Direcció General de Comunicació

govern

El Govern manté la seva aposta per la internacionalització de l'economia catalana, que l'any passat va batre rècords d'exportacions

query_builder   13 maig 2013 08:00

event_note Nota de premsa

El Govern manté la seva aposta per la internacionalització de l'economia catalana, que l'any passat va batre rècords d'exportacions

 
  • Les vendes d’empreses catalanes a l’exterior van situar-se en els 58.283 milions d’euros l’any passat, en què Catalunya va vendre més a l’exterior que a la resta de l’Estat
 
  • El 2012 les inversions estrangeres a Catalunya van créixer un 37%, i es van situar en els 331,88 milions d’euros
 
  • El Govern ha donat suport al desenvolupament de prop de 5.800 projectes d’internacionalització empresarial, a través de programes per a la iniciació, l’expansió i la consolidació als mercats emergents
 
Les exportacions catalanes van batre el 2012 el seu rècord absolut, situant-se en els 58.283 milions d’euros, un 5% més que l’any anterior i un 15,4% més que els anys anteriors a la crisi. La xifra demostra l’aposta ferma de l’empresariat català per buscar noves oportunitats de negoci al món, de la mà del Govern de la Generalitat de Catalunya, que situa la internacionalització com un dels elements claus per a la reactivació econòmica del país. De fet, durant el 2012, i a través dels Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó, el Govern ha donat suport al desenvolupament de 5.739 projectes d’internacionalització empresarial, a través de programes per a la iniciació, l’expansió i la consolidació als mercats estrangers. Són dades recollides a l’informe de balanç de la internacionalització de l’economia catalana. 
 
Tal com posa de manifest l’informe, la internacionalització s’ha situat com el motor de creixement de l’economia catalana i, en part, ha esdevingut una alternativa a una demanda interna deprimida per la conjuntura econòmica actual. El creixement de les exportacions i del nombre d’empreses exportadores posa de manifest l’elevat potencial competitiu de les empreses catalanes a escala mundial.
 
De fet, durant el 2012 va augmentar tant el volum de negoci generat com el nombre d’empreses que van decidir vendre fora del territori català. En total, ho van fer 45.937 companyies, un 6,4% més que el 2011. La Unió Europea (i especialment França i Alemanya) es manté com la destinació principal, tot i que estan guanyant pes les vendes extracomunitàries, sobretot en països emergents. Gairebé 4 de cada 10 vendes que es fan fora de l’Estat espanyol ja són a països de fora de la Unió Europea. En aquest sentit, Austràlia, Veneçuela, Algèria, la Xina i el Japó són els mercats que més interès van despertar l’any passat. Els sectors exportadors principals van ser la indústria química, l’automobilística i l’alimentària, seguits del sector tèxtil, el metal·lúrgic i el de la maquinària.
 
 
L’empresariat català ven més al món que a l’Estat
 
Un element que demostra l’elevada cultura exportadora de l’empresariat català és el fet que les companyies catalanes venen més al món que no pas a l’Estat espanyol. El 2012, el 54,3% de les vendes es van fer a l’exterior, mentre que el 45,7% es van fer a la resta de l’Estat. A més, Catalunya és el territori més exportador de l’Estat: les vendes a l’exterior van representar el 26,2% del total espanyol, més del doble que la Comunitat de Madrid (12%) o Andalusia (11,3%).
 
 
Augmenten les inversions estrangeres a Catalunya
 
En paral·lel a la competitivitat internacional de les empreses catalanes, el país genera atractiu per fer-hi negocis, com demostra el fet que durant el 2012 les inversions d’empreses catalanes van créixer un 37% respecte l’any anterior i es van situar en els 331,88 milions d’euros. Aquestes inversions, materialitzades a través de l’àrea d’inversions de la Generalitat de Catalunya, Invest in Catalonia, han permès crear i mantenir fins a 4.890 llocs de treball.
                                                                                                           
El Govern de la Generalitat manté la seva aposta per estimular inversions estrangeres a Catalunya, tenint en compte els múltiples efectes positius que això suposa, tant pel que fa a la creació de llocs de treball i de reactivació econòmica, com pels efectes positius que té en el teixit productiu del país i en la transmissió de coneixement i innovació. Segons dades provisionals de FDI Markets (Financial Times Group), el 2012 Catalunya es va posicionar com la primera regió de l’Europa continental en termes ‘d’inversió atreta i creació de llocs de treball lligats a projectes captats.