Drets Socials

La joventut catalana s'interessa per la política tant o més que la població adulta segons l'Enquesta de participació i política 2011

La consellera de Benestar Social i Família ha inaugurat la jornada sobre joventut, participació i política "De la investigació a l'acció participativa"

query_builder   3 juliol 2013 11:24

event_note Nota de premsa

La joventut catalana s'interessa per la política tant o més que la població adulta segons l'Enquesta de participació i política 2011

La consellera de Benestar Social i Família ha inaugurat la jornada sobre joventut, participació i política "De la investigació a l'acció participativa"

Els i les joves de Catalunya són persones actives i implicades políticament, com a mínim, a nivells similars a la resta de la població, tot i que a través de formes diferents. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Enquesta de participació i política 2011, promoguda pel Departament de Governació i Relacions Institucionals i el Departament de Benestar Social i Família. Els resultats s’han presentat avui en el decurs d’una jornada a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat aquesta jornada acompanyada del secretari general de Governació i Relacions Institucionals, Lluís Bertran. Munté ha destacat que “l’objectiu de la jornada és transferir coneixement generat i, per fer-ho, no hi ha una manera millor que confrontar els resultats de les recerques amb experiències concretes. Estic convençuda que en sortiran conclusions molt reveladores a l’hora de pensar com promoure la participació juvenil”. En definitiva, “l’anàlisi d’aquest estudi ens ha de donar eines per enfortir la nostra democràcia”.
 
D’altra banda, Munté ha destacat també que la comparativa entre joves i adults “permet contrastar algunes idees preconcebudes i alguns discursos força recurrents. Discursos que se’ns ha repetit fins la sacietat i els quals ara, amb les dades de l’enquesta a la mà, cal replantejar. Em refereixo, per exemple, al discurs sobre la desafecció política dels i les joves”.  Ja que tal com ha explicat la consellera, “més que parlar de desafecció política, de desinterès i de manca d’implicació i de compromís, del que hem de parlar és d’un canvi profund en les formes de participació. Els joves tenen més interès per la política, però vehiculen aquesta implicació de maneres diferents”. En aquest sentit, la consellera ha expressat la voluntat que “com diu el subtítol d’aquesta jornada, serveixi per fomentar la participació dels joves en aquest context que estem vivint, en aquest moment de repte i desafiament tan il·lusionant”.
 
Segons l’estudi, l’esfera política interessa al col·lectiu jove en la mateixa mesura que a la resta de la població. Lluny del que pugui semblar, la desafecció política no es tracta d’un fenomen específicament juvenil. Així, la comparació entre grups d’edat demostra com el col·lectiu de 15 a 29 anys és un dels que presenta més interès per la política. En una escala de 0 a 10 les persones joves situen la mitjana en un 5,70 mentre que el global de la població en un 5,58.
 
L’enquesta també assenyala com malgrat que la joventut s’interessa i s’implica en els afers públics, se sent més allunyada de la política institucional i orienta la seva participació cap a iniciatives extrainstitucionals, a través d’altres mecanismes amb un alt component expressiu com les protestes o mesures reivindicatives. En el mateix sentit, la gent jove mostra menys predisposició a la participació electoral (13 punts per sota), probablement perquè recorre a un ampli ventall d’accions per expressar les seves posicions polítiques i intentar influir en la societat.
 
Amb els resultats a la mà, la persona jove opta per formes de participació menys tradicionals o institucionals, caracteritzades per estar més vinculades a la causa per la qual s’impliquen, per resultar més immediates i perquè es duen a terme a títol individual. Aquesta és una de les principals diferències entre joves i adults a l’hora d’apropar-se a la política que posa de manifest l’estudi.
 
Pel que fa a la relació de les persones joves amb les associacions i col·lectius, l’estudi indica que participen menys en entitats que la població adulta, si bé quan ho fan tenen una implicació major. Els i les joves prefereixen formes de participació que impliquen un vincle directe, de manera que minimitzen l’acció d’intermediaris que vehiculin el seu compromís. Aquest tarannà explicaria, per exemple, els baixos nivells de col·laboració amb partits i sindicats. D’acord amb els resultats, sembla que a major grau de delegació, menor grau de participació del col·lectiu de joves.
 
L’Enquesta de participació i política 2011 està basada en un sondeig telefònic a 2.100 persones residents a Catalunya (1.100 joves entre 15 i 29 anys i 1.000 persones de 30 o més anys). El treball de camp es va dur a terme entre els mesos de juny i setembre de 2011 i és un encàrrec de l’Observatori Català de la Joventut i la Subdirecció General de Foment de la Qualitat Democràtica, supervisat pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya.
 
En aquesta segona edició de l’enquesta –la primera es va fer el 2005 i es limitava al col·lectiu jove–, s’ha ampliat la mostra al conjunt de la població de Catalunya, la qual cosa permet comparar les actituds polítiques, els hàbits associatius i les pràctiques participatives entre joves i adults.
 
Podeu consultar l’estudi complet o el resum al web del Departament.
 
 
El 73,5% dels joves són participatius
 
L’estudi estableix fins a 4 grups de joves de 15 a 29 anys en funció del seu grau de participació. Així, es distingeixen:
 
  • Actius institucionals (24,3%). Joves especialment actius en les relacions amb les institucions.
  • Extrainstitucionals (38,7%). Es caracteritzen per combinar l’absència de participació en algunes formes i un ús elevat d’altres vies de participació.
  • Multiactivistes (10,5%). Clarament els més actius en totes les variables de l’anàlisi.
  • Passius (26,5%). Es mostren menys actius i actives en totes les formes de participació.
 
Jornada sobre joventut, participació i política “De la investigació a l’acció participativa”
 
En el decurs de la jornada també es presenten altres recerques impulsades des de l’Observatori Català de la Joventut: Joves representants als consistoris catalans, La promoció de la participació juvenil des de l’acció comunitària i Moviments socials i joves activistes.
 
A partir del migdia se celebraran tres tallers en què, per mitjà de casos pràctics, es presentaran diverses experiències que mostren la capacitat de passar de la teoria a la pràctica sobre la participació dels joves en els àmbits de representació política, educatiu i social.
 
Els objectius de la jornada són conèixer quina és la relació de les persones joves amb l’esfera pública i els hàbits de participació que els diferencien de la població adulta, així com detectar les desigualtats i la diversitat en la participació juvenil i obtenir orientacions per al disseny de polítiques que fomentin la participació d’aquestes persones.
 
El fòrum es destina a investigadors en l’àmbit de la joventut i la participació, càrrecs electes locals i tècnics de les administracions catalanes en les àrees de joventut, participació i educació, així com a membres d’organitzacions i col·lectius socials.