Esport

INEFC

L'INEFC reuneix més de 3.000 científics i investigadors de renom mundial en ciències de l'esport

El congrés de l'European College of Sport Science és una de les cites científiques de referència al món

query_builder   21 juny 2013 14:16

event_note Nota de premsa

L'INEFC reuneix més de 3.000 científics i investigadors de renom mundial en ciències de l'esport

El congrés de l'European College of Sport Science és una de les cites científiques de referència al món

  • El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presentat avui, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, el 18è congrés de l’European College of Sport Sciences (ECSS)

 

  • És una de les cites científiques més importants del món en ciències de l’esport, que tindrà lloc entre els propers 26 i 29 de juny de 2013 a l’INEFC de Barcelona

 

  • Ivan Tibau ha assegurat que el congrés reforçarà “la tradició i el prestigi” del país en el camp de la recerca aplicada al món de l’esport
sge
Foto: Jordi Estruch
En la presentació, també hi ha intervingut Agustí Boixeda, director de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC); Hans Hoppeler, expresident de l’ECSS; la Dra. Natàlia Balagué, copresidenta del 18è Congrés (àrea científica), i la Dra. Carlota Torrents, copresidenta del 18è Congrés (àrea organitzativa). L’ECSS és una organització internacional que promou la ciència i la recerca en l’àmbit de la medicina i de les ciències de l’esport. Després de 17 edicions arreu d’Europa, Barcelona rebrà més de 3.000 participants dels 5 continents –rècord d’assistents-, així com 90 expositors que presentaran les tecnologies més avançades en salut i rendiment esportiu, a la fira que sobre aquest tema es farà simultàniament.
 
“Tenir-los tots aquí representa situar Catalunya en el mapa internacional de les ciències de l’esport, demostrar la capacitat organitzativa del nostre país i les nostres entitats en esdeveniments d’abast mundial, i també refermar la bona imatge de l’INEFC com a institució de referència i amb una llarga tradició i prestigi en la recerca aplicada al món de l’esport”, ha subratllat Ivan Tibau. En aquest sentit, ha posat l’INEFC com a exemple que l’esport ajuda a “projectar amb força la imatge de Catalunya” i és “un motor de recuperació econòmica per al país”.
 
El secretari general de l’Esport ha agraït al Col·legi Europeu de Ciències de l’Esport la confiança que han tingut en l’INEFC per fer-ne seu d’aquest esdeveniment. “Per Catalunya, és un honor rebre més de 3.000 científics i investigadors, a l’hora que una responsabilitat que acceptem amb orgull, il·lusionats i convençuts que estarem a l’alçada”, ha afegit, i s’ha mostrat convençut que serà una oportunitat per tal de millorar aquest camp i contribuir al seu coneixement.
 
Durant els quatre dies, se celebraran 6 conferències plenàries a càrrec de reconeguts científics de prestigi internacional: G. Tenenbaum (EUA); C. Bouchard (EUA); K. Davids (Austràlia); J.L. Duda (Regne Unit); J.A. Scott Kelso (EUA); S. Delahunta (Regne Unit); E. Roos (Dinamarca); A. Mackey (Dinamarca). La ponència d’honor ‘La ciència de l’esport en el món de la ciència’ serà a càrrec del Dr. Bengt Saltin, del Copenhagen Muscle Research Center (Universitat de Copenhaguen), soci fundador i patró de l’ECSS (1995). 
 
A més, el programa integra 36 simposis amb 144 ponents convidats, 74 sessions de comunicacions orals, sessions de pòsters científics seleccionats prèviament, així com presentacions i tallers (workshops) sobre diferents temàtiques relacionades amb la recerca i els darrers avenços en tecnologia esportiva. En total 2.452 comunicacions científiques classificades en 24 àrees de coneixement. L’Estat encapçala el rànquing amb 355 comunicacions acceptades (14.48%), seguit de Japó (272) i del Regne Unit amb 270. 
 
Però més enllà de les dades numèriques, aquest congrés destaca especialment per la seva filosofia i el seu caire multidisciplinar, que en aquesta edició es pretén fer més evident amb el seu lema dedicat a la unificació de les ciències de l’esport, Unifying Sport Science, una oportunitat per trobar punts d’unió entre les diferents disciplines oferint una visió global i innovadora. “Aquest lema vol significar l’interès i la necessitat d’establir vincles en les diferents especialitats, com a forma de potenciar i fer créixer el coneixement al voltant de l’esport i l’activitat física”, afirma Agustí Boixeda.
 
Impuls als joves investigadors
 
L’altre punt fort d’aquest congrés serà la promoció que es farà dels joves investigadors, com ha apuntat Hans Hoppeler, expresident de l’ECSS, ja que tots ells podran competir per assolir un dels 20 premis Young Investigators Award (YIA) que es donaran als millors treballs científics, patrocinats per l’empresa MARS Inc. Amb l’objectiu de crear una xarxa de joves científics l’ECSS organitza una recepció als aspirants al YIA i als guanyadors d’edicions anteriors al Jardí Ferran Soldevila, ubicat a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. Hoppeler s’ha mostrat “content de ser a Barcelona, una ciutat jove com el congrés”, i ha destacat l”excel·lent feina organitzativa” de l’INEFC.
 
El congrés tractarà temes molt rellevants per a la recerca esportiva, com la rehabilitació mitjançant l’exercici físic, la nutrició, la tàctica en els esports col·lectius, la neurociència aplicada al moviment, els problemes cardiovasculars que poden derivar de la pràctica esportiva, l’entrenament, els equipaments esportius o la biomecànica aplicada als discapacitats. Segons les copresidentes del congrés, Dra. Natàlia Balagué i Dra. Carlota Torrents, “el Congrés de l’ECSS a Barcelona pretén contribuir al desenvolupament de les ciències de l’esport oferint un espai de debat i col·laboració entre les diferents disciplines implicades en la investigació de l’esport, així com oferir una visió global de tots els elements que intervenen en tot procés relacionat amb la salut, l’educació o el rendiment esportiu.”
 
El congrés representarà per als científics un fort impuls per a la recerca d’aquest àmbit, una plataforma de projecció per a tots els joves investigadors i un gran incentiu per als estudiants catalans. Com explica el director de l’INEFC, assistiran investigadors i especialistes en els diferents àmbits de les ciències de l’esport procedents de 85 països, i es presentaran 2.452 comunicacions científiques (117 de les quals aspirants als YIA), ”representatives del gran potencial de la investigació en ciències de l’esport, així com de les principals línies de recerca desenvolupades en l’actualitat arreu del món”.
 
El nombre d’inscrits a dia d’avui supera els 3.000, tot i que la inscripció romandrà oberta fins al primer dia de congrés. Per països, els cinc primers són: Espanya (487); Regne Unit (394); Japó (366); Brasil (257) i Alemanya (239). A banda, l’organització del congrés comptarà amb el suport dels 70 voluntaris - bàsicament, alumnes dels centres de l’INEFC de Barcelona i de Lleida- els quals són essencials per a la correcta evolució de l’esdeveniment. Els alumnes de l’INEFC també participaran activament en els espectacles de les cerimònies d’inauguració i cloenda.
 
 

1  

Imatges

Fotografia de la presentació del Congrés (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de la presentació del Congrés (Autor: Jordi Estruch) 316

1  

Vídeos

Tall de vídeo de la intervenció d'Ivan Tibau