Economia i Hisenda

L'economia catalana modera el retrocés i se situa en el -0,3 % intertrimestral durant els tres primers mesos de l'any

query_builder   10 maig 2013 15:44

event_note Nota de premsa

L'economia catalana modera el retrocés i se situa en el -0,3 % intertrimestral durant els tres primers mesos de l'any

  •   La variació interanual del primer trimestre és del -1,9%
  •  Destaca el bon comportament del turisme, gràcies a l'augment dels visitants estrangers i de la seva despesa turística
Catalunya ha començat l’any amb una moderació del ritme de decreixement de l’economia. Segons les estimacions avançades per l’Idescat i el Departament d’Economia i Coneixement, la variació del PIB de gener a març és d’un -0,3 % intertrimestral. Aquesta taxa és millor que la registrada el quart trimestre del 2012 (-0,7 %), i la que avança l’INE per al conjunt de l’economia espanyola (-0,5 %) per als tres primers mesos de l’any. En termes interanuals, el PIB català ha retrocedit un -1,9 % el primer trimestre.
 
Aquesta suavització de la recessió, s’explica pel comportament positiu de la demanda exterior i per la moderació de la forta disminució que el consum privat va experimentar el trimestre anterior. Les exportacions de béns han continuat avançant (un 1,4 % interanual en termes corrents fins al febrer), per bé que amb menys intensitat, mentre que les importacions han seguit tendint a la baixa (-3,1 %). La demanda turística ha contribuït a la millora de la demanda exterior durant el primer trimestre d’enguany: la taxa de variació del nombre de turistes estrangers és del 7,6 %, i la despesa realitzada, del 14,2 %. Dos indicadors que se situen per sobre dels registrats a Espanya durant aquest mateix període, que van ser del 2,3% i del 8,4%, respectivament.
 
D’altra banda, la contracció de la demanda interior continua llastant la marxa de l’economia, encara que, com apunten els indicadors més directament relacionats, és molt probable que la variació intertrimestral del consum privat s’hagi moderat durant el primer trimestre d’enguany.
 
Pel que fa a la indústria, la variació interanual del valor afegit brut corresponent al primer trimestre és de -0,8 %, taxa lleugerament més negativa que la del trimestre anterior, tot i que la variació intertrimestral de la producció industrial fins al febrer és millor que la del trimestre anterior. En comparació amb els resultats de la zona euro, el comportament de la indústria a Catalunya és més favorable.
 
La construcció continua l’ajust a la baixa que va iniciar el 2008. Durant el primer trimestre de l’any,  el retrocés del sector immobiliari i l’obra civil ha provocat una nova caiguda del sector del -7 %, que és una mica inferior a la de la segona meitat del 2012.
 
Pel que fa al sector de serveis, el retrocés intertrimestral s’ha moderat, però la taxa interanual del primer trimestre (-1,5 %) és una dècima més negativa que el trimestre anterior. Aquests resultats estan molt relacionats amb la reducció de les activitats de comerç, d’una banda, i del sector públic, de l’altra.
 
NOTA: El quadre amb l'evolució del PIB a Catalunya es pot consultar a la nota de premsa adjunta

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 30