellvitge i l'Hospital Carlos Haya de Màlaga realitzen una cadena de trasplantaments creuats a tres pacients

 
Es tracta de la primera cadena de tres trasplantaments realitzada a l’Estat sense donant altruista (persona sense relació familiar amb els receptor d’òrgans)
 
El passat dia 12 de març es van realitzar tres trasplantaments creuats de ronyó en tres centres diferents: l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Carlos Haya de Màlaga. A diferència d’altres trasplantaments de persones vives, en el trasplantament creuat el donant i el receptor no es coneixen. En aquest cas l’intercanvi es va fer entre parelles que entre elles eren incompatibles per a un trasplantament renal. Els receptors de l’Hospital Clínic i de l’Hospital Carlos Haya eren incompatibles amb els seus cònjuges, i el receptor de l’Hospital de Bellvitge no era compatible amb el seu germà.
 
En aquests casos, els donants possibles s’inscriuen en un registre d’àmbit estatal de parelles incompatibles. Els donants poden ser germans, pares, fills o cònjuges. Entre els inscrits es fan creuaments diverses vegades cada any per determinar quines combinacions són compatibles.
 
Un cop determinada la cadena de trasplantaments, a l’Hospital Clínic es va fer l’extracció del ronyó del donant del pacient d’Andalusia, que va ser trasplantat amb èxit. De manera simultània es van realitzar les altres dues extraccions i els trasplantaments corresponents a l’Hospital de Bellvitge i a l’Hospital Carlos Haya. Tant els donants com els receptors es troben en perfecte estat.
 
Tot el procés ha estat coordinat des de l’Oficina d’Intercanvi de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i des de l’Hospital Carlos Haya, en col·laboració amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).
 
Des de l’aprovació del Programa nacional de donació renal creuada de l’Estat espanyol promogut per l’ONT, des de l’any 2011 s’han realitzat 15 cadenes de trasplantaments (dues d’elles ja incloïen a tres persones però amb donants altruistes). En total s’han realitzat 32 trasplantaments. Catalunya ha participat en 13 d’aquestes cadenes, que han permès 26 trasplantaments, 15 dels quals s’han fet en hospitals catalans.