Direcció General de Comunicació

Biblioteca d'Artesa de Segre

La Biblioteca pública, el club de cultura més gran de Catalunya

query_builder   15 juliol 2013 08:00

event_note Nota de premsa

La Biblioteca pública, el club de cultura més gran de Catalunya

•   A Catalunya el 92,69% de la població disposa d’un servei de biblioteca pública al seu municipi i en l’actualitat ja són 3.368.603 els ciutadans que tenen carnet de biblioteca

Les biblioteques públiques s’han configurat com l’equipament cultural més pròxim a la ciutadania. Contribueixen no només a la democratització de l’accés a la informació i el coneixement sinó que són una eina de convivència, relació i civilitat.


En l’actualitat, els serveis de biblioteques proporcionen de forma transversal l’accés a una gran diversitat de continguts d’informació i un ampli ventall de serveis: préstec de llibres i d’audiovisuals, serveis d’informació, accés a Internet, etc. Però també són un punt de trobada i aprenentatge obert a tota la ciutadania.

Els serveis bibliotecaris han anat eixamplant progressivament el seu camp d’actuació, tot establint relacions amb un ventall cada cop més ampli dels sectors culturals del país. Sense deixar de banda el seu vincle amb el món del llibre –amb interessants iniciatives aquest 2012, com el projecte 10x10 amb els editors del país o el treball per facilitar la compra de llibres des de les biblioteques amb el Gremi de llibreters-, les biblioteques aposten per fomentar la creació de nous públics. Les seves programacions conjuguen l’apropament a tot el sector cultural. Les biblioteques són un organisme viu: cada dia de l’any s’hi ha organitzat 143 activitats de mitjana, amb un increment del 59,10% en el període 2008-2012.

Les biblioteques s’han convertit també en centres de lleure i punt de trobada de la comunitat, la qual cosa s’ha fomentat des del Departament de Cultura amb iniciatives diverses com ara la primera Revetlla de Sant Jordi, en la qual 125 biblioteques d’arreu de Catalunya han obert més enllà del seu horari habitual tot oferint actes diversos relacionats amb el món del llibre i la lectura.


365 dies x 365 biblioteques. Un 44% de la població amb carnet

Recentment s’inaugurava la nova Biblioteca de Sant Antoni de Vilamajor, que és l’equipament número 366 del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. L’any 2000 n’hi havia 332.

Il·lustren aquest esforç per a la dotació d’equipaments, exemples recents com la inauguració a Navarcles, el proppassat 21 d’abril, del centre cultural La Creueta i la nova seu de la Biblioteca Sant Valentí o també la nova seu de la Biblioteca Joan Maluquer i Viladot d’Artesa de Segre.

Així doncs, podem dir que a Catalunya hi ha una biblioteca per cada dia de l’any. La capil•laritat d’aquesta xarxa de biblioteques és exemplar i la fa estratègica per impulsar projectes com el nou carnet cultural. Disposen d’una mitjana de superfície de 915 metres quadrats i d’un personal qualificat que esdevé prescriptor literari i cultural de primera línia.

El 92,69% de població disposa d’un servei de biblioteca pública al propi municipi; en el cas de la província de Barcelona, arriba al 98,03%.

Al 2012 s’han inscrit 161.395 nous usuaris, i a l’actualitat ja són 3.368.603 els ciutadans que tenen carnet de biblioteca. És l’equipament cultural amb més socis de Catalunya.

El total de fons accessible a les biblioteques públiques catalanes és de 13.453.111 documents, que suposa un increment del 20,26% en els darrers 5 anys.

La mitjana diària de visitants de les biblioteques és de 85.000 persones. 1 de cada 7 ciutadans de Catalunya és usuari actiu del servei de préstec. L’accés al servei d’Internet s’ha incrementat en un 106,79% en els darrers 5 anys.  

Línies de futur

Es treballa sobre la base dels següents grans objectius:

- Unificació de xarxes: recerca de la major eficiència administrativa, tot impulsant la creació de models únics de préstec interbibliotecari, carnet únic, avaluació única, política de col·leccions conjunta i llum verda a la introducció del préstec del llibre digital. El catàleg únic del sistema de biblioteques públiques vol ser el primer pas cap a la creació del catàleg nacional de biblioteques de Catalunya. Cal racionalitzar la inversió pública i impulsar el treball cooperatiu.


- Engrandiment de la seva funció com a centre primari del sistema cultural: una aposta de futur és l’establiment d’un nou carnet cultural que permeti donar més valor afegit als serveis bàsics de la biblioteca.


- El nou model de biblioteques ha de garantir una carta de serveis a l’altura de la seva ciutadania, que completi l’oferta de serveis impulsada fa cent anys per la Mancomunitat de Catalunya amb un ventall d’iniciatives culturals propi d’una societat en canvi constant. Les biblioteques del país seran agents de vitalitat cultural en les comunitats on es trobin inserides.