Servei Meteorològic de Catalunya

Dissabte de tempestes localment fortes

query_builder   8 juny 2013 18:27

event_note Nota de premsa

Dissabte de tempestes localment fortes

 

Els xàfecs han afectat totes les comarques, han estat localment intensos i han acumulat més de 50 mm en punts del Montsià

 
L’aproximació d’una depressió freda en alçada provinent de l’interior de la Península Ibèrica ha provocat la formació de ruixats i tempestes que al llarg de dissabte al matí han afectat tot el país. Els xàfecs han estat especialment intensos en alguns sectors del litoral i prelitoral, on puntualment s’ha superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts).
 
Els xàfecs i les tempestes s’han iniciat a l’extrem sud del Principat a primera hora del matí i han anat afectant tot el país a mesura que es desplaçaven cap al nord i nord-est. La pluja ha donat pas a l’obertura de clarianes a partir de mig matí o migdia, fet que ha permès que durant les hores centrals del dia hi hagués moltes estones de sol. De totes maneres, la presència d’aire fred en alçada (-20 ºC a 500 hPa, uns 5.500 metres d’altura) ha provocat la formació de nous ruixats i tempestes, que durant la tarda han descarregat de forma més aïllada a diversos sectors del país.
 
El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps detectats per la xarxa de detecció de descàrregues elèctriques fins a les 5 de la tarda de dissabte (a la llegenda les hores estan expressades en UTC, de manera que cal sumar dues hores per obtenir l’horari oficial)
llamps acumulats
La imatge mostra clarament com les tempestes han començat afectant les comarques del sud i de ponent a primera hora del matí i s’han anat desplaçant cap al nord-est. D’altra banda, a partir de migdia (tons taronges i vermells) se n’han produït especialment a les comarques de ponent i en punts del prelitoral.
 
La taula següent mostra la precipitació acumulada el dissabte 8 de juny fins a les 5 de la tarda a les estacions de la XEMA (Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques) que han superat els 25 mm:
 
Estació
Comarca
PPT acumulada 08/06/2013 fins a les 17h (mm)
Montsià
Ulldecona - els Valentins
66,7
Montsià
Mas de Barberans - Abocador
61,5
Vallès Occidental
Castellbisbal
40,3
Selva
Anglès
38,3
Anoia
Òdena
37,2
Baix Penedès
el Montmell
35,5
Baix Camp
Prades
35,4
Conca de Barberà
l'Espluga de Francolí
34,9
Anoia
la Llacuna
32,3
Montsià
Illa de Buda
32,3
Baix Ebre
Aldover
29,2
Vallès Occidental
Sabadell - Parc Agrari
29,0
Segrià
Alcarràs
26,9
Baix Penedès
la Bisbal del Penedès
26,3
Conca de Barberà
Blancafort
26,1
Baix Llobregat
Vallirana
25,4
 
Moltes de les tempestes han descarregat amb intensitat forta, tal i com mostra la taula següent, que inclou totes les estacions de la XEMA que han superat el llindar de 20 mm en 30 minuts:
 
Estació
Comarca
PPT màxima 30 min(mm)
Mas de Barberans - Abocador
Montsià
32,5
Barcelona - el Raval
Barcelonès
24,5
Badalona - Museu
Barcelonès
22,0
Òdena
Anoia
21,5
Ulldecona - els Valentins
Montsià
20,9
Illa de Buda
Montsià
20,6
Anglès
Selva
20,5
 
Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, la taula següent mostra les estacions de la XEMA que han enregistrat més de 2,5 mm:
 
Estació
Comarca
PPT màxima 1 min 
(mm)
Badalona - Museu
Barcelonès
2,9
Mas de Barberans - Abocador
Montsià
2,8
Òdena
Anoia
2,7
Barcelona - el Raval
Barcelonès
2,7
Santa Coloma de Farners
Selva
2,6
Anglès
Selva
2,5
el Prat de   Llobregat
Baix Llobregat
2,5
 
Finalment, cal remarcar que l’aire fred associat a la depressió ha provocat un descens important de la temperatura i ha permès que la precipitació fos en forma de neu al Pirineu fins a una cota d’uns 2.000 metres, o fins i tot puntualment inferior. Si bé el gruix acumulat ha estat en general inferior als 10 cm, la nevada ha afectat tota la serralada. La taula següent mostra els principals gruixos de neu nova mesurats a les estacions d’alta muntanya de la XEMA al llarg de dissabte al matí:
  
Estació
Comarca
Gruix de neu nova 8
de juny de 2013 (cm)
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
8
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
7
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
6
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
4
el Port del Comte   (2.316 m)
Solsonès
3
Núria (1.971 m)
Ripollès
3
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
2
  
La predicció per aquest diumenge indica que el temps encara serà inestable. Al Pirineu i el Prepirineu estarà molt ennuvolat o cobert durant tot el dia, mentre que a la resta del país estarà mig o localment molt ennuvolat pel creixement i l'arribada de nuvolades, sobretot al centre del dia. Al final del dia s'aclarirà en general. Durant tota la jornada s'esperen precipitacions al Pirineu i el Prepirineu, a la resta del país s'esperen ruixats dispersos a partir de mig matí i fins al vespre, sobretot a punts de muntanya. En general seran d'intensitat entre feble i moderada, tot i que és possible que localment siguin d'intensitat forta al Pirineu, el Prepirineu i l'interior del quadrant nord-est. Les temperatures no experimentaran grans canvis, tot i que les mínimes podran baixar lleugerament mentre que les màximes podran pujar, també de manera lleugera.
De cara a dilluns la situació millorarà, amb ambient més assolellat. Tot i això, a la tarda s'esperen ruixats al Pirineu, Prepirineu i interior de la meitat est. Les temperatures diürnes pujaran.
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
8 de juny de 2013

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 286

Llamps acumulats

Llamps acumulats
PNG | 565