Drets Socials

Foto de l'acte

Benestar Social i Família presenta un protocol per sensibilitzar, detectar i atendre la població jove en situació de violència masclista

Una de cada quatre adolescents catalanes de 13 a 18 anys diuen que la seva parella els ha intentat controlar i aïllar de les seves amistats

query_builder   17 maig 2013 13:20

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família presenta un protocol per sensibilitzar, detectar i atendre la població jove en situació de violència masclista

Una de cada quatre adolescents catalanes de 13 a 18 anys diuen que la seva parella els ha intentat controlar i aïllar de les seves amistats

Foto de l'acte
El Departament de Benestar Social i Família ha presentat aquest matí el Protocol de Joventut per a l’abordatge de la violència masclista, que té per objectiu facilitar la tasca dels equips professionals de joventut en la lluita contra aquesta xacra. La violència masclista és un fenomen universal on el principal factor de risc és el fet de ser dona i no distingeix classes socials, ètnies, cultures ni edats.
 
El protocol reconeix el caràcter específic de la violència masclista en persones joves, la qual cosa permetrà millorar les accions preventives, de detecció precoç i l'acompanyament vers la construcció d'unes relacions interpersonals més lliures i satisfactòries.
 
La presentació del protocol, que ha comptat amb la presència de 110 professionals de joventut, personal sanitari i del lleure educatiu, ha anat a càrrec del director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Jordi Boixadera, i de la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i s’ha realitzat en el marc de la jornada “Joves i violència masclista”.
 
A més d’incloure pautes d’actuació davant d’una sitaució de violència masclista, aquesta nova eina posa l’accent en detectar preventivament els possibles abusos a noies per part de les seves parelles o d’altres persones. Per a fer-ho, el protocol detalla diferents indicadors de sospita i explicita com ha de ser l’atenció personalitzada en diversos espais d’atenció a la gent jove, com ara els prop de 300 punts d’informació juvenil.
El protocol, que des d’avui està a disposició dels 740 professionals de joventut que hi ha a Catalunya, estableix el model d'intervenció i de coordinació. A més a més, reuneix materials de suport amb exemples de situacions d’abús i violència masclista en les seves diferents manifestacions, i mostra, entre d’altres procediments, els passos que cal seguir segons si es tracta d’una situació d’urgència o no. En el primer cas, reservat per a casos de violència física o sexual, o en què es preveu un risc imminent per a la vida de la noia, cal recórrer a recursos sanitaris, de seguretat o al Servei de la Línia d'atenció a les dones en situació de violència masclista 900 900 120.
 
Durant la presentació del protocol, Boixadera ha destacat que l’etapa de joventut és un moment clau de transició cap a l’adultesa en què se solen qüestionar i replantejar pautes adquirides sobre els models de relació entre homes i dones. Per això, ha indicat, “és una etapa de la vida clau a on fomentar relacions més igualitàries, transformar imaginaris socials i detectar abusos.
 
Per la seva banda, Balada ha incidit en la importància del treball conjunt entre professionals, administració i col·lectius de joves, i ha subratllat que un dels principals problemes és la dificultat de les noies joves per identificar la violència masclista: "es tracta de nois i noies molt joves, sense experiències prèvies,  abocats a la repetició dels estereotips de gènere que la societat els planteja i que els mitjans de comunicació els serveixen amb safata constantment. Això dificulta que actituds que són accions de privació de llibertat no s'identifiquen a la primera de canvi com a esquitxos d'una actitud violenta".
 
Segons diferents estudis, les dones joves es troben en una situació de major vulnerabilitat davant les situacions de violència masclista que les dones adultes. En concret, la freqüència de casos és de dos a tres vegades major que en parelles adultes, segons l’estudi “Igualdad y prevención de la violencia de género en la adolescencia”, publicat el 2011 pel Ministerio de la Igualdad.
 
Així mateix, segons el mateix estudi, a Catalunya hi ha un 24,3% d’adolescents de 13 a 18 anys que declaren que el noi amb qui sortia o amb el qual voldrien sortir els ha intentat controlar, decidint per elles fins al més mínim detall. Fins el 23,5%, diuen que la seva parella els ha intentat aïllar de les seves amistats, mentre que un 18,1% asseguren en l’enquesta que els ha insultat i ridiculitzat.
 
La influència de les noves tecnologies (internet, mòbils i altres dispositius) també són presents en l’estadística, amb un 6,4% de casos que declaren haver estat amenaçades o ofeses a través d’aquests mitjans. L'estudi citat indica que el 6% d’adolescents catalanes han estat obligades a accions de tipus sexual en les quals elles no volien participar, mentre que el 4,2% de les enquestades responen que les seves parelles els han pegat.
 
Segons les persones expertes, les noies joves són més vulnerables que les dones adultes perquè, a la dificultat per identificar les situacions d’abús, la tolerància i la justificació de les conductes violentes, s’hi afegeix la manca d’experiència i la idealització de l’amor i la parella. A més a més, s’ha detectat la interiorització de creences al voltant de l’amor romàntic i dels rols estereotipats de gènere basats en la submissió de les noies respecte dels nois.

1  

Imatges

Foto de l'acte de presentació del Protocol

Foto de l'acte de presentació del Protocol 1211