Educació

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, afirma que el Govern centra els seus esforços en l'èxit escolar

query_builder   21 juny 2013 11:14

event_note Nota de premsa

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, afirma que el Govern centra els seus esforços en l'èxit escolar

 
  • La consellera d’Ensenyament ha fet aquestes declaracions avui al matí durant una entrevista a RAC1
 
  • Irene Rigau també ha destacat, sobre les propostes del ministre Wert, que “econòmicament en beques són molt greus per a Catalunya”
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau,  ha afirmat que “ens hem focalitzat en l’èxit escolar. Hi ha un element que hem col·locat en l’agenda del país: els nostres joves tenen dret a tenir una millor formació, la poden tenir i l’hem d’oferir, i el procés d’aprenentatge ha de ser de més exigència i ha de crear menys desigualtat”. Rigau ha fet aquestes declaracions avui al matí durant una entrevista a RAC1. Ha afegit que “estic contenta perquè hem reduït de la franja baixa el nombre d’alumnat en rendiment acadèmic, és el que em dóna més satisfacció: no hem de perdre mai de vista la batalla de l’ascensor social i de la cohesió social”.
 
En relació a les propostes del ministre Wert, la titular d’Ensenyament ha destacat que “econòmicament en beques són molt greus per a Catalunya i el que està intentant fer a través de la llei ens anul·la perquè ens treu totes les competències en currículum i en avaluació”. Ha explicat que “aquesta nova convocatòria rebaixa la quantia de beca base i elimina els elements que propicien la cohesió, com el desplaçament o el transport urbà” i que, per tant, “és un despropòsit perquè està fet per estalviar” i el ministeri  hauria de “garantir que continuïn creixent”. També ha recordat que “a Catalunya rebrem 44 milions en beques per aquest curs i, si apliquéssim la normativa prevista en el reial decret, la reducció seria del 52%” i que serien “uns 30.000 alumnes els que podrien perdre la beca”.
 
Pel que fa al ministre Wert, ha dit que, “el seu concepte del català l’ha de demostrar quan l’ha tret de les matèries troncals i li ha dit matèria autonòmica i qüestiona el que està previst a l’Estatut”. Ha subratllat que “vol passar a la història per ser el que ha espanyolitzat els nens de Catalunya i que ha fet una escola en català i una en castellà”. Sobre la Lomce, la consellera ha dit que el ministre “ha fet un discurs pedagògic però la voluntat era la recentralitzadora i un discurs no li ha aguantat l’altre”.
 
Durant l’entrevista, Irene Rigau ha fet un balanç de l’actual curs escolar: “per nosaltres ha estat el curs de la millora de la lectura, de la millora de la matemàtica, de la potenciació de l’FP dual, de l’aposta per l’anglès...”. Ha assenyalat que “fins ara ens havíem centrat molt en les estructures, després sobre els recursos dedicats a l’educació, que és un tema molt important però no únic. Ara ens hem centrat en els processos i estem intentant millorar l’èxit escolar dels alumnes”.
 
Sobre l’escola concertada, la titular d’Ensenyament ha afirmat que “si trec els concerts i van a una altre centre concertat no hi ha estalvi, si van a un centre públic és més car. Per tant, la batalla és ideològica. En aquesta operació no hi ha escletxa d’estalvi, perquè tens l’obligació de garantir l’escolaritat. Si tothom paga impostos, tothom té aquest dret. Podem discutir el model, però no l’estalvi”.  Així mateix, ha recordat que “el tripartit va anunciar que els trauria i després no els va treure perquè la legislació reconeix aquest centres”.
 
La titular d’Ensenyament també ha parlat sobre el nombre de dies del curs escolar, ha dit que “és un debat que no podem fer des d’Ensenyament perquè respon a una organització que ve de més enllà. S’hauria de canviar amb els horaris de treball”.
 
 
21 de juny de 2013