Territori

El conseller a la Val d'Aran

El conseller Vila anuncia l'inici imminent de les obres per reparar els danys provocats per les riuades a la Val d'Aran i l'Alt Pirineu

query_builder   21 juny 2013 13:10

event_note Nota de premsa

El conseller Vila anuncia l'inici imminent de les obres per reparar els danys provocats per les riuades a la Val d'Aran i l'Alt Pirineu

  • Les carreteres de la Generalitat han patit desperfectes per valor de 5 MEUR i es començaran a reparar quan baixi el nivell dels rius
 
  • La C-28, entre Gessa i Salardú (Val d’Aran), és la més afectada, juntament amb C-147 (Pallars Sobirà) i la L-500 (Alta Ribagorça)
 
  • Set sistemes de sanejament s’han vist afectats per l’efecte de les riuades, amb danys que superen els 7 milions d’euros
Visita Val d'Aran
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui a Vielha (Val d’Aran) l’inici imminent de les obres per reparar els desperfectes provocats per les inundacions de dimarts a l’Alt Pirineu. El Govern declararà les obres com a emergència per a poder-les començar al més aviat possible, previsiblement la setmana que ve, ha informat el conseller Vila.
 
En el cas de la xarxa viària, els treballs començaran quan baixi el nivell dels rius, mentre a les infraestructures hidràuliques (principalment depuradores) cal fer un anàlisi més exhaustiu dels danys, tenint en compte que s’ha d’esperar que baixi el nivell de l’aigua i fer un repàs de l’estat dels col·lectors. Així mateix, el conseller Vila ha anunciat que el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Institut Geològic de Catalunya elaboraran un estudi per a determinar les causes de les riuades i establir futures actuacions.
 
El conseller de TES, que ha estat acompanyat en la visita pel síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha agraït la feina duta a terme per les autoritats locals durant els aiguats.
 
Depuradores
 
Els principals danys s’han registrat en 7 sistemes de sanejament de la zona, sobretot en diversos trams de col·lectors en alta (uns 18 quilòmetres) que recullen les aigües residuals provinents del clavegueram i les transporten cap a la depuradora, per ser tractades.
 
El sistema de sanejament de Naut Aran és el més afectat. La depuradora en sí ha patit danys de diversa consideració, però el principal inconvenient és l’absència de col·lectors (amb una longitud total de 10 quilòmetres). Aquestes conduccions recollien les aigües residuals de  Baqueira, Tredós, Salardú, Arties, Gessa, Garós i Unha per transportar-les cap a la depuradora.
 
El sistema de Casau i Casarilh també registra importants danys en la xarxa de col·lectors (500 metres). D’altra banda, la depuradora no presenta danys aparents, però caldria revisar la cimentació de l’edifici.
 
El sistema de Vielha i Mijaran també té el mateix problema: la depuradora no presenta grans desperfectes, però els col·lectors (uns 5 quilòmetres) presenten greus danys.
 
Pel que fa als sistemes de Les i Bossost, les depuradores no han patit importants danys però es desconeix l’estat dels col·lectors (calen inspeccions més exhaustives quan es recuperi la normalitat). Finalment, les depuradores d’Arròs i Aubert estan fora de servei, no s’hi ha pogut accedir per fer una valoració dels danys i es desconeix l’estat dels col·lectors. A més dels danys assenyalats, que tenen un valor superior als 7 milions d’euros, totes les depuradores estan sense subministrament elèctric.
 
Carreteres
 
Els principals danys s’han produït a la C-28, en el tram entre Gessa, Arties i Salardú (Val d’Aran). Així mateix, les riuades també han causat desperfectes a l’L500 al Pont de Suert (Alta Ribagorça) i a la C-147 a Isil (Pallars Sobirà). En global, les afeccions a les carreteres de la xarxa de la Generalitat ascendeixen a uns 5 MEUR.
 
Els equips de conservació i manteniment de carreteres del Departament de Territori i Sostenibilitat han treballat en les darreres hores en la neteja i adequació de les vies afectades, per tal de garantir el trànsit com a mínim en un carril amb pas alternatiu. En concret, els principals danys que les riuades han provocat a la xarxa viària de la Generalitat són:
 
  • Val d’Aran
 
C-28: Al llarg d’uns tres quilòmetres entre Arties i Salardú, les crescudes del riu Garona i afluents han provocat esfondraments del terreny en diversos punts que en alguns casos han fet desaparèixer part important de la calçada. Es preveu que els treballs de reparació en aquesta via, un cop comencin, tinguin una durada de dos mesos.
 
A Arties, el riu Garona ha modificat el curs en un dels seus meandres que discorre paral·lel a la C-28, tot emportant-se mitja calçada de la carretera. En un altre punt, el barranc de Salider ha col·lapsat el sistema de drenatge i ha provocat la inundació de la calçada i el desviament del curs del barranc per sobre de la carretera. A Gessa, el riu s’ha endut un accés i ha esfondrat part de la calçada de la via.
 
Centre de conservació de carreteres a Vielha: El desbordament del riu ha deixat aterrat el centre de conservació de carreteres de la Generalitat a Vielha, situat a l’N-230, amb la maquinària i la nau inutilitzades.
 
 
N-230: El conseller Santi Vila ha visitat també la carretera N-230, titularitat del Ministeri de Foment, i greument danyada per les inundacions en el tram entre Vielha i Les.
 
  • Pallars Sobirà
 
C-147: El riu Noguera Pallaresa ha descalçat el mur d’escullera situat a la C-147 a Isil i ha causat l’esfondrament de part de la calçada.
 
 
  • Alta Ribagorça
 
L-500: El curs del riu de la Noguera de Tor ha descalçat el terraplè de la carretera a un tram al seu pas per Llesp (el Pont de Suert) i n’ha provocat l’esfondrament d’una part.
 

4  

Imatges

Fotografia HC Vila a Vielha

Fotografia HC Vila a Vielha 173

Foto C-28 Arties

Foto C-28 Arties 72

C-28 a Gessa

C-28 a Gessa 109

Mapa afectacions xarxa viària

Mapa afectacions xarxa viària 482

2  

Vídeos

Tall de vídeo del conseller sobre l'inici imminent de la reparació dels danys

Tall de vídeo del conseller sobre l'avaluació dels danys

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 299