Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat posa en ALERTA el Pla INUNCAT per les tempestes que es preveu continuïn aquesta tarda i les incidències derivades fins ara

query_builder   11 juliol 2013 18:45

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat posa en ALERTA el Pla INUNCAT per les tempestes que es preveu continuïn aquesta tarda i les incidències derivades fins ara

  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut més de 200 trucades per incidències derivades de les tempestes
  • Fins a les 20 hores s’esperen tempestes localment intenses a diferents punts sobretot a la meitat nord, a la Catalunya Central i al prelitoral de Tarragona
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha pujat de Prealerta a ALERTA el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT degut a les incidències registrades en l’episodi de pluja, que està previst que s’allargui fins les 20 hores d’avui. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que es mantenen les previsions de pluges intenses per aquesta tarda, que s’estenen pràcticament a la totalitat del país.
 
Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, durant l’episodi d’aquest migdia i tarda s’han registrat valors d’intensitat de pluja de 50 l en 30 minuts a Fornells de la Selva, 37,8 l en 30 minuts a La Llacuna (Anoia), 32 l en 30 minuts a Cabrera d’Anoia (Canaletes), o 21 l en minuts a Montserrat. Les tempestes s’han anat desplaçant a la banda sud del previst i en aquests moments descarreguen al prelitoral de Tarragona.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que degut a aquestes pluges es poden donar augments sobtats de cabals a les rieres de les comarques avisades, si bé els cabals dels rius de les conques internes es troben normalitzats.
 
Incidències derivades de les pluges
El Telèfon d’emergències 112, des de les 14.00 h fins les 18.00 h ha atès més de 200 trucades relacionades amb incidències derivades de les tempestes, la majoria per incendis de llamp i per petites inundacions en baixos.
 
Des de les 14.00 hores i fins les 18.00 hores, els Bombers de la Generalitat han atès 24 avisos on hi havia problemes per acumulacions puntuals d’aigua en carrers o passos soterranis i per retirar algun arbre caigut o sanejar façanes. També hi ha hagut 15 avisos de focs de vegetació de poca extensió que haurien estat provocats per la caiguda de llamps.
 
Des de Protecció Civil es recomana molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes a zones de muntanya i a l’aire lliure en general si us trobeu en una zona on descarrega amb força.  En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, busqueu l’aixopluc als punts més elevats i espereu que passi la tempesta, i sobretot eviteu travessar guals, rieres, torrents i rius en general malgrat semblin portar poc cabal, ja que es poden incrementar de forma sobtada. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.
 
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.
 
Així mateix, es comunica que en base a les informacions facilitades per Endesa Generación i l’Agència Catalana de l’Aigua continuen les maniobres ordinàries en algunes preses i, com a conseqüència d’aquestes, els cabals dels rius són superiors als habituals, tal i com es detalla a continuació:
 
Endesa Generación
Conca del Segre
  • Sopeira: 11 m3/s
  • Embassament de Lleida: 30 m3/s
  • Baserca: 12 m3/s
  • Sant Llorenç de Montgai: 10 m3/s
 
Conca Noguera Pallaresa
  • St Antoni de Talarn: 30 m3/s
  • La Torrassa: 23 m3/s
 
ACA
Conca del Llobregat
  • Llosa de Cavall: 1,9 m3/s