Empresa i Treball

OCUPACIÓ

Felip Puig: "No estem en la solució definitiva de la crisi però confiem que ben aviat començarà la recuperació econòmica i el creixement"

query_builder   2 juliol 2013 13:24

event_note Nota de premsa

OCUPACIÓ

Felip Puig: "No estem en la solució definitiva de la crisi però confiem que ben aviat començarà la recuperació econòmica i el creixement"

 

  • El conseller d’Empresa i Ocupació constata amb “prudència” un “canvi de tendència, encara que una flor no fa estiu” davant la baixada de l’atur de 24.878 persones el mes de juny, el millor juny des de 1996
 
  • El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, afirma que “si la tendència és confirmés podríem ser moderadament optimistes a la tardor”
 
 
Catalunya ha registrat un descens de l’atur de 24.878 persones el mes de juny, el que representa una baixada del 3,9% respecte del mes anterior. A hores d’ara, el nombre total de treballadors en atur a Catalunya és de 617.288. Aquesta baixada és la més alta de tots els mesos de juny des de l’any 1996.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha manifestat que en els últims mesos “observem una tendència que dona pas a una certa esperança però hem de continuar mantenint-nos en una prudència responsable ja que una flor no fa estiu i no estem en la solució definitiva de la crisi econòmica”.
 
Felip Puig ha declarat que “podem constatar un canvi de tendència que si es consolidés els propers mesos estaríem a prop de tocar fons”. El conseller ha afegit que “esperem que es confirmi la tendència els mesos de juliol, agost i setembre per començar la senda de la recuperació econòmica i del creixement a Catalunya”
 
Per la seva banda, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha posat de relleu el fet que la baixada de l’atur registrat del mes de juny és “la més alta dels mesos de juny dels últims 17 anys”, i a més, “molt significativa” perquè a Catalunya el descens és del 3,9% quan a Espanya és del 2,6%”.
 
Bonastre ha subratllat que l’evolució interanual de l’atur, la que va del mes de juny de 2012 al mes de juny de 2013, ha registrat un augment de 1.712 persones (+0,3%), un increment que “ens deixa molt a prop de la creació d’ocupació i quasi la toquem”
 
El secretari d’Ocupació i Relacions Laborals ha avançat que “si aquesta tendència es confirmés, amb una baixada a tots els sectors i edats, sobretot joves, a partir de la tardor es podria iniciar la recuperació econòmica i ser moderadament optimistes”.
 
Bonastre ha informat de l’augment del nombre de contractes que s’han registrat el passat mes de juny. En concret, s’han signat 8.687 contractes més respecte del mes de maig (+4,66%), la qual cosa significa que n’hi ha hagut 195.283 el mes passat, i un total de 1.016.371 en els primers sis mesos de 2013.
 
Sobre els tipus de contracte registrats, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals ha dit que “la majoria és de caire temporal però en l’entorn econòmic que estem vivint ens hauríem d’acostumar a viure amb la temporalitat, i és millor un contracte temporal, que després dona dret a una prestació, que a estar a l’atur o sense cap ingrés”.
 
Així mateix, Ramon Bonastre ha apuntat una altra dada positiva de les que s’han fet públiques avui. L’afiliació a la Seguretat Social a Catalunya ha pujat de 21.799 persones, el que situa “el nostre país dins l’Estat espanyol en el primer lloc de persones cotitzants a la Seguretat Social amb un total de 2.918.126 persones”.
 
Amb totes aquestes dades, Bonastre ha conclòs am tota la prudència que “sembla que estaríem al final del més fort de la crisi i que s’hauria acabat el més fort de la destrucció d’ocupació”.
 
Per últim, el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals ha reclamat al Govern de l’Estat que faci efectiu el traspàs de fons econòmics assignats a Catalunya per implementar les polítiques actives d’ocupació que el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya, adreça a les persones en atur.
 
Davant d’aquesta decisió del Govern central, Bonastre ha mostrat “la seva preocupació ja que no podem oblidar que encara tenim 617.288 persones aturades registrades a les oficines de treball”.
 
 
Les dades de l’atur registrat del mes de juny de 2013
 
Les dades d’atur registrat del mes de juny indiquen que per sexes, l’atur ha baixat de 14.858 homes (-4,5%) i de 10.020 en el cas de les dones (-3,2%), situant la xifra total d’homes aturats en 313.183  i de dones en 304.105.
 
Per edats, el nombre de persones en atur menors de 25 anys s’ha reduït de 4.156 (-9,7%) situant el nombre total de joves en atur en 38.860. Pel que fa a les persones de 25 i més anys, l’atur ha baixat de 20.722 persones (-3,5%), deixant la xifra total de desocupats en 578.428.
 
Per sectors, l’atur registrat ha baixat a la Indústria de 2.682 persones (-2,8%); a Serveis, de 18.909 persones (-4,6%); a Agricultura, de 333 persones (-2,8%); a Construcció, de 3.045 persones (-3,2%); en canvi, s’ha apujat a Sense Ocupació Anterior de 91 persones (+0,3);
 
Per demarcacions, l’atur registrat del mes de juny ha baixat a la demarcació de Barcelona (-15.869); a Tarragona (-3.802); a Girona (-3.271); i a Lleida (-1.936).