Servei Meteorològic de Catalunya

Tarda de tempestes molt fortes

query_builder   14 juliol 2013 19:42

event_note Nota de premsa

Tarda de tempestes molt fortes

 

Les tempestes d’ahir van caure amb intensitat localment torrencial i van acumular més de 50 mm a punts de Ponent i del Prepirineu.

 

Avui s’esperen tempestes que novament podran ser de forta intensitat, sobretot a l’interior de la meitat nord del país.

 
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la tarda i nit de dissabte va venir protagonitzada per les fortes tempestes que van afectar al Pirineu, al Prepirineu, a Ponent i a punts de la Catalunya central. Els xàfecs van anar acompanyats de notable activitat elèctrica, i localment amb calamarsa a punts com Torà (la Segarra), Lleida (el Segrià), la Conca de Dalt (el Pallars Jussà) o a Puigreig (el Berguedà).
 
Les precipitacions en alguns sectors van ser molt intenses i es van recollit intensitats torrencials (superiors als 40 mm en 30 minuts) a les estacions meteorològiques automàtiques (EMA’s) ubicades a Lleida – Bordeta (el Segrià) i a Lladurs (el Solsonès). En la següent taula s’indiquen les estacions que van superar el llindar de 20 mm caiguts en 30 minuts a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) de l’SMC:
 
 
Estació
Comarca
PPT en 30 min
13/07/2013
 (mm)
Lleida – Bordreta
el Segrià
57,0
Lladurs
el Solsonès
47,0
Gimenells
el Segrià
30,4
La Pobla de Segur
el Pallars Jussà
22,3
 
 
També van ser molt destacables les intensitats minutals registrades en aquestes estacions. A Lladurs es va arribar als 3,1 mm en tan sols un minut. A l’estació de Lleida-Bordeta  es va assolir la intensitat de 2,7 mm en 1 minut. I a la Pobla de Segur i a Gimenells van arribar fins a una intensitat màxima de 2,3 i 2,0 mm en un minut respectivament.
 
Al final del dia es van acumular quantitats de precipitació que localment van ser molt abundants (superiors als 50 mm). En la següent taula es mostren les precipitacions acumulades més destacades de dissabte, enregistrades a les estacions de la XEMA  de l’SMC:
 
 
Estació
Comarca
PPT acumulada
13/07/2013
 (mm)
Lleida – Bordreta
el Segrià
78,5
Lladurs
el Solsonès
54,5
Salòria (2.451 m)
el Pallars Sobirà
48,8
Gimenells
el Segrià
35,1
La Pobla de Segur
el Pallars Jussà
30,2
Alcarràs
el Segrià
25,9
Núria (1.971 m)
el Ripollès
23,0
Lleida – Raïmat
el Segrià
22,8
Pinós
el Solsonès
19,2
Alfarràs
el Segrià
19,0
Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló
la Cerdanya
17,9
 
 
Pel que fa a la predicció, sobretot durant les properes hores, però també al llarg de l’inici de la setmana vinent, continuarà la situació marcada per la inestabilitat. Això farà que s'esperi novament el creixement de nuvolades que ja a partir de migdia deixin xàfecs i tempestes que puguin ser de forta intensitat, i localment anar acompanyades de calamarsa o pedra.
 
Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent l’episodi de Situació Meteorològica de Perill de grau 3 per intensitat de pluja tan per avui diumenge 14, com per demà dilluns dia 15 de juliol.
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials www.facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
 
14 de juliol de 2013