Salut

Salut participa en el projecte DECIPHER per millorar l'atenció sanitària als ciutadans que viatgin a altres països de la UE

query_builder   1 juliol 2013 13:47

event_note Nota de premsa

Salut participa en el projecte DECIPHER per millorar l'atenció sanitària als ciutadans que viatgin a altres països de la UE

 

El projecte DECIPHER desenvoluparà una aplicació mòbil perquè els ciutadans de la UE puguin accedir de manera segura a les seves dades sanitàries quan es desplacin a altres països de la Unió
 
La Fundació TicSalut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya formen part del consorci internacional que gestionarà el projecte

 

Cada cop s'incrementen més els viatges i les estades dels ciutadans en els països de la Unió Europea (UE). Aquests desplaçaments poden implicar la necessitat de rebre atenció mèdica fora del país d’origen en cas d’emmalaltir, patir un accident o fer un seguiment d’un problema de salut.
 
Com més augmenta la mobilitat de les persones, més es requereix que aquestes i els professionals que les hagin d'atendre puguin accedir a dades sanitàries que poden ser claus per a una resolució positiva de cada cas.
 
L’accés que un pacient pugui tenir a la informació del seu historial mèdic o el fet de saber la medicació que pren o les vacunes administrades poden ser factors fonamentals per a una ràpida curació o fins i tot per salvar-li la vida en casos més greus o d’emergència. La possibilitat de consultar aquestes dades és especialment rellevant en el cas d’aquelles persones que pateixen malalties o problemes crònics de salut i que, per tant, necessiten una assistència mèdica freqüent.
 
Malgrat aquesta necessitat, la realitat demostra que, actualment, hi ha moltes restriccions de tipus tecnològic i legal per accedir a les dades sanitàries personals quan es viatja a un altre país.
 
Per contribuir a solucionar aquesta limitació, el projecte DECIPHER (Distributed European Community Individual Patient Healthcare Electronic Record, és a dir, història clínica compartida de pacients de la Comunitat Europea), que promou la Comissió Europea, té la missió de desenvolupar una aplicació mòbil que permetrà que els ciutadans puguin accedir de manera segura a les seves dades sanitàries quan es desplacin a altres països.
 
Aquesta aplicació haurà de ser flexible i compatible amb les diferents infraestructures, estàndards i interfícies que cada sistema sanitari utilitza, així com també haurà de mantenir el màxim respecte a les lleis i normatives que garanteixen la seguretat i la privacitat en l'accés a les dades.
 
DECIPHER és un projecte cofinançat per la UE inclòs dins del setè programa marc de la Comissió Europea (FP7). Es va iniciar el febrer de 2013 amb una durada de tres anys.
 
Per part del Departament de Salut hi participen la Fundació TicSalut, que actua com a organització licitadora, mentre que l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya coordinarà el procés de compra pública precomercial i el treball del grup d’avaluació del projecte. Ambdues organitzacions formen part d’un consorci internacional que coordina el projecte i en el qual també hi figuren entitats d’altres països com Finlàndia, Itàlia o el Regne Unit.
 
Amb la participació d’aquests organismes, el Departament de Salut s'implica en un projecte internacional que contribuirà a trobar solucions comunes a escala europea per millorar l’assistència sanitària als ciutadans que es desplacin a altres països.
 
Cal recordar també que Catalunya ja participa en un altre projecte europeu que té una vinculació molt directa amb el DECIPHER, com és l’epSOS (European Patients Smart Open Services, és a dir, serveis oberts intel·ligents per a pacients europeus). Aquest projecte té l’objectiu de desenvolupar un marc pràctic de salut electrònica i una infraestructura de les tecnologies de la informació i de la comunicació que permeti l'accés segur dels professionals a la informació sanitària del pacient continguda a la història clínica resumida i a la recepta electrònica.
 
DECIPHER i la compra pública precomercial
 
En el marc del congrés MIHealth Forum a Barcelona, divendres passat es va organitzar la jornada "DECIPHER PCP Market Consultation Day", que va servir per llançar un procés de compra pública precomercial per valor de 900.000 euros. Hi van assistir una seixantena de representants d’empreses tecnològiques i sanitàries catalanes, de la resta de l’Estat espanyol i internacionals.
 
La compra pública precomercial (CPP) és una variant dels processos de contractació pública i, més concretament, de la compra pública innovadora. L'objectiu de la CPP és organitzar una licitació que incentivi la presentació d'ofertes per part de les empreses licitadores que incorporin solucions innovadores d’acord amb les necessitats expressades per les administracions públiques.
 
El projecte DECIPHER té la singularitat que, mitjançant el procés de CPP, es passarà d’un model de compra basat en les tecnologies disponibles al mercat i ofertes pels proveïdors a un model fonamentat en la identificació i el desenvolupament de noves aplicacions i solucions adaptades a les necessitats reals de la ciutadania i de les administracions sanitàries.
 
A més, el procés de CPP del projecte DECIPHER destaca, per una banda, per ser un estímul a les polítiques d'innovació i, per una altra, ha suposat que, per primera vegada, diverses administracions sanitàries europees s'associïn en un consorci per definir –amb la participació de les empreses tecnològiques- quins tipus de productes o serveis cal desenvolupar.
 
Després de les diverses fases competitives del projecte i de la participació de les empreses tecnològiques, els millors prototips seran analitzats i les seves especificacions seran utilitzades per a la licitació que s’adreçarà a la comercialització i el desplegament d’aquestes innovacions en els països associats.
 
 
Més informació:
 
El projecte DECIPHER al Canal Salut
 
Lloc web del consorci internacional DECIPHER www.decipherpcp.eu