Protecció Civil

AFECTACIONS FINS LES 19.30 H

Protecció Civil manté l'Emergència del Pla INUNCAT per la situació a la Val d'Aran i altres zones de l'Alt Pirineu

query_builder   18 juny 2013 19:54

event_note Nota de premsa

AFECTACIONS FINS LES 19.30 H

Protecció Civil manté l'Emergència del Pla INUNCAT per la situació a la Val d'Aran i altres zones de l'Alt Pirineu

Protecció Civil de la Generalitat manté l’EMERGÈNCIA del Pla INUNCAT per les afectacions causades per la crescuda i desbordament en diversos punts principalment dels rius Garona, Noguera de Cardós i Noguera Pallaresa, i també per les pluges que es segueixen registrant aquesta tarda a tota la franja de Ponent.
 
 
Persones evacuades a Val d’Aran: 90 a Vielha, molts d’ells reallotjats a cases de veïns o familiars i d’altres a dos hotels: Canejan i Urogallo. Més de 200 persones entre Arties, Naut Aran, Redòs, Salardú, Bossòst i Les. Estan reallotjats a l’església d’Arties, el polisportiu de Salardú i l’hotel Edelweis d’Arties.
 
Persones evacuades al Pallars Sobirà: 9 al càmping d’Espot, 3 a La Mola de Tírvia. A Aidí-Llavorsí hi ha 6 persones aïllades, amb qui s’ha mantingut contacte permanent i estan bé.
 
Segons Endesa es mantenen uns 4.000 abonats sense llum, dels quals 2.180 a Naut Aran; 684 a Vielha; 679 a Les i 235 a Bossòst.
 
El subministrament de gas es manté sense servei a Vielha i altres municipis com Bossòst i Les.
 
Hi ha afectacions de la telefonia fixa i mòbil en alguns punts. Bossòst i Les estan incomunicats telefònicament.
 
El Servei Català de Trànsit recomana evitar desplaçament innecessaris a la zona afectada per les inundacions i informa que en aquests moments hi ha aquestes incidències viàries a carreteres de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà:
 
Vies tallades en ambdós sentits de la marxa
- N-230 de Vielha a la frontera francesa (del punt quilomètric 164 al 187). Els vehicles pesants són desviats cap a un pàrquing situat abans de la boca sud del túnel de Vielha per precaució.
- N-141 de Bossòst a la frontera francesa (del punt quilomètric 0 al 8)
- C-28 de Garòs a Gessa, entre els punts quilomètrics 29,20 i 32,2 (Naut Aran)
- C-147 d’Esterri d’Aneu a Alós d’Isil (del punt quilomètric 126,36 al 135,1)
 
 
D’altra banda, a les Terres de l’Ebre també hi ha tallada la C-12 a l’altura de Tortosa, entre els punts quilomètrics 18 i 18,07 per inundacions.
 
 
Mossos d’Esquadra té mobilitzats una vuitantena d’efectius amb 36 vehicles. Bombers de la Generalitat té 65 efectius treballant amb 22 vehicles terrestres i 1 helicòpter; el SEM té mobilitzats una trentena d’efectius amb 11 ambulàncies i 1 helicòpter. Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat personal d’Operacions Territorials. La Creu Roja ha muntat un dispositiu per atendre desenes de persones al poliesportiu d’Esterri d’Àneu amb llits, kits de menjar i higiènics.
 
 
S’ha activat el telèfon 012 per si alguna persona està preocupada per persones que puguin estar desallotjades. El telèfon 112 és només d’emergències.
 
El telèfon d’emergències 112 ha atès 70 trucades referents a 51 incidents a la zona de l’Alt Pirineu  i Aran.
 
 
Infraestructures afectades a Val d'Aran: 1 casa a Arties, 1 pont i 1 casa a Salardú; 2 cases a Casarill. A Pònt d’Arròs, l’aigua ha descalçat un dipòsit de gas liquat que estava soterrat i l’ha arrencat aigües avall del riu Garona fins que ha quedat falcat sota un pont. No ha perdut càrrega de combustible. Es tracta d’un dipòsit de 4.000 l.
 
Infraestructures afectades al Pallars Sobirà: baixos inundats en 2 cases a Llavorsí.
 
 
Els municipis següents han activat els seus plans municipals de Protecció Civil:
Naut Aran, Rialp, La Baronia de Rialp, Camarasa, Tremp, Llavorsí, Les, Espot, Sort, La Pobla de Segur, Conca de Dalt, Torre de Capdella, Alòs de Balaguer, Foradada, Térmens, Vallfogona de Balaguer, Menàrguens i Ponts.
 
El Consell Comarcal de la Noguera també ha demanat als seus municipis que activin els seus plans municipals en prevenció d’afectacions també en aquesta zona. En aquest sentit, el municipi de Ponts ha activat el seu PAM.
 
Cal recordar que les últimes 36 hores, hi ha hagut acumulacions de pluges importants, entre les quals 120 litres/m2 a Vielha; 115 a Caldes de Boí o 102 a Bonaigua.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis la recomanació de que s’evacuï la població en les zones properes als rius a zones més altes fins que passi el perill.
 
Protecció Civil segueix demanant restringir l’ús del mòbil per no saturar la xarxa i prioritzar l’ús de la telefonia fixa a trucades imprescindibles. Així s’evita que els telèfons mòbils es quedin sense bateria i es deixa la xarxa lliure per trucades d’urgència al telèfon 112. 
La població no ha d'apropar-se a les lleres dels rius i fer cas de les indicacions de les autoritats.