Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT)

Èxit del primer debat acadèmic sobre l'autodeterminació de Catalunya a París

Èxit del primer debat acadèmic sobre l'autodeterminació de Catalunya a París

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya inicia a Sciences Po un cicle que continuarà en altres universitats de prestigi internacional

query_builder   10 juny 2013 12:14

event_note Nota de premsa

Èxit del primer debat acadèmic sobre l'autodeterminació de Catalunya a París

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya inicia a Sciences Po un cicle que continuarà en altres universitats de prestigi internacional

Èxit del primer debat acadèmic sobre l'autodeterminació de Catalunya a París
El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya i Sciences Po van organitzar el passat divendres 7 de juny a París, amb la col·laboració de la Delegació del Govern de Catalunya a França, la jornada La Llei al servei dels pobles: El dret a decidir de Catalunya.
 
Van inaugurar la jornada Guillaume Tusseau, catedràtic de la Facultat de Dret de Sciences Po, especialista en dret constitucional i teoria del dret, i Albert Royo, secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya. Tusseau va assenyalar que “l’Estat espanyol no es podrà negar a reconèixer la voluntat majoritària del poble català. Si ho fes, cometria una violació dels drets humans i seria un fet que en si mateix justificaria la independència”. Royo, per la seva part, va destacar que la societat civil ha estat la força motriu del procés d’autodeterminació català i es va qüestionar com és que el Govern espanyol es nega a acceptar el dret a decidir de Catalunya quan altres democràcies occidentals com el Canadà o el Regne Unit han permès processos similars en el seu sí. Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, va exposar el procés que està vivint Catalunya i va subratllar que “el poble català representa l’anhel de voler construir quelcom nou i engrescador”. A continuació, Josep Ramoneda, filòsof, periodista i president de l’Institut de Recherche et d'Innovation (IRI) del Centre Pompidou, va remarcar que “el problema central és la manca de reconeixement per part de l’Estat central de les aspiracions d’un poble que vol, en gran mesura, la seva emancipació”.
 
El periodista Patrice de Beer, antic corresponsal del diari Le Monde a Londres i Washington, va presidir i moderar la taula rodona on s’havien convidat els representants dels partits catalans presents al Parlament Europeu. Ramon Tremosa, del Grup dels Demòcrates i Liberals per Europa, va destacar que “a Europa, no entenen el perquè Rajoy no ha autoritzat la celebració d’un referèndum, com sí ho ha fet Cameron”, sobretot si es té present que dos terços dels membres del Parlament de Catalunya estan a favor del dret a decidir. Maria Badia, de l’Aliança Progressista dels Socialistes i Demòcrates, va remarcar que “si hi ha la voluntat política, la Constitució espanyola es podria interpretar de tal manera que permetés la celebració del referèndum”. Finalment, Raül Romeva, del Grup dels Verds/Aliança Lliure Europea, va remarcar que “Catalunya és una realitat que evoluciona a Europa, en una Unió Europea que també evoluciona...Catalunya no està reconeguda a Europa i aquest fet inquieta, indigna i motiva la mobilització”.
 
Maryse Olivé, delegada del Govern a França, va concloure la jornada posant l’accent sobre “la dificultat d’explicar el procés català a França”, on la informació que hi arriba sovint està deformada, “però on també hi ha un gran interès i el nombrós públic present ho demostra”.
 
Per concloure, Astrid Von Busekist, professora a Sciences Po, va voler avisar als ponents i assistents a la jornada sobre els perills de la secessió i del romanticisme en l’acció política.
 
La jornada va comptar amb un centenar d’assistents i forta presència de premsa, tant catalana com, en menor grau, francesa.
 
Amb aquesta jornada, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya ha iniciat un cicle de conferències sobre el dret de decidir en universitats de prestigi d’arreu d’Europa. El cicle s’ha iniciat a Sciences Po, un dels centres universitaris més prestigiosos de França, on s’ha format l’elit política i diplomàtica francesa. És una universitat de recerca en ciències socials, reconeguda internacionalment, que es caracteritza pel dinamisme de la seva comunitat científica. Fidel a la seva tradició com a institució al servei de la societat, és un lloc de debat i reflexió on s’aborden les grans qüestions contemporànies.