Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Els grups Leader organitzen i participen en diversos actes, fires i jornades aquest mes de juny a les zones rurals de Catalunya

query_builder   3 juny 2013 09:26

event_note Nota de premsa

Els grups Leader organitzen i participen en diversos actes, fires i jornades aquest mes de juny a les zones rurals de Catalunya

 
 
L’objectiu és divulgar els seus projectes en desenvolupament territorial, amb temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
 
Els 13 Grups d’Acció Local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013.
 
Un dels objectius principal dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts , que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica a les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions dels mes de juny destaca la participació del gerent de l’Associació per al Desenvolupament Integral de la zona Nord - Oriental de Catalunya (ADRINOC) en el Seminari de Produccions Locals Agroalimentàries i Estratègies de Desenvolupament Territorial, que organitzen els ajuntaments de Tremp i de Talarn, els dies 6 i 7 de juny, a la sala de plens del consistori de Talarn.
 
El seminari té per objectiu general reflexionar sobre les vessants econòmica, territorial i institucional dels projectes que donen suport a les produccions agroalimentàries  locals i va adreçat a responsables i tècnics d’institucions que promouen programes i projectes de suport a les produccions locals, així com les empreses, entitats i productors que participen en els mateixos.
 
D’altra banda, val a dir que el passat dissabte, 1 de juny, van tenir lloc diverses accions, entre les quals:
 
- xerrada-col·loqui “Experiència del sistema associatiu i de la comercialització del producte local a Euskadi” (Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars – Ribagorça), celebrada a l’Hotel Comtes de Pallars de Rialp, en el marc de la IV Fira d’Oficis i Menestrals de Rialp, acte organitzat per l’Ajuntament de Rialp amb la col·laboració del grup GAL d’Euskadi – MENDINET i del projecte de cooperació “Gustum”, i amb el suport de la Diputació de Lleida.
 
- Fira de Rialb (Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell).
El Consorci hi ha participat, mitjançant el projecte GUSTUM, amb una jornada adreçada a la comercialització de productes locals que comptarà amb la participació del grup GAL basc Mendinet.
 
- Mercat del producte local de Tàrrega (Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell).
El Consorci hi ha participat, també mitjançant el projecte GUSTUM, col·laborant en una jornada gastronòmica al voltant de la cervesa artesana.
 
 
Altres actuacions previstes aquest mes de juny són:
 
Taula d’experiències Joves Emprenedors
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
 
Data i lloc:  6 de juny, a la seu de l’Oficina Jove (Casal Marino, Cl. Ave Maria, 14 de les Borges Blanques),
Hora d’inici i durada: 10:30h a 12:00h
Breu descripció: taula d’experiències organitzada per l’ Oficina Jove de les Garrigues, amb la col·laboració del Consorci Leader. La taula es realitzarà amb la participació de 4 joves garriguencs que explicaran la seva experiència com a joves emprenedors.
 
Taula rodona: Emprenedoria. És la solució?
(Consorci Garrigues per al Desenvolupament del Territori)
 
Data i lloc:  13 de juny a la seu de l’Oficina Jove (Casal Marino, Cl. Ave Maria, 14 de les Borges Blanques).
Hora d’inici i durada: 10:30h a 12:00h
Breu descripció: taula de joves garriguencs que debatran sobre aquest tema, organitzada per l’ Oficina Jove de les Garrigues, amb la col·laboració del Consorci Leader.
 
Els productes agroalimentaris del Ripollès i la restauració.
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura )
 
Data i lloc: 20 de juny. a la seu de l’Associació.
Hora de inici i durada: de 17.00h a 20.00h.
Breu descripció: el Ripollès és una comarca amb un teixit productiu entorn dels productes agroalimentaris de qualitat molt important que permet mantenir una producció agroalimentària local que integra una diversitat de productes inclosos en la marca de garantia.
 
Jornada Arranca
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
 
Data i lloc: 5 de juny. Oficina Jove la Noguera
Hora de inici i durada: de 12:00h a 13:30h.
Breu descripció: el projecte ‘Arranca’ persegueix fomentar l'autoempresa entre la població jove de la comarca de la Noguera i consisteix,  d'una banda,  en la realització de diverses sessions grupals informatives on els potencials joves emprenedors rebran informació genèrica sobre l'emprenedoria; i, de l'altra, sessions individualitzades, on rebran l'assessorament necessari per a convertir la seva idea en un negoci real.
 
Xerrada “Si tu canvies, tot canvia”,  a càrrec d’Àlex Rovira
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
 
Data i lloc: 6 de juny.  Sala polivalent de Solsona (carrer Antoni Gaudí, 2).
Hora d’inici i durada: 20:00h.
Breu descripció: xerrada motivacional organitzada per l’entitat “Empresaris del Solsonès”, amb la col·laboració del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.
Públic objectiu/ perfil participants: públic general, empresaris...
 
Jornada  Ecoemprenedoria
(Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central)
 
Data i lloc: 12 de juny  a l’Edifici seminari.
Hora d’inici i durada: 18:00h a 20:30h.
Breu descripció: cicle de jornades i tallers sobre emprenedoria, viverisme en els sectors de joves, agroalimentaris, medi ambient, etc; organitzat pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, en el marc del projecte Vivers i Empreses Rurals (VER), amb la col·laboració del trampolí Emprenedor del Solsonès.
 
Mostra d’Arts i oficis de Fondarella
(Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell)
 
Data i lloc: 9 de juny. Fondarella.
Breu descripció: el Consorci hi participa, mitjançant el projecte GUSTUM, organitzant una part del mercat adreçat a la venda de productes agroalimentaris locals.
 
Seminari de valor afegit. Sector dels productes artesanals.
(Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell)
 
El Consorci col·labora amb l’Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega, del Departament, en l’organització de dues jornades sobre la utilització de les xarxes socials en la comercialització de productes agroalimentaris locals, els dies 18 i 25 de juny, a l’esmentada ECA.
 
Activitats generals del Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià
 
Aquest Consorci participa, durant el mes de juny, en diferents activitats, entre les quals destaquen els actes de divulgació del programa Leader a la festa de la Cirera de Paüls, que s’ha celebrat del 31 de maig al 2 de juny, i a Firebre de Benifallet, els dies 15 i 16 de juny.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.