Cultura

El conseller Mascarell denuncia que "l'Estat utilitza el català com una cortina de fum davant la incapacitat de fer polítiques que ajudin a tots"

query_builder   22 maig 2013 12:42

event_note Nota de premsa

El conseller Mascarell denuncia que "l'Estat utilitza el català com una cortina de fum davant la incapacitat de fer polítiques que ajudin a tots"

Vídeo de la intervenció del conseller Mascarell
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha denunciat aquest matí que “l’Estat utilitza els atacs al català com una cortina de fum davant la seva incapacitat de fer polítiques que ajudin a tots, que ajudin a la diversitat política, lingüística i cultural del nostre país, que afrontin els veritables problemes de l’estat. A través de la llengua, intenten dividir la societat catalana per fer-la més fràgil”. Mascarell ho ha afirmat en resposta a una pregunta del grup de Convergència i Unió durant la sessió de control al Govern al Parlament de Catalunya.
 
El conseller ha posat en relleu “la paradoxa que l’estat és qui té l’obligació, segons l’article 3 de la Constitució i la Carta de les Llengües de la Unió Europea, de fer costat i de defensar les llengües que a l’estat es parlen i es practiquen, com és el cas del català. Paradoxalment, les principals eines que té la llengua catalana per progressar, que són les institucions de l’Estat, en el cas de la llengua catalana no hi són. Les raons d’aquest atac sistemàtic i continu a la nostra llengua són molt diverses i cal buscar-les en aquesta incapacitat que té l’Estat i els partits que en aquests moments el comanden per fer una proposta positiva en relació a com s’haurien de practicar les llengües i la diversitat lingüística”.
 
Mascarell ha recordat que “Catalunya reuneix prou força interna per seguir avançant en la normalització de la llengua catalana, des de la fortalesa de les pròpies conviccions de la seva societat i des de l’acció de les institucions públiques catalanes. No obstant”, ha remarcat, “certament, el català té un enemic fort i potent: l’Estat espanyol i els partits que per acció o per defecte posen pegues al desenvolupament del català. Malauradament és així, no és d’ara, és una històric que s’ha anat produint al llarg del temps amb molt poques excepcions”.
 
“Davant aquesta ofensiva”, ha conclòs, “no ens queda més remei que seguir lluitant com hem fet sempre a través de la força democràtica que expressa aquest Parlament, a través de la unitat cívica, educativa i política que reflexa i que és capaç de construir  la societat catalana, a través de la cooperació amb altres comunitats que utilitzen el català (les Balears, València i la Franja) i a través de la seva força com a novena llengua de la Unió Europea”.
 

1  

Vídeos

Intervenció del conseller Mascarell al Parlament