Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La protecció de la zona de nidificació del corriol camanegre a la platja de la gola del riu Ter ha donat molt bons resultats

query_builder   10 juliol 2013 10:45

event_note Nota de premsa

La protecció de la zona de nidificació del corriol camanegre a la platja de la gola del riu Ter ha donat molt bons resultats

Exemplar de corriol camanegre
Exemplar de corriol camanegre
A les platges del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, cria una petita població de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), au amenaçada a Catalunya.
 
Aquesta espècie utilitza per alimentar-se i reproduir-se les platges i els sectors amb dunes. Per aquesta raó, durant l’època reproductora pateix nombroses molèsties que provoquen que es perdin moltes niuades per la destrucció dels nius, la predació, etc. De fet, només a les platges més tranquil·les és on aconsegueix reproduir-se, i, com que escassegen aquests indrets al litoral, l’espècie pateix un declivi poblacional.
 
El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha activat un cens anual que ha permès determinar les zones de cria més òptimes i el nombre d’individus que hi sobreviuen. Actualment, s’ha observat que la població pot constar de 5 femelles reproductores com a màxim, fet que la situa en una situació molt crítica si tenim en compte que als anys 90 la població reproductora era d’un mínim de 15 parelles.
 
Per aquesta raó, es va acordar amb l’Ajuntament de Torroella de Montgrí (la zona de platja i de dunes on habitualment cria pertany al seu terme municipal) protegir el sector més prioritari per a l’espècie.
 
La zona escollida és un tram de dunes i de platja de la gola sud del riu Ter, en la qual es va instal·lar a la primavera un abalisament amb corda. Aquesta protecció permet reservar una part de la zona sorrenca on cria habitualment l’espècie, i, alhora, respecta el pas a la zona de platja baixa perquè els banyistes i usuaris puguin desplaçar-s’hi o banyar-s’hi. L’abalisament serà desmuntat a mitjan juliol, quan hagi finalitzat l’època reproductora.
 
Gràcies als censos realitzats, es pot afirmar que la zona protegida ha estat un èxit, ja que de moment és l’única zona de platja de tot el Parc Natural on s’ha pogut constatar la nidificació amb resultats satisfactoris. En aquest sentit, s’han observat polls nascuts amb diverses setmanes de vida a la zona, la qual cosa demostra que s’ha garantit la protecció dels nius, l’eclosió dels polls i la seva supervivència.
 
La voluntat del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter és poder continuar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí en la protecció d’aquest sector de platja per garantir l’èxit reproductor d’aquesta petita població, afavorir-ne la supervivència i, si pot ser, augmentar les femelles que hi crien.
 
El corriol camanegre té un comportament reproductor peculiar. Les femelles es reprodueixen seguint el que s’anomena poliàndria seqüencial; és a dir, cada femella s’aparella amb un mascle (durant la incubació participen tots dos sexes), però, un cop transcorreguts 12 dies aproximadament de l’eclosió dels ous, la femella abandona els polls i el mascle (que es queda amb la cura dels polls). Seguidament, s’aparella amb un mascle diferent i repeteix el procés de nidificació. La femella aparellada cova de dia els ous i els mascles ho fan de nit.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

2  

Imatges

Exemplar de corriol camanegre

Exemplar de corriol camanegre 289

Zona de l'abalisament amb corda

Zona de l'abalisament amb corda 4573