Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat: afectacions per les tempestes que han descarregat des d'ahir per la tarda i durant la passada nit i matinada

query_builder   11 juliol 2013 09:16

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: afectacions per les tempestes que han descarregat des d'ahir per la tarda i durant la passada nit i matinada

  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut 52 trucades relacionades amb l’episodi de pluges, principalment del Solsonès, l’Urgell i la Noguera per inundacions de baixos
  • A partir d’aquest migdia s’espera una nova línia de tempestes que afectaran les comarques del Pirineu i el Prepirineu, Osona, Garrotxa i la Selva
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que se’n puguin derivar.
 
Des d’ahir per la tarda i al llarg de la nit i matinada el telèfon d’emergències 112 ha rebut 52 trucades que corresponen a 12 incidents a diferents municipis de les comarques del Solsonès, Urgell i la Noguera a conseqüència de l’episodi de pluges d’ahir a la tarda i la passada matinada. La majoria d’aquestes afectacions són per inundacions de baixos i afectació a la xarxa de clavegueram. Les més rellevants són:
 
  • 3 incidents a Bellcaire d’Urgell per inundacions a baixos en una finca, a la planta baixa d’una casa i en una granja amb animals.
  • 1 incident a Solsona on s’han produït inundacions als baixos de l’hospital del c/ Pere Màrtir Colomes, amb tall de la circulació en aquest carrer.
  • 1 incident a la xarxa de clavegueram al municipi de la Sentiu de Sió.
  • 1 incident per inundació d’uns baixos a Montgai.
  • 1 incident a Agramunt per inundacions en una granja de pollastres.
 
 
Segons informacions del Servei Meteorològic de Catalunya s’han superat els llindars de pluja a Os de Balaguer (53 l/m2 en 30 min) i a Solsona (22 l/m2 en 30 min). Pel que fa a la pluja acumulada, a Os de Balaguer es van acumular fins a 78 l/m2, a Oliola 48 l/m2, a Artesa de Segre 52 l/m2 i a Vallfogona de Balaguer 46 l/m2.
 
El Servei Català de Trànsit informa que no consta que hi hagi hagut afectacions a la xarxa viària tret de les puntuals dificultats en el trànsit en els moments de màxima descàrrega. El cos de Bombers de la Generalitat informa que no consten serveis destacables, només l’actuació per resoldre la inundació en uns baixos a Bellcaire d’Urgell.
 
L'Ajuntament d'Ascó ha posat en prealerta de forma preventiva el seu Pla d’Actuació Municipal INUNCAT.
 
 
La previsió indica que a partir d’aquest migdia i aquesta tarda s’esperen xàfecs que aniran acompanyats de tempesta i, localment de calamarsa, a la zona del Pirineu i Prepirineu i a les comarques d’Osona, Garrotxa i la Selva.
 
 
Des de Protecció Civil es recomana molta precaució per a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes a zones de muntanya i l’aire lliure en general si us trobeu en una zona on descarrega amb força.  En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, busqueu aixopluc als punts més elevats i espereu que passi la tempesta, i sobretot eviteu travessar guals, rieres, torrents i rius en general malgrat semblin portar poc cabal, ja que es poden incrementar de forma sobtada. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.