Salut

Catalunya acull la trobada del grup Piperska per debatre sobre el repte d'introduir nous medicaments als sistemes de salut públics

query_builder   15 maig 2013 12:06

event_note Nota de premsa

Catalunya acull la trobada del grup Piperska per debatre sobre el repte d'introduir nous medicaments als sistemes de salut públics

 
El grup d'experts internacionals reuneix anualment representants de les principals institucions acadèmiques i sanitàries de la Unió Europea i promou la sostenibilitat sanitària

 

El Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut acull des d’avui i fins divendres una de les reunions periòdiques del grup Piperska, que aquest any ha decidit reunir-se a Catalunya. Aquest grup aglutina professionals d'institucions acadèmiques i les administracions sanitàries de pràcticament tots els països de la Unió Europea (Departament de Salut, Institut Karolinska, Institut Mario Negri de Milà, Scottish Medicines Consortium, NICE, Agència Europea del Medicament, etc.).
 
En aquesta ocasió, la trobada se centrarà en la introducció de nous medicaments al sistema de salut que, en moltes ocasions, suposen un enorme repte per a la sostenibilitat i l'equitat del sistemes nacionals de salut.
Inaugurarà la jornada el Dr. Joaquim Casanovas, gerent de l’ICS. La ponència inaugural anirà a càrrec d’Antoni Gilabert, Gerent d’Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries, sobre els fàrmacs d’alt cost. Durant aquesta intervenció, Gilabert exposarà la importància de l’harmonització en l’ús d’aquests medicaments de forma consensuada amb els proveïdors sanitaris amb l’establiment d’un programa d'avaluació, seguiment i finançament. Cada nou fàrmac és avaluat en funció de l’ús i el benefici terapèutic, el resultat en el tractament i les fórmules de finançament més idònies.
 
Hi participaran també professionals rellevants de l’àmbit de la farmàcia i el medicament de la xarxa sanitaria pública de Catalunya, a més dels membres internacionals del grup Piperska. Entre aquests darrers cal destacar com a membres Eduard Diògene i Corinne Zara, responsables de la prestació farmacèutica de l’ICS i del Consorci Sanitari de Barcelona, respectivament.
 
Piperska manté reunions periòdiques, organitza cursos i produeix publicacions, amb l’objectiu de promoure la creació i el manteniment de sistemes sòlids en els serveis sanitaris públics europeus, que afavoreixin l'ús racional dels medicaments.
 
¿@
Ponents més destacats
 
Brian Godman

és investigador de la Divisió de Farmacologia Clínica de l’Institut Karolinska d’Estocolm, investigador honorari al Centre d'Economia Liverpool Salut i Professor Visitant a Strathclye Institut de Farmàcia i Ciències Biomèdiques, Glasgow Regne Unit.

 
En els últims anys, Brian ha estat treballant amb les autoritats nacionals i regionals de salut que busquen formes de millorar encara més la qualitat i l'eficiència de la prescripció de fàrmacs nous i existents. Això inclou el desenvolupament i el perfeccionament activitats post-llançament per optimitzar l'entrada organitzada dels nous medicaments que s'administren els seus costos cada vegada més grans, així com la investigació i documentació de les reformes en curs i planificades per avaluar el nivell d'innovació dels nous medicaments i el consegüent impacte en els preus i el reemborsament. Les seves recerques també inclouen l'anàlisi dels patrons d'utilització de medicaments, juntament amb les polítiques i iniciatives per ajudar les autoritats revisin la influència de les mesures en curs per millorar la planificació per al futur.
 
Lars L Gustafsson

és doctor en Farmacologia Clínica de l’Institut Karolinska i metge especialista en anestesiologia i cures intensives. Professor i consultor sènior en farmacologia clínica. Actualment la seva recerca se centra en l'ús racional dels medicaments, la farmacologia clínica tropical, els mecanismes biològics i clínics de la variabilitat en la resposta al fàrmac, i la metodologia de l'assaig clínic i gestió, incloent els estudis de camp en la malària i el VIH. Durant nou anys (del 2000 al 2009) va ser el president del comitè terapèutic de drogues de la Regió Sanitària d’Estocolm.