Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura executa les actuacions prioritàries per restablir els accessos al Parc de l'Alt Pirineu malmesos per les riuades

El Parc Natural agilitza les actuacions per restituir la normalitat quan abans de cara al cap de setmana

query_builder   4 juliol 2013 13:55

event_note Nota de premsa

Agricultura executa les actuacions prioritàries per restablir els accessos al Parc de l'Alt Pirineu malmesos per les riuades

El Parc Natural agilitza les actuacions per restituir la normalitat quan abans de cara al cap de setmana

  • Les primeres actuacions es centren en la pista de Boet, a Àreu (Vall Ferrera), i el camí rural del Fornet i la pista de Bonabé (Alt Àneu), que havien quedat temporalment tallades al pas de vehicles i impedien l’accés a alguns dels indrets més visitats del Parc just a l’inici de la temporada turística
accessos restaurats
accessos restaurats
 
Les riuades del 18 de juny passat van ocasionar diverses afectacions en l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu, especialment en camins i ponts propers als rius, de les quals aquesta setmana ja s’ha començat a treballar per resoldre les més prioritàries.
 
Els danys més greus van ser els ocasionats per l’excavació per l’aigua del rius desbordats d’alguns trams de les pistes forestals d’Àreu a Boet, la pista d’Àreu al repetidor de telecomunicacions (Nabatlle) i l’accés d’Alos d’Isil a Montgarri (Bonabé), així com altres vies secundàries. També van quedar destruïts els ponts d’accés a la Serradora d’Àreu i a dos nuclis de finques privades a la Vall Ferrera, les passeres de Borda Petit, la Gola i Sant Beado (municipis d’Alt Àneu i la Guingueta d’Àneu), i un tram del camí senyalitzat de la ruta dels Ponts Medievals entre Ainet de Cardós i el pont d’Arrós de Cardós (municipi de Vall de Cardós).
 
A més, els rius Noguera Pallaresa i Noguera de Vallferrera es van desbordar en alguns punts, malmetent marges i finques agrícoles, amb importants acumulacions de graves, danys que caldrà avaluar amb els organismes gestors del domini públic hidràulic per resoldre’ls.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha habilitat fons extraordinaris per recuperar els accessos més prioritaris del Parc Natural de l’Alt Pirineu, en especial els de Bonabé i Boet, de forma coordinada amb els ens locals afectats, mitjançant l’empresa pública Forestal Catalana SA.
 
  • La pista forestal d’Àreu a Boet és un dels accessos més importants del Parc Natural, amb una mitjana de 25.000 visitants/any, ja que dóna accés a l’aparcament de la Molinassa, des d’on es realitza l’ascenció a la Pica d’Estats (el cim més alt de Catalunya) i al Pla de Boet, un dels indrets més emblemàtics del Parc. Actualment s’estan duent a terme les obres de reparació de la pista, consistents en el piconatge i anivellament del ferm dels trams afectats, seguint una primera intervenció d’emergència feta per l’Ajuntament d’Alins. Es preveu que finalitzin aquest divendres 5 de juliol, de forma que es pugui donar pas als vehicles tot-terreny i vehicles de xassís alt fins a l’aparcament de la Molinassa el proper cap de setmana.
 
  • Pel que fa al tram entre Alós d’Isil i Montgarri, des de fa una setmana s'estan reparant els danys que impedeixen l’accés amb vehicle a la zona. Aquest també és un dels accessos més importants del Parc, ja que dóna accés a la vall de Bonabé i permet comunicar amb la Val d’Aran, amb una freqüència de 28.000 visitants/any. Les principals actuacions en aquest indret són la reparació dels trams del camí pavimentat entre Alós d’Isil i el refugi del Fornet excavats pel riu, i la reconstrucció de dos trams molt erosionats de la pista de Bonabé. Es preveu acabar aquestes obres el 10 de juliol. De moment, pel proper cap de setmana es pot arribar amb cotxe, anant en molt de compte, fins al refugi del Fornet; a partir de la Borda Petit (una mica més endavant del refugi) no es pot passar amb vehicle fins que no acabin les obres. Sí que s’hi pot passar en bicicleta i, per tant, la ruta “Pedals de Foc” no es veu afectada en aquest tram.
 
  • Finalment, també des del Parc s’han reparat els danys del desbordament de la Noguera de Vallferrera a l’entorn d’Àreu, mitjançant l’arranjament de la pista de Nabatlle, que dóna accés a nombroses finques agrícoles i al repetidor de telecomunicacions d’Àreu (que havia quedat incomunicat).
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural continuarà treballant en la millora de les afectacions més prioritàries dels aiguats (en especial ponts, passeres i el tram de camí entre Ainet de Cardós i el pont d’Arrós) a mesura que hi vagi havent disponibilitat pressupostària.
 
 
 

2  

Imatges

accessos restaurats

accessos restaurats 3200

maquines treballant

maquines treballant 4576