Protecció Civil

Protecció Civil: Es confirma l'alerta del pla INUNCAT per les pluges intenses previstes a partir d'aquesta nit i tot el dissabte

query_builder   7 juny 2013 20:09

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Es confirma l'alerta del pla INUNCAT per les pluges intenses previstes a partir d'aquesta nit i tot el dissabte

  • La previsió meteorològica es confirma i continua indicant que les pluges començaran aquesta matinada a  les Terres de l’Ebre i amb el pas de les hores es desplaçaran cap a les comarques del nord-est del país
  • A les hores centrals de dissabte les pluges afectaran gairebé tot el territori.
  • Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la prudència i adaptar les activitats a l’exterior a les condicions meteorològiques per evitar riscos
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d’alerta del pla especial per Inundacions a Catalunya INUNCAT per les incidències que se’n puguin derivar de les pluges previstes a partir d'aquesta nit, un cop confirmada la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que indica pluges intenses (20 l/m2 en 30 minuts) que descarregaran a partir d’aquesta nit a les Terres de l’Ebre i que s’estendran progressivament pel país fins a finalitzar a les comarques del nord-est demà a la tarda, .
 
Segons dades de l’SMC, es confirma la previsió que a partir de la matinada vinent de divendres a dissabte comenci un episodi de pluges que acabarà afectant tot el territori, de forma desigual, iniciant-se per l’extrem sud i estenent-se cap al nord. Es manté la previsió que es pugui superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts a tot el territori amb un lleuger increment de la probabilitat a algunes comarques.
 
Els xàfecs aniran sovint acompanyats de tempesta i calamarsa. També es preveu que als punts elevats de l’Alt Pirineu i Aran pugui descarregar puntualment pedra.
Pel diumenge a les hores centrals del dia també s'esperen un nou episodi de pluges intenses a les comarques del Pirineu i Prepirineu, tot i que amb menor probabilitat.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana extremar la prudència i adaptar les activitats de lleure i professionals a l’exterior a les condicions meteorològiques, així com seguir l’evolució de la informació del temps.
 
Protecció Civil de la Generalitat destaca, també, la importància de netejar embornals i desguassos de terrasses i patis interiors que puguin estar bruts de fulles seques, sorra o pols per evitar petites inundacions de baixos. També cal allunyar-se, a les zones on plogui amb intensitat, de rieres, torrents, passos soterranis i guals. En casos de pluges intenses pot haver-hi una crescuda sobtada dels nivells de l’aigua.
 
Els Ajuntaments de les zones afectades ja han estat avisats des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC).
 
Cal estar atent a l’evolució de la previsió i demà al matí informar-se de les possibles afectacions a la xarxa viària a les comarques afectades per la pluja abans de sortir a la carretera. Podeu seguir el twitter del Servei Català de Trànsit @transit, el del Servei Meteorològic de Catalunya @meteocat per les dades de precipitació i el de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat pels consells preventius i d'autoprotecció i pel seguiment d'incidències.
 
Consulteu els Consells de Protecció Civil per a inundacions a www.gencat.cat/interior/inundacions