Drets Socials

Santmartí: "El Pacte per la infància a Catalunya és un compromís del país cap als seus infants i un acord històric"

Més de 70 entitats i organitzacions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics signaran el pacte demà divendres

query_builder   18 juliol 2013 09:05

event_note Nota de premsa

Santmartí: "El Pacte per la infància a Catalunya és un compromís del país cap als seus infants i un acord històric"

Més de 70 entitats i organitzacions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics signaran el pacte demà divendres

Tal com ha anunciat la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Mercè Santmartí, aquest matí en una entrevista a La Xarxa Ràdio, el president de la Generalitat, Artur Mas, presidirà la signatura del Pacte per la infància a Catalunya demà divendres. A l’acte, que tindrà lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, l’acompanyaran la consellera Munté i més de setanta de representants de diverses entitats, institucions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics del país.
 
Mercé Santmartí ha destacat la importància d’aquest pacte, que “és un compromís de país cap als seus infants i un acord històric” i ha volgut remarcar que el pacte va acompanyat de dos annexos que, segons la directora de la DGAIA, “estableixen uns indicadors i garanteixen el procés de seguiment del compliment del pacte, a més d’incloure un pla d’actuacions 2013-2014 que implica actuacions immediates per a donar respostes des d’ara mateix a les demandes de la societat en l’àmbit de la infància”.
 
El Pacte per a la Infància a Catalunya, impulsat pel Govern, està orientat a promoure polítiques integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants i adolescents, que permetin prioritzar les actuacions adreçades a aquests ciutadans i ciutadanes i facilitin nous espais per a la construcció del seu futur. El Pacte respon a la necessitat de donar visibilitat i benestar a la infància i situar-la al centre de les polítiques del país.
 
El Govern va adquirir el compromís durant la passada legislatura d’impulsar un Pacte per a la infància a Catalunya. El Departament de Benestar Social i Família, que ha liderat el projecte, va endegar llavors els treballs per a l’elaboració del document de bases, que també donava compliment a la demanda que les entitats del sector havien fet arribar a totes les forces polítiques amb representació parlamentària. En aquest sentit, el document que se signarà divendres suposa el compliment d’aquest compromís del Govern envers la infància i el sector.
 
L’acord subscrit suposa l’assoliment d’un alt grau de consens, fruit de la suma de compromisos que adquireixen tots els signants i que suposa un canvi substancial i significatiu en matèria d’infància al nostre país. En aquest sentit, la signatura suposarà un salt qualitatiu en les polítiques adreçades a aquest col·lectiu, en tant que permetrà millorar les eines per protegir i atendre els infants i adolescents en situació més vulnerable, així com impulsar mesures de prevenció, foment de la participació i promoció dels drets, deures i oportunitats del conjunt d’infants i adolescents del país.
 
Per a fer-ho, el document traça diversos eixos d’actuació:
 
  • Participació social de la infància. Per a garantir la participació infantil recollida com a dret a la legislació actual i fomentar el coneixement dels drets de l’infant.
 
  • De la inclusió social a la qualitat de vida: igualtat d’oportunitats. Aquest eix se centra en reforçar les polítiques de prevenció del risc, especialment de les situacions de pobresa; millorar el treball amb les famílies i els recursos per intervenir davant les situacions de risc; treballar per oferir a tots els infants i adolescents en situació de desemparament la mesura de protecció més adequada a les seves necessitats, així com desenvolupar les mesures de suport necessàries perquè es puguin desenvolupar en un futur com a adults autònoms i responsables.
 
  • Atenció a la infància des de la perspectiva de la salut, l’educació i els valors i la família.
 
En l’àmbit de la salut, treballant des de la prevenció, l’atenció precoç; reforçant la prevenció de les addiccions i dels trastorns alimentaris; promovent la Xarxa de salut mental; donant suport als infants amb malalties cròniques o de llarga durada; conscienciant la societat perquè actuï amb responsabilitat en relació amb el maltractament infantil fent visible el nombre d’infants que pateixen aquesta causa, i evitant la victimització secundària.
 
Pel que fa a l’educació i els valors, el pacte vol garantir el dret a l’educació més enllà del dret a l’escolarització, fomentant el lleure, el joc i la participació en activitats socials, culturals i artístiques; i potenciar el paper socioeducatiu de tots els agents i reforçar el vincle entre ells, coresponsabilitzant-se de tot el procés educatiu dels infants i adolescents.
 
Sobre la família, el text aposta per a promoure la família com a institució afectiva, educadora i transmissora de valors; protegir i acompanyar les famílies en tota la seva diversitat i en qualsevol moment del seu cicle vital; donar suport en funció de la seva renda, i en especial a les nombroses i monoparentals i les que estan en risc de vulnerabilitat; promoure polítiques de suport a la natalitat i afavorir la conciliació de la vida personal, professional, familiar i escolar per garantir el temps compartit com a element clau de benestar.
 
  • Mitjans de comunicació. El darrer eix del document busca garantir  un tractament adequat de les informacions que afecten els infants, vetllar per una influència positiva de la publicitat sobre els valors i el consum responsable; instar a l’autoregulació dels professionals i les empreses de comunicació; fomentar la igualtat d’oportunitats en l’accés als mitjans i les tecnologies; protegir l’ús correcte de la identitat digital dels menors d’edat; incorporar una imatge realista i positiva dels infants i adolescents incidint en els hàbits saludables; educar els infants i adolescents per ser responsables amb mesures d’autocontrol i de gestió del temps, i coresponsabilitzar les famílies i la resta de la comunitat socioeducativa en l’educació mediàtica dels infants.
 
El pacte també tracta altres aspectes per a reforçar i consolidar l’atenció a la infància com ara l’impuls al desenvolupament de la Llei 14/2010 de drets i oportunitats de la infància i l’adolescència, la creació d’un índex de desenvolupament infantil o la incorporació d’una avaluació específica sobre l’impacte en la infància en els projectes de disposicions reglamentàries i els avantprojectes de llei.
 
Un procés d’elaboració obert i participatiu
Des del seu inici, el Pacte ha volgut ser l’expressió del compromís que adquireix tota la societat per situar la infància com a eix vertebrador del conjunt de les polítiques de Catalunya. És per això que durant tot el procés d’elaboració s’ha buscat la col·laboració i el consens dels diferents agents socials, civils, institucionals i polítics.
 
En aquest sentit, l’etapa participativa, que va tenir lloc des de finals de 2011 fins al maig de 2012, va comptar amb 6 grups de treball formats per més de 70 persones (membres d’entitats, experts i professionals de l’Administració). Durant aquesta fase, també es va comptar amb la participació de la ciutadania en general i dels propis infants i adolescents, dels quals es van rebre més de 900 aportacions.
 
D’altra banda, en la fase negociadora hi han participat diverses entitats i organitzacions, col·legis professionals, agents socials i econòmics, entitats municipalistes i tots els grups parlamentaris.