Salut

Més de 120 professionals comparteixen coneixements a Girona sobre el diagnòstic i tractament de la fibromiàlgia

Des del 2007 s'han tractat a Girona 526 pacients de fibromiàlgia seguint el programa d'atenció a la malaltia, implantat a gairebé a tota la Regió Sanitària

query_builder   12 juny 2013 12:35

event_note Nota de premsa

Més de 120 professionals comparteixen coneixements a Girona sobre el diagnòstic i tractament de la fibromiàlgia

Des del 2007 s'han tractat a Girona 526 pacients de fibromiàlgia seguint el programa d'atenció a la malaltia, implantat a gairebé a tota la Regió Sanitària

Un total de 125 professionals de tot Catalunya han participat avui a la 1a Jornada d’intercanvi d’experiències d’atenció a la Fibromiàlgia. Síndrome de Sensibilitat Central, a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat de Catalunya, en una trobada organitzada pel CatSalut. La jornada, dirigida a tots els professionals implicats en el procés d’atenció a la fibromiàlgia, ha comptat amb la participació de diferents perfils professionals que han explicat la seva experiència.
 
La fibromiàlgia és una malaltia freqüent especialment entre les dones i sovint s'acompanya de dolor i de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, entre d'altres. La fibromiàlgia pot afectar la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. Malgrat que en els darrers anys s'està investigant a fons aquesta malaltia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament.
 
La Regió Sanitària de Girona va elaborar, l’any 2002, la primera guia de pràctica clínica a Catalunya sobre el tractament de la fibromiàlgia, el Departament de Salut, va publicar durant l’any 2006 el document Nou Model d’Atenció a la Fibromiàlgia i a la Síndrome de Fatiga Crònica i al 2007 es va començar a fer una prova pilot a l’Àrea Bàsica de Salut de Can Gibert del Pla. Aquest projecte va ser la base de la Guia d’atenció a la Fibromiàlgia de la Regió Sanitària de Girona, editada al 2010, i el tret de sortida a la implantació del programa a tota la Regió Sanitària de Girona, impulsat sobretot durant l’any 2012. Avui en dia, està pràcticament implantat a tot el territori, a excepció d’algunes ABS. Justament la jornada pretén ser una posada en comú de les diferents experiències que hi ha a la Regió, així com d’altres parts de Catalunya que també hi participen, tres anys després de l'edició de la guia.
 
L’atenció a la fibromiàlgia es coordina des d’una Unitat Hospitalària Especialitzada (UHE), que en el cas de la Regió Sanitària de Girona es troba situada al Centre d’Especialitats Güell, a través d’un equip multidisciplinar, format per professionals de reumatologia, medicina interna, rehabilitació, psicologia, treball social, infermeres gestores de casos i medicina de família, amb la coordinació del CatSalut. Des de l’any 2007 fins a dia d’avui, s’han atès un total de 526 pacients, la majoria dones. Aquesta UHE assessora i dóna suport als professionals de l'atenció primària, fa tasques de coordinació quan hi ha implicats professionals de diferents àmbits assistencials i intervé en els casos més complexes. La UHE també s'encarrega de formar els professionals que intervenen en l'acte assistencial, i en aquest sentit ja s'han format fins a 120 persones que són els referents per a la fibromiàlgia en els seus territoris.
 
Fase pilot al CAP Can Gibert del Pla
El CAP de Can Gibert del Pla de Girona va fer el projecte pilot del tractament a la fibromiàlgia. Des del 2007 s'han atès un total de 173 pacients, la majoria de les quals dones amb una edat mitjana de 48 anys. En tots els casos, s'ha seguit el procediment protocol·litzat, que es basa en un primer diagnòstic, i un tractament a tres nivells, en funció de cada cas: tractament farmacològic - a través del metge de capçalera -, una intervenció psicoeducativa i una intervenció mixta (amb rehabilitació, suport psicològic....).
 
En l'atenció a la fibromiàlgia és important el coneixement de la malaltia, i per això que els pacients són inclosos a sessions grupals (6 sessions d'una hora de durada), conduïdes per una infermera i un rehabilitador- dirigides tant als afectats, com a les seves famílies. En aquestes sessions se'ls ensenyen tècniques de relaxació, com afrontar problemes, millorar l'autoestima...
 
Ha quedat científicament demostrat que l'exercici físic és el millor tractament no farmacològic de la fibromiàlgia. Ha de ser una activitat aeròbica de baix impacte, fàcil i còmode de realitzar, amb una progressió de la dificultat... en definitiva, una activitat individualitzada en cada situació, i que permetrà una millora amb el temps.
 
A la 1a Jornada d’intercanvi d’experiències d’atenció a la Fibromiàlgia. Síndrome de Sensibilitat Central celebrada avui ha comptat amb el testimoni de diferents professionals que actualment treballen en la implementació del Programa d'Atenció a la Fibromiàlgia a la Regió Sanitària de Girona, i en el Síndrome de Sensibilitat Central. Han parlat infermeres, metges, psicòlegs, un reumatòleg i un rehabilitador. Tots ells han aportat el seu testimoni i al seva experiència en l'abordatge de la malaltia i el que s'està fent per implementar el programa a la Regió Sanitària Girona.