Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Finalitza amb èxit la nidificació de la gavina corsa al port de Tarragona

Es tracta d'una nova colònia d'aquesta espècie que enguany també ha colonitzat un espai dins l'entorn del port de Barcelona

query_builder   4 juliol 2013 13:02

event_note Nota de premsa

Finalitza amb èxit la nidificació de la gavina corsa al port de Tarragona

Es tracta d'una nova colònia d'aquesta espècie que enguany també ha colonitzat un espai dins l'entorn del port de Barcelona

Imatge de gavina corsa
Imatge de gavina corsa
En una operació conjunta de tècnics del port de Tarragona, dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona i del tècnic de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del DAAM, es va cartografiar, censar i marcar amb anelles la població que ha niat el 2013 per primer cop en un indret en obres dins el recinte del port de Tarragona.
 
La colònia d’aquesta espècie, declarada en perill d’extinció, s’ha establert en un lloc d’accés restringit i en obres del recinte del port que reunia temporalment característiques adients per a l’espècie. Un total de 19 nius van ser cartografiats i censats el dia 26.6.2013 en una superfície de 0,5 hectàrees. Es van poder anellar, per a conèixer els seus desplaçaments i futura història vital, un total de 16 polls, amb anella metàl·lica i de PVC blanc amb quatre dígits, per a la lectura a distància.
 
La productivitat de la colònia s’estima dins els paràmetres habituals, i és que són coneguts els desplaçaments d’adults de la colònia del delta de l’Ebre al port de Tarragona per aprofitar el rebuig de la flota pesquera d’arrossegament. El 2013 una part de la població de gavina corsa ha fet un pas endavant, i s'ha instal·lat en un indret del port que reunia, de forma temporal, condicions adients.
 
Avisat el port de Tarragona de la rellevància de la colònia, va col·laborar en tot moment amb el Departament per a aconseguir l’èxit final de la nidificació fins i tot modificant i aturant temporalment el pla d’obres de l’entorn del lloc triat per a la reproducció. Un cop volin els exemplars marcats, les obres continuaran el seu ritme normal previst, per la qual cosa segurament les condicions temporals que han fet atractiva la zona per a la gavina corsa no es repetiran en un futur proper.
 
No obstant això, la cria també de l’espècie en un indret urbà proper al port de Barcelona el 2013 fa preveure que estem en un moment evolutiu interessant de la gavina corsa, que va ser declarada en perill d’extinció i que a poc a poc modifica el seu comportament reproductor, diversificant les zones on nia, fet que podria ajudar en el futur a la seva preservació.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Imatges

Imatge de gavina corsa

Imatge de gavina corsa 3469