Justícia

Gordó: "La justícia és qüestió de mitjans, eficàcia, eficiència, sensibilitat i valors, però, especialment, de cooperació entre tots"

query_builder   13 juny 2013 11:39

event_note Nota de premsa

Gordó: "La justícia és qüestió de mitjans, eficàcia, eficiència, sensibilitat i valors, però, especialment, de cooperació entre tots"

El conseller de Justícia, en el marc del seminari internacional centrat en la Directiva europea sobre víctimes, que s’ha dut a terme al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, ha destacat que Catalunya és una part molt activa d’Europa en els àmbits d’execució penal i d’atenció a les víctimes

El titular de Justícia, Germà Gordó, ha destacat, en la inauguració del seminari internacional centrat en la Directiva europea sobre víctimes, que s’ha dut a terme avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), la implicació de Catalunya en les polítiques de protecció de les víctimes del delicte, i ha posat en relleu que la Generalitat de Catalunya és l’única administració de l’Estat espanyol que, en el seu àmbit competencial i de treball, inclou de manera integral i transversal els serveis penitenciaris, la justícia restaurativa, l’atenció a les víctimes i l’execució penal a la comunitat.
 
En aquest sentit, Gordó ha recordat en el seu discurs inaugural que Catalunya és una part activa d’Europa en tots aquest àmbits i ha dit que “no n’és una excepció, l’atenció a les víctimes”. I ha prosseguit recordant que el Departament de Justícia n’és un exemple, ja que els seus professionals tenen una gran presència en els òrgans d’institucions internacionals que tracten l’execució penal i que poden ser un referent europeu i mundial.
 
Tanmateix, Germà Gordó ha posat de manifest la gran importància que té per a l’eficàcia dels serveis públics “l’establiment de xarxes que interconnectin els operadors més rellevants en un sector concret, com és el cas, avui, de l’execució penal i l’atenció a la víctima”.
 
D’altra banda, el titular de Justícia ha recordat que “la resposta al fet delictiu inclou la necessitat de treballar amb la persona que ha comès el delicte  per evitar-ne de futurs, emprant la presó com a última ràtio i, evidentment, l’atenció a la víctima”. I ha afegit: “l’acció de la justícia no ha d’esdevenir només un exercici del poder legítim de l’estat democràtic i de dret per imposar i fer complir sancions; ha de suposar també la recuperació de les persones implicades en un fet delictiu.”
 
Finalment, el titular de Justícia ha clos la seva intervenció dient: “la justícia és qüestió de mitjans, eficàcia, eficiència, sensibilitat i valors, però, sobretot, de cooperació entre tots: organitzacions, administracions, persones i també els mateixos reclusos”.
 
El Seminari, que se celebra avui i demà, s’estructura en dos espais diferenciats amb objectius específics. Avui té lloc la conferència internacional Què es mou a Europa en relació amb víctimes i infractors? En aquesta conferència representants de les organitzacions informen de les activitats que duen a terme, analitzant quins són els principals reptes que es plantegen, des d’una òptica europea, en els àmbits en què estan especialitzades. En el si de la mateixa conferència es dóna a conèixer la Criminal Justice Platform i el treball que duu a terme coordinant les accions de les diferents organitzacions. El conseller de Justícia ha ofert a aquesta entitat la possibilitat que estableixi una seu fixa a Barcelona, en el si del CEJFE.
 
Aquesta tarda té lloc el Taller d’experts, que debatrà sobre la Directiva europea i explorarà les accions que, en el marc de la Criminal Justice Platform, poden integrar els esforços de les diferents organitzacions per ajudar en el compliment de la Directiva pel que fa a les víctimes de la delinqüència.
 
Les aportacions i conclusions del primer taller s’aportaran al Taller de demà, on l’objectiu és poder definir els plans de la Criminal Justice Platform per ajudar els països a aplicar la Directiva a través de materials i projectes específics en els propers dos anys.
 
Aquest Seminari internacional aplega quatre de les principals organitzacions europees que treballen a Europa amb víctimes i infractors des de la perspectiva de l’execució penal: VSE -Organització Europea de Suport a les Víctimes-; EFRJ -Fòrum Europeu de Justícia Restaurativa-; CEP -Conferència Europea de la Probation-, i EUROPRIS -Organització Europea de Presons i Serveis Correccionals. Aquestes quatre organitzacions han creat recentment l’anomenada Criminal Justice Platform per tal de, treballant coordinadament, fer més efectiu el seu paper d’innovació i influència en l’àmbit de l’execució penal a Europa.
 
La conferència internacional es pot seguir en directe per Internet a través de l’enllaç: http://bit.ly/confinternacional