Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Campanya científica per reduir les captures accidentals d'ocells marins en la pesca de palangre del Mediterrani

query_builder   28 maig 2013 12:07

event_note Nota de premsa

Campanya científica per reduir les captures accidentals d'ocells marins en la pesca de palangre del Mediterrani

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims, i el sector pesquer català, col·laboren amb el projecte Reducció de les captures accidentals d’ocells marins en els palangres artesanals de Catalunya
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, col·labora en un projecte de la Universitat de Barcelona (UB) que té com a objectiu provar l’efectivitat de diverses mesures de mitigació en la pesca de palangre.
 
Les captures accidentals d’ocells, un fenomen habitual que està lligat als arts de pesca, són una de les gran amenaces per a la conservació de les poblacions d’ocells marins.
 
Per aquest motiu, aquesta setmana s’ha endegat una campanya científica amb l’objectiu de determinar quina és la millor estratègia per reduir la captura accidental d’aus marines pels palangrers. La campanya també pretén validar l’eficàcia de diferents mesures de mitigació per reduir les captures accidentals en la flota de palangre del Llevant peninsular.
 
A bord d’un palangrer de fons de la localitat de Vilanova i la Geltrú, l’equip de la UB avaluarà l’efecte d’algunes mesures de mitigació –la calada nocturna, la instal·lació de línies espantaocells, modificacions en l’estructura del palangre, l’ús d’esquers artificials– que ja han estat aplicades amb èxit en altres indrets del món per reduir el nivell de captures d’ocells. L’objectiu principal del projecte, on també col·labora l’empresa Arom Bait d’esquers artificials, és analitzar l’efecte de cada estratègia sobre la interacció amb els ocells i també en les captures comercials dels pescadors, per tal de determinar quina és la mesura més eficaç per reduir l’impacte per als ocells sense alterar –o fins i tot augmentar– l’eficàcia de l’art de pesca.
 
Un projecte per reduir les captures d’ocells en la pesca
 
De totes les modalitats de pesca utilitzades a Catalunya, el palangre de fons, per les seves característiques i tipus d’ormeig utilitzat, és una de les més afectades per aquestes captures fortuïtes d’ocells. Habitualment, hi moren pocs ocells, però ocasionalment es produeixen captures massives de centenars d’exemplars en una sola jornada de pesca. Això afecta, en especial, el cas de la baldriga balear (Puffinus mauretanicus), classificada com a espècie en perill crític d’extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN).
 
Les captures accidentals també generen pèrdues econòmiques als pescadors, fet per al qual cal trobar una estratègia que suposi alhora un benefici comú tant per als pescadors com per a la conservació dels ocells marins. La col·laboració dels pescadors és indispensable per aconseguir reduir aquest conflicte amb els ocells. Per això, en aquest projecte, hi participen diversos pescadors de palangre de la costa catalana amb l’objectiu de trobar una solució conjunta. 
 
Conscienciació del sector pesquer, un factor clau
 
En el marc dels cursos de formació per al sector pesquer que organitza l’Escola de Capacitació Nauticopesquera, que reben els pescadors, hi ha previstes unes xerrades de conscienciació i formació. En aquest sentit, la UB i SEO/BirdLife, amb el suport de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, realitzaran xerrades als pescadors en diferents ports pesquers catalans, per tal d’informar dels problemes i beneficis de l’associació entre pesca i ocells, tot incidint especialment sobre les repercussions que generen les captures accidentals i les possibles mesures per reduir-les. Així doncs, es pretén que els pescadors de palangre s’impliquin a intentar aconseguir que la seva pesca sigui més sostenible, més respectuosa amb el medi marí i, al mateix temps, pugui continuar oferint peixos de gran qualitat.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.