Drets Socials

Munté: "reclamem un just retorn dels recursos econòmics generats a Catalunya per poder atendre millor les famílies del país"

query_builder   5 juny 2013 20:05

event_note Nota de premsa

Munté: "reclamem un just retorn dels recursos econòmics generats a Catalunya per poder atendre millor les famílies del país"

La consellera de Benestar Social i Família recorda al PP que el Govern de l’Estat ha deixat a 0 partides destinades a programes d’atenció a les famílies
 
Assegura que “la família és un dels eixos vertebradors de la política social del nostre país, una estructura bàsica, que aquí i arreu, evoluciona permanentment”
 
La consellera ha recordat que el Govern està treballant en el segon Pla Integral de Suport a la Família
En resposta a una interpel·lació del PP sobre polítiques destinades a les famílies en el transcurs del ple al Parlament, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha recordat que en els darrers cinc anys el pressupost de l’Estat assignat al Departament en matèria de família s’ha vist reduït a 0 en diverses línies. En concret, les reduccions aplicades han afectat:
 
- Programes socials de suport a famílies en situacions especials:
  desfavorides - 100%
- Programes socials de suport a famílies en situacions especials:
  mediació - 100%
- Programes socials de suport a famílies en situacions especials:
  violència - 100%
- Conciliació de la vida familiar i laboral:
  atenció a la primera infància 0-3 anys - 100%
 
En aquest sentit, la consellera ha afirmat que “reclamem un just retorn dels recursos econòmics generats a Catalunya per poder atendre millor les famílies del país”. Munté ha assegurat que “la família és un dels eixos vertebradors de la política social del nostre país, una estructura bàsica, que aquí i arreu, evoluciona permanentment”.
 
La consellera s’ha referit al compromís del Govern de “desplegar un conjunt de polítiques integrals per fer del nostre país un entorn idoni per a l’educació dels fills i filles, amb serveis i recursos i amb una organització de la vida quotidiana que faciliti les coses a les famílies, amb recursos per resoldre els conflictes que es puguin esdevenir a les llars, amb mecanismes de prevenció, de suport i promoció, i per atendre les situacions de vulnerabilitat".
 
En definitiva, ha afegit, “són polítiques articulades al voltant de la protecció, el suport, la conciliació laboral i personal, i el tractament equitatiu de les famílies, segons les necessitats de cada nucli. Necessitats que són tan diferents i plurals com les pròpies famílies”.
 
Munté ha exposat els criteris del Govern per construir aquestes polítiques:
 
- Garantir el mateix tractament a totes les famílies, treballant per l'acceptació social de la diversitat familiar.
- Reduir progressivament les dificultats existents per a iniciar un projecte familiar.
- Facilitar la conciliació de la vida familiar personal i laboral. La gran majoria de mares i pares treballadors tenen dificultats per dedicar temps als seus fills i filles. A més,  especialment entre les dones, sovint és a costa de renunciar a millors condicions laborals.
- Prevenir l'exclusió social de les famílies degut a la manca de xarxa familiar o a qualsevol altra causa de vulnerabilitat.
 
La consellera de Benestar Social i Família ha recordat que actualment existeixen 109.758 títols de família nombrosa i 38.853 títols de família monoparental a Catalunya, que es beneficien d'una xarxa d'avantatges i de diferents serveis a tot el territori en un total de 2.871 establiments públics i privats.
 
Munté ha insistit que des del Departament “estem elaborant un Pla Integral de Suport a la Família per tal d’enfortir aquests mecanismes de suport a la família, amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida i contribuir a construir una societat més cohesionada”. En aquest cas, es compta amb la col·laboració de l’Observatori Català de la Família i, per tant, amb la participació de les entitats més representatives del sector.
 
El Pla té com a missió planificar i desenvolupar una acció de Govern integral amb totes les mesures que desenvolupen els departaments de la Generalitat en l’àmbit de suport a la família. Recupera la visió integral de les polítiques de família que havia aportat el primer Pla Integral de Suport a la Família de 1993, pioner i referent en el seu moment. Des d’aleshores el Govern de la Generalitat no disposava d’un document de planificació estratègica que dirigís el conjunt d’actuacions en matèria de polítiques familiars.
 
Les accions previstes pels diferents departaments de la Generalitat estan agrupades en tres eixos d’acció :
 
1. Promoció de la família com a estructura bàsica.
2. Suport a la maternitat i acompanyament a la família en els moments de canvis del seu cicle vital.
3. Suport a les famílies en situació de vulnerabilitat.
 
El Pla es troba en la seva darrera fase d’elaboració per part de la unitat directiva abans de continuar la seva tramitació normativa.